Prijava
   

Deset božjih ispovesti

Najčuvaniji dokument u vatikanskoj biblioteci.

1. Ja sam Gospod Bog tvoj i nemam drugih bogova osim sebe.
2. Ne pravim sebi idola niti kakva lika; ne klanjam im se niti im služim, jer Ja sam drugima idol, pa bi bilo malo trulo da vide da se ugledam na nekog trećeg.
3. Ne uzimam uzalud imena Gospoda Boga svojega, takoreći sebe. Nemam vremena za introspekciju, a i nemam sebi šta da zamerim.
4. Sećam se dana odmora da ga svetkujem; šest dana čitam pisma obožavalaca, a sedmi dan se divim sebi.
5. Poštujem oca svoga i mater svoju, tj. sebe. Ljubitelji španskih serija sigurno gotive činjenicu da sam sam sebi i otac i majka i sin.
6. Ne ubijam - drugi to čine u moje ime.
7. Ne činim preljube – kod mene nema mesta ni za jednu, a kamoli za dve. Istina, poslao sam Svetog Duha na malo duševnog seksa sa onom seljančicom, ali nisam Ja kriv što joj je muž postao rogonja.
8. Ne kradem. Kao što već rekoh negde, ima onih koji to čine u moje ime.
9. Naravno da ne svedočim lažno na bližnjeg svojega. Nemam na koga.
10. Ne želim ništa tuđe. Duše nisu ništa, pa se one ne računaju.

Komentari

jao dao sam ti minus slučajno izvini...na lap topu sam ,glupavi touch pad...

Haha, ako si im rekao :D ja dao + al teško da će biti def dana.

Pa teško, kad ima previše mediokriteta

Briši ovo da ja ne brišem.

Komplikovano je kad se u defki baviš opširnom temom sa više stavki. Neke su mi se JAKO dopale, a neke su mi baljezganje... Pa su kod mene ti lošiji opisi preovladali da defka ne bude kompletna, dala sam minus... Mada, dosta si se potrudila i usudila, sad mi je malo krivo što dadoh minus :)

Ma odlično, bre, što kritikujete dobru definiciju.

+ ali nedostaje
5. Poštujem oca svoga i mater svoju, tj. sebe. Ljubitelji španskih serija sigurno gotive činjenicu da sam sam sebi i otac i majka i sin

Hmm...prvi put da mi se ne sviđa tvoja defka...ne liči na tvoj stil

Cenim iskrenost, TroubleGuy. A i nije moj stil, ali mi je nešto simpatična :-)

Ja sam ti dao minus jer sam video samo neko nabrajanje od 1-10 pa rek'o opet neke urnebesne fore sa šolja ili majica al' posle sam čitao i mogu reći da je do jaja. (ako si sama smislila naravno)

Od mene plus ID :)

Naravno da sam sama smislila, Gvozdene. Da sam prepisivačica, valjda bi se znalo :-)

Госпођи помилуј... +

Mislim da si permutovala reči u tagu... Trebalo je da staviš - OPASNE ISPOVESTI UMA.
Ovo zaista jesu opasne ispovesti, i ne volim kada se neko igra sa Božjim zapovestima. Nisam neki preterani vernik, čak nisam ni kršten, ali zato imam veliko poštovanje prema onima koji veruju, poput njih i ja imam neki iracionalni strah od nepoznatog, i zato mislim da je ova definicija "opasna".
Moj prvi minus upućen insolentnoj :)

Jao, bre, pa ako su ti ovo opasne ispovesti, ja sam Greta Garbo, čoveče. A ako ti je ova definicija opasna, brinem se za tebe.
Vidi, ti imaš veliko poštovanje prema vernicima, a ja prema onima koji ga zasluže na neki drugi način, tako da me bole tri tačke za to ko je vernik, a ko nije.
Uostalom, jedan član koji je studirao teologiju mi je dao plus. Kad sam ga pitala: "Kako to?", on mi je rekao: "I ja volim da se dobro nasmejem" :-)

Opasna sam stavio pod znake navoda... to se odnosi na definiciju.
A što se tiče opasnih ispovesti drago mi je da sam upoznao Gretu Garbo.
Tu nam se sudaraju mišljenja, što znači da ja mislim da to nije za zajebanciju a ti misliš da jeste.
Što se tiče poštovanja, skrećeš temu sa sa tačke "vere". Nisam odao poštovanje prema zasluzi već prema veri. Veoma poštujem vernike, ali poštujem i ateiste.
Svako ko izrazi svoje mišljenje na dostojanstven način, ima respect s' moje strane. I prema tvojoj definiciji imam respekt jer ona ima smisao, ali se ja jednostavno ne slažem sa time...

Ok je to, razumela sam ja tebe. Razlika između tebe i mene je što kod tebe postoji mnogo više tema u koje niko ne sme da dira. Meni pedofilija nije za zajebanciju, silovanje nije za zajebanciju, ubistva, samoubistva i umiranje od gladi nisu za zajebanciju, pa sajt ipak pršti od, recimo, pedofilskog humora koji to nije. Tu ja cepam minuse, kao što si ti cepio meni. A, pravo da ti kažem, simpatično mi je kad me minusira neko ko to obično ne radi, inače bi bilo dosadno :-)

Očigledno je da ipak ti imaš mnogo više tema koje su ti svete, ja sam oduvek voleo crni humor, vezano čak i za sve što si nabrojala, i ako bih ti rekao da ne volim zajebanciju vezano za to, jednostavno bih slagao i tebe i sebe.
Fora je u tome što su to vicevi, a ti si napisala ONO ŠTO ZAISTA MISLIŠ, ali u satirično-humorističkom kontekstu. Ja to doživljavam kao - podjebavanje.
Cepaš minuse na pedofilske definicije sa stanovišta pedagoga, što ti je bezrezervno opravdano, ali se sada stavi u poziciju iskrenog vernika, pa pročitaj svoju definiciju. Nije li to to?
Stavila si se na mesto gospoda Boga, nije li to malo... prepotentno?
Definicija je veoma subjektivna, ali respect za odvažnost da je napišeš (ako ti je uopšte trebala). :)

E, sad si ga odvalio za olimpijsko zlato. Ako se definicija zove "Deset božjih ispovesti", da li ja imam SLOBODU da pišem u prvom licu? Nemam? Ako iskoristim tu slobodu, da li sam prepotentna? Da li sebe doživljavam kao boga? Jašta, biće da je to. ONO ŠTO JA ZAISTA MISLIM o ovome ne piše na ovom sajtu i zato ti nikako ne možeš da znaš šta ja mislim o tome. Ako me neke stvari i ograničavaju, jezik nije jedna od njih, zato, molim te, idi čitaj bogougodne definicije, jer ja svoje nemam nameru da tumačim drugima.

Ok otvorila si mi oči...
Ja sam se osvrnuo na primer, a ne na samu definiciju koja je ustvari suština, a primerom si napravila razradu. Mislio sam da govoriš o sebi.
Molim te da primiš moje izvinjenje, jer sam pogrešno protumačio. Definiciju nisam ni pročitao, samo primer i tu sam pogrešio. U svakom slučaju bih dao minus. Ja sam jedanput napisao pogrdnu definiciju o džamiji, pa sam se pokajao zbog toga i rekao sam - nikad više. Povredio sam osećanje drugih ljudi, kao što si ti sad možda povredila nekoga iz rimokatoličke veroispovesti. Toga moraš da budeš svesna.
Drugo, ja ne mogu da znam šta ti zaista misliš o tome, ali mogu da PRETPOSTAVIM, jer sam negde pročitao da si ateista. Zato sam se usudio da to i napišem, a ti me slobodno ispravi ako sam ponovo pogrešio.
U svakom slučaju nemam pravo više ništa da ti kažem, jer sam se izblamirao, priznajem. Dalja diskusija nema smisla, jer si ti bila u pravu.
Još jednom moje iskreno izvinjenje, i nadam se da se ne ljutiš... ovakve stvari mi se retko dešavaju...

Nije tvoj minus nikad bio sporan, već tvoj način na koji si protumačio mene, a apsurdno je to raditi na osnovu definicija na ovakvom sajtu.
Imaj na umu da svako ima svoju svetinju. Kod mene su to mačke, pa kad neko kaže da su mačke zlobne, samožive i šta ti ja znam, ja se ne uvredim. S tom razlikom što njih neko može i da kokne, pregazi, zakolje, zvekne o zid, a tvog Božidara ne. Ne vidim čime bih uvredila vernike, nisu tema definicije. Ali bih vrlo rado čula komentar glavnog glumca definicije o samoj definiciji :-)

Još jednom ću te pitati, nevezano za moju grešku... Da li sam ja pogrešio kada sam rekao da ti zaista tako misliš. Ovom poslednjom rečenicom me sve više uveravaš da nisam pogrešio... U svakoj šali ima malo istine. Ti ne bi pisala ovu definiciju da te ova tema ne interesuje, i da nemaš stav po tom pitanju.
Pretpostavljam da se ne uvrediš kada ti neko dirne u mačke, ali nemoguće da ostaješ ravnodušna. Sigurno reaguješ. Tako je bilo sada i kod mene... Nisam se ja uvredio nego reagovao.
Vernici nisu tema definicije ali njihova svetinja jeste. Video sam definiciju u kojoj je neko napisao neki crni vic, na šta si ga ti pitala "kako možeš da se šališ sa takvim stvarima...?" Ovo je isto to...
Ti si previše pametna i iskusna da bi pisala viceve i fore, pogotovo bez argumenata kada te neko napadne. Tvoje definicije su izgrađene iz stavova.
Kada bi definicija glasila onako kako sam je ja razumeo, da li bih onda pogrešio? Imaj na umu činjenicu da znam da si ateista...
Jesam li pogrešno protumačio...?

Mislim da se Bogi slatko nasmejao :)))
+

Vidim ja da ti baš hoćeš da ja sad legnem na kauč i otvorim dušu. Nisam pričala o svom ateizmu, tj. ti nisi, već si opleo po mojoj prepotentnosti, odvažnosti i podjebavačkom motivu za pisanje ovoga. Ne pada mi na pamet da te razuveravam i nemam želju da se (opasno) ispovedam, ali ću ti reći nešto što i sam treba da znaš: nemoj da misliš da znaš sve ateiste ako znaš jednog ili čak sedamnaest njih. Treba li sad da ti držim govor da i kod ateista imaš zadrte, blage, pristupačne, retardirane, kao i kod vernika? Odgovor na tvoje pitanje je: nemaš osnova da pričaš o tome šta ja mislim o bilo čemu, kao što ja nemam osnova da pričam o tome šta ti misliš, a posebno ne na osnovu definicija. Ova definicija je (u mojoj glavi) šaljiva, i nema blage veze s verom, a motivi za njeno pisanje su mi isti kao i za pisanje podignute leve obrve. Uostalom, zaključi sam: da li mogu da se rugam nekom u koga ne verujem? Ako napišem definiciju o pravdi, da li to podrazumeva da u nju verujem? Ako u nju ne verujem, da li zbog toga nemam pravo da pišem o njoj?
Drugo, kad sam pričala o pedofiliji, samoubistvu i ostalom, nisam pričala o vicevima (jer se i ja na njih smejem), već o definicijama koje te stvari veličaju ili na njih pozivaju. Razlika je. Ako jedan retard napiše definiciju: “Pokušaj samoubistva je krivično delo, zato sledeći put odradite to kako treba“, a pritom, za razliku od mene, nikad nije video rasečene vene, naravno da ću da mu cepim minus, jer pokušava da ispadne smešan na račun nesrećnika. Subjektivan doživljaj, istina, ali samo o tome i mogu da govorim. Ja tebe nisam pozvala da se sa mnom smeješ pojmu boga, niti da usvojiš moja uverenja, ali isto tako ne veličam nekakve zločine, ne pozivam na klanje, samo pišem jebenu definiciju. Imaš ovde i autore koji pišu da bi započeli rasprave, privlačili istomišljenike, vređali one koji to nisu – e pa, meni se jebe za to.
Što se argumentacije tiče, ova definicija ima težinu bajke o Krcku Oraščiću, pa bih se malo debilno osećala kad bih počela da argumentujem fikciju.
Svaka ti čast kako si uspeo da me povučeš za jezik, mnogima nije uspelo. I nadam se da si dobio šta god da si tražio od mene, pošto više nemam nameru da objašnjavam sebe, čistotu svojih motiva i zabludele stavove.

Hmm...ovde imamo delo koja baca novi pogled na religiju, poznat autor, digla se velika prašina oko dela, ima je čak i u štampi...autor sa još jednim članom samo doprinosi prašini, mislim da rade zajedno:) Svaka sličnost sa Den Braunom je indikativna:)

@Inso
to što sam napisao, to šta ti zaista misliš, treći put ti pišem, nije bila KONSTATACIJA nego PRETPOSTAVKA, koja je zasnovana mojom sumnjom, a koju si ti ovim poslednjim odgovorom oborila. Čitav tvoj referat je mogao stati u jedno najprostije DA.
"Da Ming, protumačio si pogrešno". Zaista nisam tražio da pišeš svoje ispovesti, kao u poslednjem odgovoru, pogotovo ne ovako javno... Ma nikako.
Nema potrebe da bilo šta više napišeš, sve sam razumeo, ali ovoga puta stvarno :)
Ja nisam napaljeni vernik, naprotiv. Ono u šta verujem je Bog, i da on postoji u nekom obliku, stvorio sam svoju sliku o njemu proučavajući za to potrebnu literaturu. Sve ostalo vezano za religiju sem Boga, za mene je oborivo.
Uostalom da sam vernik nikad ne bih mogao da slušam tvog i mog omiljenog pevača - Keenana. Pretpostavljam da si slušala Judith...
http://www.youtube.com/watch?v=23eZMdixAuk&feature=fvst
Lyrics
http://www.sing365.com/music/lyric.nsf/Judith-lyrics-A-Perfect-Circle/D0DE682FF5444125482568FE00332AC6
Za mene je ovo - to extreme. Ovu pesmu možeš da voliš ili da je mrziš, nema sredine... A ja je volim... :)

Tako je. Vratimo se mi, blago meni, Mejnardu... I ne pitaj me za Judith, slušam je, sanjam je, slušam je, sanjam je... U njoj se obraća svojoj majci, tj. kritikuje njenu veru, ali pretpostavljam da znaš tu priču :-)

Ofkors... iščitao sam sve forume na netu, vezano za temu na ovu pesmu... :)
Još jači trip mi je uvek bio Opiate... droga ili religija? Kakve su to samo sličnosti...
I sam kraj pesme pozantiji kao... "The gaping Lotus Experience"... satanista ili realista...?
Maynard objašnjava bukvalno kako ko želi da shvati... Ali je istina njegova...

Znam, čula još odavno. Čista provokacija "tumača" njegovih tekstova :-)