Prijava
   

Hleb naš nasušni

Osnova svakog srpskog obroka. Suv leba. Polubeli. Šupljikav. Lebac raženi. Pogača. Crni. Lepinja. Vruć. Namazan. Somun. Vekna. Od juče. Prepečen. Za poparu. Buđav. Svinjama.
Za leba danas mora da ima, a za sleba ćemo se već snaći.

Radivoje je mrmljao nešto sebi u bradu. Nikad nije dobro kad treba da dođe u grad, ni ovoga puta nije izuzetak. Nesnosna vrućina mu nije pričinjavala zadovoljstvo. Oštra, seda kosa je bila mokra od znoja, na krajevima koji strčahu ispod šajkače. Na putu od opštine do autobuske ugleda malu prodavnicu i reši da otrese jedno ladno zidarsko. Uvek je uzimao jagodinsko, jer ga je čiča sa slike podsećao na dedu. Prebra po čakširama i nađe dve zgužvane stodinarke. Plati jednom od njih za pivo, pa sede na obližnju, pukim čudom, funkcionalnu klupu u hladovini. Skide šajku i težačkim, od rada ispucalim dlanom, obrisa čelo, prekrsti se, prosu malo iz flaše, te nategnu dobar gutljaj. Dok je podrigivao, krajičkom oka spazi klinca kako izlazi iz zgrade preko puta. Mali je iznosio đubre. U providnoj kesi, starcu zapade za oko više od pola vekne hleba. Oči mu zaiskriše.
Zar hleb naš nasušni?
Seti se kako je jesenas zajmio pare za naftu da poore, taman kad uze gorivo, pade kiša, pa je čekao da ''cedne'', onda je tri dana izvlačio stajsko đubrivo, dogovarao se sa agronomom dal' da prihrani ''Kanom'' ili ''Urejom'', pa je drljačio, pa je kasnilo seme u poljoprivrednoj apoteci, sejao, povlačio, pa prašačio, dotrajala zadnja guma na traktoru. Zimus pade golem sneg praćen jakim mrazom, mislio je: 'izmrze sve', al' jok, udari velika kiša oko Vaskrsa, poplavi, al' opet bi dobro, onda naiđoše žege, pa se baba i on moliše Bogu i Svetom Iliji da ih grad zaobiđe, pa je jurio premije za mleko da ima čime kombaj' da plati, pa ga je kombajner zavlačio dve nedelje dok je ovr'o, a prinos be'a tanak, pa dok je oter'o žito u ambar i istovario da se prosuši, odvez'o u zadrugu da ga da po neipslativoj otkupnoj ceni... Danas je platio porez da mu izvršitelji ne bi zaplenili traktor. Jer šta je on bez traktora? Od svega mu je ostala još jedna zgužvana stodinarka za lokal do kuće. I dug od 400 evra. Utrošeno vreme i rad se ne računaju. O živcima da ne govorimo. Uz kurac mu muka.
Posle bačenog smeća, klinac prođe pored Radivoja gledajući ga sa podozrenjem. Minut kasnije izađe iz prodavnice noseći svežu veknu hleba po ceni od 44 dinara. Radivoje pomisli da malom opsuje i tetku i babu, ali se uzdrža. Samo dobaci:
- Sinko, gre'ota je 'leba bacati.
Mali ga nije ni registrovao, a i da jeste, ne bi rastumačio. Jer nema ko da mu kaže i objasni. Deda mu se davno doselio u grad i pljunuo na seoski život, a ćale mu je već gradska faca, roker. On samo zna da je hleb 44 dinara. Svakako je dečko žurio da se loguje na CS server, čeka ga buljuk drugara iz razreda da povrate Kosovo...
Tako to uređene države rade. Leba i igara.
''Oče naš...''

Komentari

Aко си ти ово писао, онда имаш наклон од мене

У провидној кеси, старцу западе за око више од пола векне хлеба. Очи му заискрише.
Зар хлеб наш насушни?

А на ово сам се најежио

ово је преодлично, * и + и жал што не могу још једном да те запратим

Aко си ти ово писао, онда имаш наклон од мене

Лекса, није нека класа, ал је мо'е. нако, из душе.
фала цовпа, држ се сад кад пређем на твој фах - женско међуножје хеххе мада си ту неприкосновен.

Brutalno dobro!
Ima u mojoj zgradi, na mom spratu, nekoliko njih koji bacaju 'leb svakodnevno. To znam, jer "gospodi" je napor da uveče bace đubre u kontejner, pa kese sa istim ostave ispred vrata. Stanari jednog stana su jednom izbacili toliko hleba, da mi se činilo da, kada bi se ostaci spojili, dobile barem 4 vekne. Čoveče, sa toliko hleba možeš da napraviš gomilu prženica, dosta popare ili barem hleb-pice.

Mile, svaka čast, carska defka +

Mileta za preCednika!

Svaka čast. Plusčina i zvijezdača.

хлеба треба, ракије мора бити +

написах горњи коментар пре него што прочитах пример... објаснио си брате *

Odlična. Ovaj deo primera naročito ubija:

Мали га није ни регистровао, а и да јесте, не би растумачио. Јер нема ко да му каже и објасни. Деда му се давно доселио у град и пљунуо на сеоски живот, а ћале му је већ градска фаца, рокер. Он само зна да је хлеб 44 динара. Свакако је дечко журио да се логује на ЦС сервер, чека га буљук другара из разреда да поврате Косово...
Тако то уређене државе раде. Леба и игара.
''Оче наш...''

Eve + i od mene. Sad ćete reći da sam pokondirena tikva, al' valja žrtvovati (ponekad) pola vekne leba zarad višeg cilja.
Bila jednom porodica Lebatić i kao i svaka druga srpska porodica, osnova svakog obedovanja bejaše im beli hlebac. Brojaše oni tri člana porodice i četvrti, počasni član - vekna leba svakog dana. Davno bijaše to kad se matori Raćun razbole, ne pojede ni mrvicu leba i tako dođe sumrak, a leb nedojeden. Ujutru Raćun htede da se iskupi, jer kaki je on to Srbin kad ne moš da je'e leba uz supu. Poj'e on onog starog hleba, kad kurčina, donosi njegova kćera iz lebare još jednu veknu. E, jerbo ne može on, nije junak tol'ki, pojesti celu veknu za dan i tako ostade opet po vekne za sutra. Gre'ota leb bacati, to svako zna pa i Raćun. Poj'e on opet pola bajata hleba, kad eto opet njegove ćere iz pecivare nosi "kilo" leba. I tako je po

rodica Lebatić do kraja života jela lebac pola bajat pola taze, mesto da na početku bace ono po vekne hleba i žive srećno i dugo i uz taze leba.

Nasledio sam od ćalca da suzim bacanje hleba na minimum, a i kad od stajanja hleb nije ni za stoku, bacim ga u posebnoj kesi, uz poljubac. Glupo jeste, al' jebiga.
+

Mile ovo je rad za medalju! * I+ i savaka ti dala. nešto bi još kucao, al sam u žurbi...

Bravo, Lemi! Svaka čast! Zvezda!

Biće linkovano uskoro. Odlično.
+

ovo jebe na sto nivoa ++++

Dobar ovaj Mile...Ako treba da izvučem religiozno-etičku pouku iz ovoga, ne izvlačim je baš. Bajat hleb je za bacanje prilično, ali deluje kao da je autor imao šta da kaže, a i nije mu prvi put.
Ispade od Mila sasvim dobro pojačanje.
Sad bi bilo dobro strateški puniti naslovnu definicijama za mase neko vreme, ali opet ne nekim demotivacionim bljuvotinama, već ovim recimo jer malo vuče na pravoslavlje tradiciju i to što vole posterdžije i aforističnim definicijama poput one "boca s kiseonikom" ili, recimo, Kolfildove definicije "arheolog", pa da tim tretmanom vratimo posete na staro, kako bi nam istom brzinom stizala i pojačanja što se tiče pisanja.
Takođe, trebalo bi da napišem nešto i ja, nema smisla.
Malo sam se raspričao, ali nov potencijal otvara mogućnost za vraćanje rejtinga i tako.

ajde da se zahvalim djuture, dobar nam je Radivoje, samo ga nestaje...
synge, sacu ja dizbacim jos jednu za mase, pa cu posle opet malo da drzim predavanja, a sta cu? mora tako...

Opet sam pročitao definiciju. Naš šta, obična sam klošarčina. Pišem budalije u odnosu na tebe. Moj naklon.

Au bre Mile bubregaro, divim ti se, pratim, omiljujem ovo i sad idem da spavam, svaka ti čas' !

Клањам ти се Новајлијо Миле.

момци, хвала на лепим речима, шта рећи, а не засрати сада?
лоло

Svaka koja ostane za zubima zlatna je ;)

Nemam dovoljno reči da te nahvalim.
Svaka defka ti je kao neka mala knjiga, barem ja imam osećaj da sam pročitao knjigu posle tvoje defke. I to zanimljivu knjigu, dobru, kvalitetnu. Jednostavno Mile ti čoveče objašnjavaš na više nivoa pisanjem.
+++

potpisujem ovo, što veli Kurajber.

Sve što bih rekla Kurajber i Glavni su već napisali. Alal ti vera Mile + srž srži!

fala Banini, mislio sam da volis samo krateze :)

pa ima tu različitih preferencija :DDD

ko što reče Džoni...kao da pročitam knjigu ;)

Одрастао сам на селу иако сам рођен (а и сада живим) у граду. Стицајем околности сам се школовао а и живео у Русији, Турској и другде где сам увидео сав бесмисао упорног "сваштарења и житарења" које се код нас практикује због недостатка стратегије и плана. Сељаци треба да гаје оно што најбоље успева и оно што је најуносније да би после жетве имали вишак а не дуг. Разумем и шта си хтео да кажеш а и начин како си изнео подржавам, само ми је криво да код нас и даље размишљају као из каменог доба...

Kako mehka i dobra definicija, odoh da je predložim za odabrane.

Vredi i to baš. Igre reči u defkama su OK, ali ove priče, koje nažalost slabo budu čitane, su prava mala remek dela.
Plus i citat od Kapora: "Gladni stolećima, kupujemo više hleba nego što nam je potrebno. A, onda ga bacamo. Hleb u đubretu nije dobar prizor. On sluti na zlo. I zlo dolazi"

malo je reći da sam se naježio
+++
stari hleb se može spremiti na 116 načina, pa kako ko voli...

Докле више да звездарим твоје писаније, све не бих ал су јаче.

Uh jebo te kakvo je ovo čudo. +

Sunce ti jebem, suze mi krenuse. +

Ma bravo čovječe.

Aman, Mile, piši pripovetke, čoveče! +*

mal, mal, pa mi neko povampiri ovu. fala vi.

auuu sad da ne citiram koji su me sve dijelovi odusevili, jer bi citirao 90% definicije, ovo je odlicno svaka cast +++

Definicija govori 7 jezika.

Vrhunski, inspirativno, + i omiljeno

Odlična ti je ova, Mile, a evo još malo na zadatu temu...
http://vukajlija.com/beli-leba

Од овог може да се рикне...
+*

Ау бре, де ми ова промаче? +*

Auu brate mili, kakva defka!

Svaka cast. Uvek me odusevis.

Jebote, kako ti znaš da ubedačiš čovjeka. Nadam se da ide u odabrane...

То је тај народни квалитет што се цијени. Некад сам и ја знао 'вако прозборити коју док нисам сво животно искуство ставио на папир. Сад сам потрошна роба :) Само рукај Миле, твоје искуство је далеко богатије од мог, очекујем још доста оваквих.
Шурнаес плусева за тебе овде.

Bravo Mile. Jes ti negde iz zapadne Srbije, reko bi po nekim izrazima?

Mile bi treb'o makar jednom nedeljno u izlog i to niko da se ne neljuti.

Davno ocjenjeno, sad samo da čestitam moderatoru koji ga odabra...

Mile bi treb'o makar jednom nedeljno u izlog i to niko da se ne neljuti.

Bože sačuvaj, ko se naljuti trodnevni ban po liniji neukusa.

Одлично, раздвоји само ово:

дал' ( да л' )

Тамо при почетку бих реч "функционална" заменио са неком другом речи, некако ми се не уклапа у стил којим си почео.

Генерално добар утисак прича оставља, само настави :) ++

definicija dominira !

Svaka čast! Inače, podseti me na ovo.

Svaka čast! Ovo je toliko dubokoumno i tako dobro napisano da....
...da, stvarno ni sam ne znam šta da kažem ovim Alal ti vera!!

Svaka čast majstore ++++ i veliki patrik ekstra...

I tako sam ja počela da volim Mileta :) elem pravim prženice kad budeš na leto banuo po med :)

a ne mogu da omiljenujem i plusiram opet, jebiga...

Za ovo duboki naklon :-)

vrlo dobro,milašine +++

Vec dugo je uspesno zaobilazim sa izgovorima tipa "citam vec 4 sata a gle kol'ka je" ali nije mi zao sto sam je konacno izcitao, cak naprotiv. + i naklon

Svaka cast majstore, otkinuo si!!! Em je stil pisanja sjajan em je tematika odlicna! Bravo!!!

To je to Mile.
Dok se ne ostane bez hleba ne cenis ga.

ps
Hleb Vam draga gospodo ispadne,pa ste ljuti na istog jer nece da se podigne sam,koliko to putqa gledah.
A cigareta ad ispadne,kukate i psujete i ljeb i Boga pa onako usranu dizu i cuclaju . . . .
Strasne stvari ljudi rade...

jos je neko pomenu da hleb poljubi i ostavi ga u drugoj kesi.....NE,nije nekako glupo,to je to.Tako treba.
Jer ga nisis bacio vec dao ,na takav nacin,nekom ko nema za isti.

Nikada ne bacaj hleb, nemoj da ga lomiš i ostavljaš parćiće pa da i to baćiš i nikada nemoj helb kidati/cepati jednom rukom, imas ih dve koristi ih... To mi je otac uvek govorio. + *

Ma plus ko vrata, posle ovakve defke, dalje ne čitam.

Хвала, колеге. Овакве одабране су ми најдраже, јер сте ви и предложили и изабрали. Живи били!

Ово у читанке бре!

Objasnio čoek... + i * ko kuća...

Ojebo si, bre! + i *

Ljudi plaćaju da bi pročitali ovako nešto. Dao si nam bisere nesebično. Hvala ti.

mnogo buke ni oko čega, neocenjeno

ae bre umalo da zaplačem 8/

..al kad je uz'o 'ladnog i oznojenog Čiču, znao sam da ima nade za selo

Да се поновим, дефка је одлична, али ме нервира тај фетишизам према 'лебу. Нит га посебно волим, нит без њега не могу, шта више, избегавам га максимално, једино је у Русији некакав хлаб без квасца црн и тврд а мирисан као душа који сам јео оно што бих поново пробао. Ево и мог претходног коментара да не испаднем намћор. Иначе село волим и боравим тамо колико год ми посао дозвољава.

Одрастао сам на селу иако сам рођен (а и сада живим) у граду. Стицајем околности сам се школовао а и живео у Русији, Турској и другде где сам увидео сав бесмисао упорног "сваштарења и житарења" које се код нас практикује због недостатка стратегије и плана. Сељаци треба да гаје оно што најбоље успева и оно што је најуносније да би после жетве имали вишак а не дуг. Разумем и шта си хтео да кажеш а и начин како си изнео подржавам, само ми је криво да код нас и даље размишљају као из каменог доба...