Prijava
 1.    

  Dečko

  Momak, mladić. Ali nekako... pederski.

  Boško Jakovljević ima novog dečka.

 2.    

  dečko

  Zaposlena osoba u Srbiji koja radi u svakoj mogućoj firmi i instituciji, bilo društvenoj ili privatnoj, da živi na zapadu postao bi najbogatiji čovek na svetu u istoriji planete posle 5 minuta rada. Zbog svoje prevelike prezaposlenosti nikada nije na svom radnom mestu.

  u opštini:
  Ja: Dobar dan, došao sam da pokupim svoja, očeva, bratovljeva, mamina i dedina dokumenta koja sam predao pre 6 meseci radi dobijanja zdrastvene knjižice za moju babu koja joj još uvek nije izdata.
  šalteruša: Jaoj, dečko koji radi u arhivi je otišao na more i odneo ključ sa sobom, dođi ti po dokumenta za 3 nedelje.

  U vojnom odseku:
  Ja: Dobar dan, doneo sam potvrdu da sam redovan student da bih odložio vojsku.
  Poručnik spušta "Kurir" i strelja me pogledom: Da odložiš vojsku, a? Znam ja sve vas, vi namerno upisujete fakultete, padate ispite plaćate školarine od 200 iljada dinara samo da ne bi išli u vojsku! Pa kako te nije sramota? Šta ti na to kažu otac i deda?!? Ako su oni mogli da služe armiju možeš i ti! Pa jel znaš ti da je za vreme Tita bilo sramota ne služiti vojsku, nisi mogo da se oženiš .... (sledi tridesetominutno predavanje o Titovom vremenu tokom kojeg se razmišljaš šta bi još mogao da odradiš dok si u gradu) ... nego što si ti ono beše došo kod mene? A da, d'odložiš vojsku. E pa sinko, dečko koji to radi što se razume u te kompjutere sad nije tu, otero mi kola kod majstora, dođi ti sutra.

  U prodavnici:
  Ja: Dobro jutro, dajte mi litar mleka i 3 hleba.
  Prodavačica: Jaoj komšija, ovaj dečko što nam dovozi mleko još nije stigo, javio mi malopre da mu pukla guma na kamiJonu, a ovaj drugi dečko što donosi lebac sinoć bio na svadbu kod tetka Milunke pa ga još nema, sram ga bilo.

  Telefonski razgovor sa provajderom i tehničkom podrškom (u daljem tekstu TP) jednog od mnogobrojnih wireless provajdera:
  Ja: Dobar dan, da li možete da mi kažete zbog čega mi ne radi upload, da niste opet menjali parametre po jubilarni 100. put ovog meseca (u sebi: verovatno im opet banula murija da provere koliko imaju prijavljenih korisnika i predajnika u odnosu na IP adrese)
  TP: Dobar dan, da li možete da nas nazovete kroz par minuta, dečko što je zadužen za mušterije je izašao po cigare i kifle?
  Ja opet, posle 15 minuta: Dobar dan, ja zvao malo pre...
  TP: Da da, dečko što smo ga pominjali je morao hitno na teren, izbio osigurač na anteni na zgradi pivare. Nazovite vi nas opet negde predveče..

  Disclaimer: Svi ovi primeri su stvarni, i svaka sličnost sa akterima je namerna (svi dijalozi su doslovno citirani prema sećanju), autor ove definicije je imao tu čast i zadovoljstvo da razgovara sa ovim ljudima, kojima se ujedno i zahvaljuje ovim putem i poručuje da lepo pevaju pesmu "Dečko nije tu" i da... i da.. ne zabušavaju.

 3.    

  Dečko

  Način imenovanja mlađe muške osobe u Srba.
  1. Mlađom osobom se smatra osoba koja je barem 5 godina mlađa od osobe koja ga imenuje, po proceni imenovatelja.
  2. Apsolutna starost je nebitna.
  3. Muškarci preko 50 koriste izraz "dečko" da ne bi rekli "druže", jer "gospodine" ne mogu da prevale preko usta taman da skapaju na mestu.
  4. Muškarci preko 40 koriste izraz "dečko" jer nisu još shvatili da su omatoreli.
  5. Žene preko 40 koriste izraz "dečko" jer su shvatile da su omatorele.
  6. Policajci koriste izraz "dečko" u poluslužbenom obraćanju.
  7. "Dečka" počinju da oslovljavaju su "čiča" čim napuni 75 godina.
  8. "Čiča" sebe uvek oslovljava sa "dečko".

  Na pijaci razlikujete preprodavce od seljaka po obraćanju:
  Preprodavac: "Gospodine, izvolite, vidite kako su lepe."
  Seljak: "Dečko, ovakve još probao nisi", ili "Čiča, k'o dečko si, ovakve još probao nisi"

 4.    

  Dečko

  Osoba koja te (uglavnom) pozove kada ne treba, ne zove kada treba; bane kod tebe da te upozna sa njegovim najboljim ortakom onda kada si tek ustala, a kosa ti izgleda kao one metle od pruća kojima čiste ulice, ali zato kada se ceo dan pripremaš da se vidiš sa njim u poslednji čas pozove i kaže da ne može da stigne, ''zadržao me ćale da mu nešto pomognem'', ide na utakmicu kada baš želiš da ga vidiš, a kada imaš ~određenih ženskih problema~ odbija da se odvoji od tebe; baš hoće da ti dira kosu onda kada ne stigneš da je opereš, a kada izgleda savršeno prosto je ne primećuje...

  Rekla sam ''uglavnom'', ne uvek. :)

 5.    

  Decko

  Vidite to je nesto za sta se vecina devojaka (curki) mnogo veze, onda istim tim POJAVAMA pokaze koliko im je stalo, istim tim pojavama da slobodu...e onda istim tim pojavama postane dosadno jer im se moze..pa onda oni pocnu tako da prave gluposti iza ledja curke, pardon devojke i da obnavlja neka stara "prijateljstva" i ne daj Boze da im curka (devojka) nesto kaze..mislim ona prica gluposti, decko je stvarno ok sa tom ribom...ona je paranoicna...ili sta vec...i tako...devojka uvek ostaje glupaca koja samo TRIPUJE, a on je zlatno dete koje nju beskrajno voli i postuje, samo sto ona to ne moze da shvati jer je, Boze moj, ISTRIPOVANA...

  Nije potrebno dati primer...svako zna bar jedan...!!!

 6.    

  Dečko

  Vokativ koji se koristi za dozivanje svih kelnera pa čak i onih koji su stariji od kafane u kojoj rade.

  Oj,dečko! Daj litar-litar!

 7.    

  Dečko

  Imenica kojom se odbija neki predlog. Zamenica za rečcu ne.

  -A mogli bi na piće večeras?
  -Treba večeras da se vidim sa dečkom.

  -Marija, mogla bi malo da smršaš.
  -Ali moj dečko voli krofnicu na mom stomaku!