Prijava
   

Beograd-metropola

Dva pojma koja nikako ne idu jedan sa drugim.
Beograd je metropola samo po broju stanovnika.
Po svemu ostalom, vise se moze svrstati u nekakvu veliku varosicu ili selo.

Komentari

Nadam se da si u svom zivotu posetio makar 10 svedskih metropola da bi napisao ovako glupu tvrdnju!

Jesam, posetio sam mnogo vise od 10 metropola, da nisam, ne bih to napisao.

Palac dole... Ali samo zato što mi je teško da prihvatim surovu istinu... :P
Jedino ne baš varošica ili selo, ali ajde, mislim da bi grdić bilo realno...
Možda selo ako se uzme u obzir mentalitet nekolicine građana...

Boze, sa cim se vi bavite! Beograd JESTE metropola, iako organski ne mogu da smislim 80% stanovnistva koje zivi tamo. I ja sam imao prilike da malo proputujem po svetu, tj, evropi, NISAM iz Beograda, pa nemam takav stav o njemu

@jonygreenkhan
Otkad to Svedksa ima 10 metropola?

Ni ja ne volim BG nesto narocito. Previse guzve i ostalih sranja. A da je metropola, to jeste. Nisu valjda Zegreb ili Ljubljana vece metropole od BG-a?

hahaha :))
"Beograd JESTE metropola, iako organski ne mogu da smislim 80% stanovnistva koje zivi tamo."
Slažem se u potpunosti. :)

@ Tulumbac
Eto ti mene da ispravis pa i sam pogresio ...
Mislio sam svetskih ... primedba na mestu ;)

A BGD je metropola jednostavno po tome sto se u njemu odrzava ogroman broj svetskih i regionalnih dogadjaja (svetska premijera X6 close ivent, EP u basketu i odbojci, 1. samit nesvrstanih, koncert metalike, pavaroti, najveci shoping moll u regionu, univerzijada, sajmovi automobila i knjiga - najveci u regionu, bgd arena ...) koji su uskraceni drugim tzv metropolama u regionu pa i svetu. A da ne zaboravimo i istoriju BGD-a - jedan od najstarijih gradova evrope! Zasto bas mi da pljujemo po nasem gradu kad vecina stranaca sama kaze da je odusevljena BGD-om

...Hram Sv. Save - najveci pravoslavni hram na svetu, kafana Znak pitanja - najstarija u regionu, BEER fest - najveci u regionu, klub Akademija - 80tih smatran top 10 Evropskih undergroung mesta, ... i jos mnoooogo toga

Sto se tice tih dogadjaja, ajmo redom:
Pod 1 - X6 event i slicna sranja se odrvavaju na svakom selu na Zapadu, a i blize, svakog vikenda.
Pod 2 - samit nesvstanih je bio ovde samo zbog ćopavog Zagorca, a tadašnji Beograđani su ga pljuvali na sav glas.
pod 3 - koncert Metalike - takvi i slični koncerti su se tokom 90-ih održavali u Zagrebu, Ljubljani i Budimpešti svakog vikenda, dok su BG face i urbani likovi svršavali na Cecu, Draganu i Džeja.
Pavaroti - u gorepomenutim ZG i Budimpešti je pevao kad je bio na vrhuncu karijere, a kod nas kad je umirao i raspadao se.
Shoping mall - ti očito nisi putovao dalje od Stare Pazove kad ovo tvrdiš! To što Sofija nema Miškovića kriminalca, ne znači da nema dva duplo veća mall-a od vašeg jebenog Delta City-ja koji ima izbor robe gori nego bilo koji sokak u Francuskoj i Italiji.
Univerzijada - ZG je imao 87., a i da nije, koga zabole kita za to?!
Sajmovi automobila i knjiga - najgori sajam automobila u Evropi po svim ocenama, klika kiča, neukusa i šabanizma, a o knjigama da i ne govorim. Umesto da na sajmu knjiga i o sajmu knjiga govore akademici i spisatelji, promovišu ga silikonske drolje i polupismeni fudbaleri!

Što se tiče stranaca - naravno da lepo pričaju kad im se sve lepo ovde prikazuje, kad im svi pokazuju SAMO raskoš i kada im se svi šlihtaju u bulju! Tako bi i tebi bilo da odeš bilo gde na svetu!
Da vidiš kako "lepo" o BG priča čovek iz Australije koji je ovde morao da sedi 3 meseca.

HRAM ST. SAVE NAJVEĆI NA SVETU?! Šta si ti, Musliman, Budista, Jevrejin, pa nisi čuo za Hram Svetog Hrista Spasitelja, koji prima 50.000 ljudi?!

Evo linka sto se tice Hrama da se malo informises bolje (sam gradonacelnik Moskve je izjavio da je nas Hram veci pa procitaj - inace tekst koji je izasao u nekoliko dnevnih novina): http://www.hramsvetogsave.com/Hram/ser/Arhiva/Publikacije/29-8-05_Glas%20javnosti-intervju.pdf

A za ostalo ... mislim da si ovo shvatio previse licno pa si poceo da iznosis apsurdne stvari, licne observacije i da vredjas.
Svaki svetski grad je imao makar nekoliko velikih dogadjaja svetskih ili regionalnih razmera u svojoj istoriji, a ono sto izdvaja jednu metropolu je to sto ona ima jako puno tih dogadjaja i ima ih konstantno kroz svoju istoriju - a to je Beograd!

Ja npr sam odusevljen Barselonom! Prelep grad, mogao bih mesecima da samo setam po centru i da blejim. Medjutim, dobar deo Barselone cine neke odvratne, zute, jednoobrazne kucerine, i uopste, cim mrdnes na periferiju grada vidis da nije sve tako sjajno i blistavo. Tako je i sa BG-om. Bas zato sto sam sa strane, a proveo sam par meseci tamo, mogu da vidim da BG-djani ne znaju da cene to sto imaju

A sto se tice stranaca ... ja sam ziveo 2 god. u Americi a zavrsio faks u Londonu te sam imao priliku da dovedem dosta prijatelja ovde (i mladjih i starijih profesora)i na duze pa znam kakve su reakcije ...

Kad vidite Moskvu svatite kola ke Beograd selendra
Prico mi jedan sto zna lika sto je bio...

šta ti je bre, pa Moskva ima 6 aerodroma i 15 milki stanovnika, metro koji fercera perfektno. Metropola MORA jednostavno da ima teški metro ( Atina, Budapest ). Moraš da ispuniš neke kriterijume da bi bio metropola, da bi bio u EU i sl.

cisto me zanima odakle si ti zemljace

Ljaksofonac, cemu tolika opsesija pitanjem da li je bg metropola ili nije? Sto te toliko nervira cinjenica da nisi iz BG?

Dozvoli da ti otkrijem jednu malu tajnu : biti iz BG nikoga ne cini boljim ili losijim od ostalih ljudi. Niti je biti beogradjanin neka velika privilegija.

Mi rodjeni ovde ga volimo , isto kao sto ti volis svoje selo odakle si.

Takodje ne volimo kada neko pljuje, omalovazava, vredja i sudi nasem gradu, isto kao sto ti ne volis kada drugi vredjaju tvoje krave, ovce, medvede, kuce od gline i zapeke i tvoje rodno mesto.

Na kraju, Beograd jeste metropola, evo stizu jos dva mosta da se ne bi zaglavio svojim traktorom na gazeli ili brankovom.

Postuj sebe, postuj druge i ne vredjaj ono sto nisi stvorio.

Ja izuzetno postujem ljude sa sela i smatram da bi svi pomrli od gladi da nije njih. Ali razlikujem seljake od seljacina. Seljacina je onaj koji vredja sve sto mu nije dostupno, izmedju ostalog.

Prijatno.