Prijava
 1.    

  Higijeničar

  U vreme vladavine komunizma na ovim našim prostorima, izuzetno se obraćala pažnja na to da se i u školama zavede hijerarhija i raspodela uloga po uzoru na aktelnu vlast.
  Tako je svako odeljenje imalo predsednika odeljenske zajednice, zamenika predsednika odeljenske zajednice (u slučaju da je predsednik sprečen da prisustvuje nastavi), sekretara, bili su tu i redari (koji su prijavljivali svaku anomaliju, bili su dežurne tužibabe. Nastali su po uzoru na državnu miliciju, oni su preživeli promene u strukturi vlasti, i opstali su do danas) a jedna od najzapaženijih uloga je bila uloga higijeničara.
  Dužnost higijeničara je bila da u svesku, posebno za to namenjenu, beleži promene u higijeni običnih đaka. Zadatak im je bio da redovno pregledaju čistoću noktiju, dlanova i kose običnog đaka.
  Svaki običan đak je mogao da se zameri bilo kome od ovih zvaničnika, osim higijeničaru. Jer, ako se zameriš higijeničaru, on ti iz osvete nalupa minuseve na sve definicije, ovaj, pardon, u svim rubrikama, pa onda na času odeljenske zajednice javno iznese sve te minuseve. pa ispada da imaš crno ispod noktiju, prljave ti ruke, imaš vaške i gnjide itd... bili su pravi hejteri...

 2.    

  Higijeničar

  Produženi nokat na malom prstu koji služi za kopanje po ušima. Obično viđen kod osoba dobrog vaspitanja i visokih kulturnih normi.

 3.    

  Higijeničar

  U narodu poznat još i kao seljački nokat... Po nepisanom pravilu a zbog svoje funkcionalnosti obično je to nokat na malom prstu. Služi za čačkanje ušiju, nosa, ponekad i umesto čačkalice za zube, za razmrsivanje čvorova na struni kod ribolovaca... Nekom služi samo kao modni detalj...ima nas raznih...