Prijava
   

Dylan Dog

Jedan od idola djetinjstva nekih od nas,spada u istu kategoriju sa Asteriksom,Alan Fordom,Korto Maltezeom s kul strane,a i Zagorom,Komandant Markom i Blek Stenom s italijanski-strip-generalno strane.Oznacio odrastanje dobrog dijela djecaka,a srecom i djevojcica.Neki od nas ga i danas kupuju.
Na ovim prostorima je izdavan prvo u Jugoslaviji osamdesetih,pa Slobodna Dalmacija i System Comix koji nastavljaju rad prvog izdavaca,jedan za Hrvatsku a drugi za "novu" Jugoslaviju,da bi Ludens preuzeo izdavastvo i vec deset godina ga izdavao na podrucju Balkana.Sada ne tako dobar Veseli Cetvrtak "konkurise"(iako to nije prava rijec) Ludensu,al svejedno,vise stripova u svakom slucaju.
U svom tom haosu,kolekcionari mazohisti uzivaju.

Dylan Dog je Detektiv za nocne more,kako je mnogima poznato.
Ne zivi kao vecina strip superheroja,bogato jer em nije super heroj,em nema ciljeve istih.
Moderni vitez koji pokusava skrpit kraj s krajem,ponekad glupo zaljubljen u svoj posao i zivot koji je daleko od sjajnog,Dylan Dog je vrlo dopadljiv strip lik.Beskrajno lucidan strip koji rijetko kad moze iznijedriti losu epizodu je razlog zasto je u Italiji,kao i u srecom mnogim drugim zemljama vec dvadeset godina,a i malo vise,jedan od drazih stripova.

Umberto Eko tvrdi da jedino sta moze citati bez prestanka su Biblija i Dilan Dog.

Komentari

Dylan je zakon . +

+ za mlohavu ćunu i dilan doga.

Hvala,u ime obojice :)

+ Ја сам имао изузетно очувану колекцију Дилан Дога 1-60(знам наслове свих епизода напамет и данас), колико је изашло у СФРЈ све до прољећа 1992. Онда је почео рат и ко зна гдје је то завршило. Чини ми се, да кад би ми неко понудио нешто од свих мојих изгубљених-опљачканих материјалних ствари назад, да бих се без размишљања одлучио управо за ове стрипове.

Zeljcek,nisi jedini koga sam cuo sa ovakvom pricom a i sam znam kakav je osjecaj(naravno ne na takvom nivou,al slican).
Ja imam kolekciju svih ludensovih,vecine system comix i slobodne dalmacije,a i tih starih dobar broj.Ipak,jos skupljam.

jedan od najboljih stripova svih vremena...