Prijava
   

Ekser u osiguraču

Školski primer za onu narodnu jeb'o ćar vajdu, rodila se šteta. Nov osigurač košta 25 dinara, može da se nađe i za 20 ako se uzme veća količina, međutim, lokalni ekonomski geniji su pomnožili tu cifru sa brojem svih osigurača koji će da im pregore dok su živi i došli do zaključka da to košta previše. Zbog toga se često radi licnovanje osigurača tako što se u pregoren osigurač ubace žice iz licnastog kabla po metodi "daj da stavim još dve, za svaki slučaj". Neki još veći ekonomski geniji su izračunali da prosečan domaćin svaki put kad licnuje osigurače izgubi ili baci desetak centimetara neiskorišćenog licnastog kabla i pronašli način da eliminišu to rasipanje materijala.

Rešenje problema je stavljanje eksera umesto licne tako što se ekser zakove kroz ona dva lima na kraju osigurača i onda nema šanse da izgori. Zanimljiva strana ovog ekonomskog projekta je to što sve može da izgori ako ima dovoljno struje, pitanje je samo redosled po kome će da gori, a goreće od najslabijeg do najjačeg elementa. Pošto je ekeser u osiguraču najjači, izgoreće poslednji, odmah posle televizora, grejalice, šporeta, frižidera, kompa, brusilice, fena za kosu, kose, glave, ostatka čoveka, tepiha, parketa, kreveta, ormara, muškatli i manje-više svega osim šamotne peći i stvari koje su pravili Rusi.

Komentari

samo da napomenem da cijeli topljivi osigurač EZ 25/-A, komplet sa postoljem košta više. ti sigurno misliš na umetak od 10 ili 16A. +

Mislim na umetak, niko neće da menja ceo osigurač, nego nisam hteo da komplikujem definiciju.

Dobra je. Bas sam pre neki dan pricao sa bratom o tome

Strucno nema sta +

Edukativno. Plus.

E, na ove definicije sam mislio!

alal vera,gile! +++

Zasluženo na naslovnoj.+++

malo je reći da sam oduševljen ovakvim stilom pisanja
veliki plus

Gile opet kobjasnio! +++

Savršeno. Kao i velika većina tvojih definicija. +

Hahaha, bravo! Ja sam, doduše, ubacivala bakarne žice, kad pregori osigurač. Ali sam pazila da ne preteram! :P

Ili povrati pa na banderi sve živo pogori i onda mož se slikaš +

све супер сем овог за русе, они су познати као стручни са струјом, горе им деца по кућама сваки дан, тужно ал' истинито

hahahaha, svaka cast + +

хаахаха браво гиле! ја се сећам у средњој (електротехничка) професор нам је причао нешто слично а на исту тему +++

AHahh i stvari koje su Rusi napravlili :D

dal je realno da ovo neko stvarno radi

radi se, ali na banderi - svojevremeno dok su bile restrikcije pa svi uključe TA peći u celoj ulici onda ti iskoči osigurač na banderi i nema struje niko

banderaši rutinski ne dolaze po šest sati na intervenciju, a onda lokalni berač kokosa uzme od poštara kandže, popne se na banderu i rokne dvadesetku ekser ili bolcnu za juga umesto osigurača - posle toga iskaču osigurači na trafou, a to električari moraju popravljati u roku od odmah :)

Niko se ne razume u struju kao masa sa sela.

jebiga, dečko sa sela je i izmislio