Prijava
   

Deca cveća

Deca cveća, večito mladi dugokosi momci i devojke, danas ipak umorni i uglavnom nemoćni starci od 60-70 goina. Ljudi koji su tih ne tako davnih šezdesetih i sedamdesetih pokušavali da promene svet na bolje, veovali su u univerzalni mir i ljubav, povratak čoveka prirodi, i iznad svega borili se za prekid krvavog rata u Vijenamu.
Vozili su svoje šarene autobuse i kombije, iscrtane cvećem i pisevima, ložili velike vatre oko kojih su sedeli, pevali uz akustične gitare, ili goli igrali.
Verovali su da čovek ne treba da se stidi sebe takvog kakav jeste, da je predivan i da treba da živi u skladu sa prirodom. Borili su se za seksualne slobode, pravo glasa, prava mladih, prava životinja, protiv gladi, rata, tlačenja..
Poširivali su vidike uz LSD i razne druge opijate, verovali u slobodu, znali da je život jedan..I bili su srećni.

Danas na njih možda gledamo kao na gomilu narkomana, deluju pomalo smešno kada ih vidimo, i čudimo se onima koji još uvek veruju da možemo promeniti svet. Deluju kao osilni ostatak jednog nepovratno prošlog vremena..

Ali to vreme je ipak bilo zdravije i lepše. Imali su svoje ideale koje su sledili i u koje su verovali. Imali su jedan Woodstock, Hendriksa, Dorse i Morisona, Dženis Džoplin, Smoke on the wather, dugu kosu koju su nosili sa ponosom, čistije reke, poljane, nebo, svoje zvezde, i jedni druge.
U glas su pevali Dust in the wind, u šta su se na kraju i pretvorili..

Komentari

Kako je to neko mudro zaključio, parafraziram ''Da nije bilo dece cveća, Amerika bi bila zemlja WASP džibera''. Nešto je tada ipak bilo uzdrmano, koliko toliko...

imali su i abecedu hepatitisa... u jos par stvari... jedan od lajtmotiva Woodstock-a bio je i hepatitis... sve u svemu slus tebi njima minus...

čistije reke, poljane

Bolje bi im bilo da su s vremena na vreme očistili sebe... :)

Ovo je trebalo da bude u jednom komentaru, al se zajebah nešto.

Dobra definicija, +
Ispravio bih te samo da se pise "Smoke on the water", a ne "Smoke on the wather" :)

Mislim da nikada necu nauciti gde ide h a gde ne ide. Meni je zao sto nisam ziveo tad i tamo.

"Imali su svoje ideale koje su sledili i u koje su verovali."
A mi nemamo,sta?

+ za definiciju,ali stvarno to da danas nema ideala je potpuno netacno.Sve zavisi od ljudi,ne od vremena.

Aha. Dane provodimo gledajuci svetsko, blejeci na utube, vukajliji, fb..Pijuci pivo ispred dragstora i kukajuci kako je sranje. Od nas zavisi :] Ne verujemo mi ni u sta..

Nama profa na nekom predavanju kada smo pricali o uzrocno posledicnim vezama, kako su istorijska desavanja uticala na razvoj tehnologije, rece da je Open source nastao zahvaljujuci bas Deci cveca :)

Sve je to tako lepo, ali i tako lako... Boleti te kurac za sve što se dešava oko tebe, napušiti se trave i uživati životu. To mogu i ja sad, ali to nije rešenje...
Inače, plus zbog verno prikazanog opisa Dece Cveća, a pogotovo zbog zadnje rečenice koja mi natera žmarce... :))

Jebiga, mi sad ni za drogu nemamo :]

+ divna definicija, slazem se skroz!

JA TO NISAM DO SADA PROCITAO BOLJE SROCENO!