Prijava
 1.    

  Čmičak

  Tako mala reč, tako veliki bol.
  Čmičak predstavlja začepljenje kojekakvih očnih odvoda i dovoda i uzrokuje zamagljen vid i bolove pri treptanju i zatvaranju očiju, kao i spuštanje gornjeg kapka, što čini da izgledate kao Kvazimodov mlađi brat.
  Inače, leči se kamilicom, vrelom ciglom u maramici i mašću po imenu Hidrokortizon.
  Neki kažu da je čmičak nešto poput baba Vange i da dobijanje istog znači da vam je neko u familiji, ako ne i vi sami, trudan.
  To je istina.
  Očekujem mačiće u skorije vreme.

 2.    

  Čmičak

  Sudeći po verovanju moravskih oldskul bakutanera, čmičak je bolno iritirajuća malečka infekcija na sluzokozi tik ispod oka, koja se manifestuje u vidu izrasline nastale - pazi sad ovo - namigivanjem muškog čeljadeta prema nekoj curi, ha! A u stvari je posledica nehegijene ofc, jer su su se naši preci verovatno 'umivali' jedva kolko-tolko vlažnim rukama, čisto reda radi. I to samo po par puta nedeljno. Leti uglavnom.

  Vranovac, ljeta gospodnjeg 1882...

  - Ohohooij!, ljubi ga baba! Pa kojoj si ti to curici namignuo babino šugavo, pa ti izraso čmičak, a?
  - Leposavi, baba, čika Milanovoj ćerki...
  - Ajoj...Milan kovač? Pa, dobro si se ti i izvuko da ti kažem, sećaš se kako je prošao onda komša Radivoje kad se uvatio u kolo s' njegovom ženom...Bog da mu dušu prosti...

 3.    

  Čmičak

  Kvržičasta ružičasta izraslina na oku, obično sa belom tačkicom. Može mnogo da nervira. Samo se odjednom pojavi i neće da nestane. Babe kažu da se leči pljuvačkom. Ali dok ga imaš nećeš moći da promakneš ni pored jedne komšinice ili rođake a da ona umilnim glasom ne prokomentariše:

  - Jao, čmičak, to znači da je neka žena iz tvoje familije trudna!
  - Ne opet! %$&$#!

 4.    

  Čmičak

  Onaj koji konstantno bode oči.

  - Divi Gavajo čmičak š'o se lubeničari, daj da mu doteramo lobanju međeđim šakama.