Prijava
   

Akcentovanje na RTS-u

Grozomorna pojava koju odlikuje voditelje "javnog servisa gradjana", a u poslednje vreme i ostalih televizija, a ogleda se u tome da se drze ko pijani plota nekih pravila akcentovanja koje je smislio neki pamtnjakovic pre sto godina. Naime, taj pametnjakovic je rekao da silazni akcenti ne mogu stajati na unutrasnjim slogovima, te da poslednji slog ne moze biti akcentovan.
Ovo pravilo se u praksi ogleda tako sto neke reci tako rogobatno zvuce, da automatski dobijem zelju da zapalim televizor i resim se bede.
Primeri ( akcentovani slog je napisan velikim slovima ): akCIdent, inCIdent, doKUment, teSTAment, deMONstranti, teLEvizija, juGOslavija, kaTAlonija, aUStralija, oKEanija, poLIcajci, vaTROgasci, paRAdajz....!!!

IZAslanik paRLAmenta Velike Britanije posetice AUStraliju i oKEaniju, i resice diplomatski inCIdent dveju zemalja.
Ja sam Sanja, i ja sam proSTItutka.

Devojka: Ej, cao, lepi, cime se bavis?
Momak: Ja sam aPSOLvent na eKONomskom fakultetu.
Devojka: E super, aPSOLvente, aj sad idi u picku materinu.

Komentari

po pravilu srpskog jezika da akcent ne sme padati na poslednji slog,pravilno ce biti apsOlvent,nisam ja izmislila,sestra mi studira srpski....
neko drugo pravilo koje ne znam tacno(a odnosi se na slozenice i izvedenice)se odnosi i na Jugoslaviju,tako da ce biti pravilno JugOslavija....sta da radis,glupo je,ali je tako....+

Grozomorna, grozomorna...

Vala, ko im je generalni, nije ni čudo... +

E hvala bogu da je jos neko primetio tu pojavu! Ja mislim da se niko drugi ne sluzi tim idiotskim akcentom sem spikera RTS-a.

+ ko vrata

Ja se najviše ježim na AlEksandar, grrrrrrr!

a jel pravilno pilsPlus?

У, добро је да се неко сетио..обично ме људи гледају бело кад због тога угасим телевизор. ++++++

Немогуће је да ја ово нисам раније оценио , прочитао сам је још кад је изашла...

Uuu da, ogavnost par ekselans...
Kad čujem "poLUvreme" propao mi dan oma....

Вала, страшни су... Акценат не сме на задњи слог, то правило знам, мада то је и логично за неке дуге речи.. рецимо, нећеш сигурно рећи енциклопедијА, тешко је толико одложити акценат. Међутим за неке речи је природније ставити акценат на крај - диригЕнт а не дирИгент лепше звучи. Још једна ствар - ако је до традиције, треба нагласити да су наши преци говорили акцентујући последњи слог врло често, што се задржало тек у понеким деловима Србије, и данас се сматра "сељачким", је л` такО :) ? То се може уочити и код других , нама сродних језика, дакле неких словенских језика, ја сам рецимо приметила у руском.. да не давим више, акцентовање на РТС-у убија у појам.

Van tv-a nikad u zivotu nisam cula da neko tako prica nigde. Samo ne znam na osnovu cega su ta "pravila", ali dobro. Mozda ja ni ne zivim u Srbiji, mozda ti ljudi koji tako pricaju van telEEevizije zive u nekom mestu na kome ja nisam nikad bila, mozda ni ne postojim.

E, da. + naravno :)

Susreo sam se sa ovim, pošto sam bio na razgovoru za posao kod njih. Žena koja vodi na RTS-u vremensku prognozu i UVEK akcentuje reči na ovaj pogrešan način je mene propitivala. Na tom testu je znala šta je pravilno. Kada me je kod prve greške ispravila (nakon što sam pokušao da se prilagodim RTS-u, a između ostalog i njenom govoru), nastavio sam da govorim onako kako pričam svakodnevno i sve je bilo kako treba.

Zaključujem da oni dobro znaju šta je ispravno, to i traže, ali zašto svaki dan govore drugačije (pa ista ta žena upravo one reči koje je tada izgovarala drugačije), to je misterija.

Mozda ona cuje dobro druge, ali ne cuje sebe :P Hahhaha, kakva anegdota.

Zaključio sam da svesno, tj. namerno greše iz nekog razloga, ali možda si i ti u pravu :)

Evo, dokaz, kako glupo zvuci https://www.youtube.com/watch?v=wh_cjGwUeOE
Mozda zele da budu jedinstveni, tj. specijalni. Ko zna.

To je to! Para uši, mada kul video :)

Čini mi se da to rade samo u "informativi", a da u ostalim emisijama (jutarnji programi, kolažne emisije...) govore pravilno. Možda misle da zvuče ozbiljnije tako. Moguće, jer sam i u ovom snimku tačno mogao zamisliti studio u kojem sedi onaj koji čita i ostao sam par sekundi u iščekivanju priloga koji sledi.

Hhahahahha, totalno.

Zbog takvih kao što ste vi svi gledaju farmu! AUstralija do smrti!