Prijava
   

Higijeničar

U vreme vladavine komunizma na ovim našim prostorima, izuzetno se obraćala pažnja na to da se i u školama zavede hijerarhija i raspodela uloga po uzoru na aktelnu vlast.
Tako je svako odeljenje imalo predsednika odeljenske zajednice, zamenika predsednika odeljenske zajednice (u slučaju da je predsednik sprečen da prisustvuje nastavi), sekretara, bili su tu i redari (koji su prijavljivali svaku anomaliju, bili su dežurne tužibabe. Nastali su po uzoru na državnu miliciju, oni su preživeli promene u strukturi vlasti, i opstali su do danas) a jedna od najzapaženijih uloga je bila uloga higijeničara.
Dužnost higijeničara je bila da u svesku, posebno za to namenjenu, beleži promene u higijeni običnih đaka. Zadatak im je bio da redovno pregledaju čistoću noktiju, dlanova i kose običnog đaka.
Svaki običan đak je mogao da se zameri bilo kome od ovih zvaničnika, osim higijeničaru. Jer, ako se zameriš higijeničaru, on ti iz osvete nalupa minuseve na sve definicije, ovaj, pardon, u svim rubrikama, pa onda na času odeljenske zajednice javno iznese sve te minuseve. pa ispada da imaš crno ispod noktiju, prljave ti ruke, imaš vaške i gnjide itd... bili su pravi hejteri...

Komentari

Gledali su i čistoću ušiju! :) Ozbiljno! +

svasta..:(
drago mi je sto tada nisam bila djak..:)

marijana jesi ti nesto ljuta na higijenicare :))))

PLUS

Najgore je bilo kad si preCednik ili zamenik, pa neko napravi neko sranje, pa te ceo razred te cima da NE ocinkaris, a za to sranje vec zna pola skole, ukljucujuci tu i celu zbornicu, tetkice, i naravno razrednog kom moras da ocinkaris kad te pita za raport... i samo se uzdas u to da ce imati razumevanje za tvoju situaciju, pa da te nece nista pitati nego ce sam da istrese iz gaca one koji su pravili sranja, i lupi im par roditeljskih nakon kojih ce brzo da zaborave na bilo kakvo cinkarenje.
A srecom pa smo imali dovoljno pametnu uciteljicu pa je jos u prvom-drugom razredu opozvala higijenicara (a te sveske nikad nije ni bilo).

ја се само сећам тога да је хигијеничар у мом разреду вечито имао жуто у ушима.

zastavnik i blagajnik su nepravedno izostavljeni

Osim ako definicija nije služila kao sredstvo obračuna medju najčešće pojavljivanim nickovima tada na Vukajliji(glede plusa i minusa),ili među onima koji su ovde odlučivali/odlučuju o nečemu(u tom slučaju paravan i nije neki), ne vidim šta je ovde sleng.
Crtica iz istorije organizacije u školskim ustanovama pred kraj socijalizma.
Za onoga ko to nije doživeo, moguće da mu je intresantno za čuti.
Za onoga ko jeste, uobičajena stvar.
Kao i klečanje na kukuruzu pre i mogućnost da roditelji vide ocene i izostanke online posle toga.
Više kao karakteristika vremena nego nešto drugo.
Ne mora biti interesantno samo zato što je bilo pre 20-30 godina.

Odlično, kakva je to bila prestižna pozicija.
+++

Ja sam bio higijenicar u prvom osnovne, pre 20 godina... iju al' sam mator jebote.
+

Haha, carski! Bogme mene su pokusavali i da podmite samo da im ne lupim - Naravno, sveska je na kraju zavrsila na gomili za potpalu...

Matori smo kao Biblija.
I ja se secam kad mi jedna fuksa nasla zuto u usima i kao sa'ce ona to daa evidentira, a ja poceo da se znojim, kolena klecaju. Jedva je ubedih da ne upise nista prosipajuci joj pricu kako u mom kraju kopaju kanale za gasnu instalaciju pa mi je na putu do skole uletelo malo zemlje sto svakako ne moze biti moja krivica. Ih, kako sam bio ponosan jer je obrlatih.

Јој, како је мене то смарало, ужас... Хигијеничари су били некако најмаркантнијег положаја, сунце ти 'бем...!

Сјајна дефка! +++

Ma ja sam '94. posla u 1. razred i mi smo imali higijenicara... Uciteljica bila matora a muz joj zakleti komunista pa bila zena pod uticajem...

Тачно тако МаријанаП, одлично :)

Ја био прецедник... ;)

Ovo sam ja imao samo u 1. razredu...ja sam bio taj hejter :D

Ja sam 97 bio prvi razred i sve ove funkcije su u razredu postojale,što reče Alkaloid blagajnik je zapostavljen,Predsednik razreda sam bio u dva mandata,treći mi nisu dozvolili jer je drugarica plakala da ona bude...Sve ove funkcije uključujući i higijeničara smo imali sve do kraja osnovne,s tim da su oni neodgovorno obavljali dužnost.Uostalom higijena celog društva je opala,pa što ne bi i u čkolama

Код нас су редари тражили пекмез у ушима и црно испод нокта. +

Jao generacijo kad se seti ovoga...VRHUNSKA!