Prijava
   

I bronzanim kažiprstom nas podjebava

Jebeš knjige i vikipedije koje kažu da pokazuje na zapad. Novi Svet. Kurac pokazuje tamo. Jednostavno uzmeš kompas pa kao i on okreneš dupe prema Rambli i lepo vidiš da je jugozapad. Klasično kolumbovsko brljanje. Kad bi kojim slučajem sledio kurs prošao bi baš kao on i njegovi pratioci. Put bi se negde završio ali niko ne bi imao pojma gde. Bronzani kažiprst mu je zabludan i zaludan kao i ceo njegov život, a ponajviše delo.

Nezamisliva je količina ekstremne nesposobnosti i talenta za pogrešno da se dugotrajni i zaplanirani jugo-zapadni kurs pretvori u streloviti zapadni pa još i da se završi po sred Kolumbije. Istrajnim samoubeđivanjem Kolumbiju je smatrao predvorjem Cipange (Japan) i zahvaljujući svojim kolumbovskim talentima do smrti smatrao da je to obala Azije, usput neuspevajući da ikada ukapira da se radi o ostrvu.

Vratio se živ i to je samo po sebi čudo, ali je najtrajnije njegovo dostignuće sposobnost da svoju zabludu ovekoveči uvođenjem potpuno pogrešnog sleng imena za domoroce – Indios; pod kojim su siroti kao muve padali košeni evropkim zarazama ne shvatajući šta ih je snašlo.

Uzmeš kompas, staneš ispod spomenika i shvatiš da se zajebao. Opet.

Komentari

А ко је крив за приватизацију у Словачкој?

Dobra je definicija, a minuse ćeš da dobiješ od onih, što ne čitaju... kao i uvek!

Ma jebeš +/-, svima nam vreme ističe.

pod kojim su siroti kao muve padali košeni evropkim zarazama

Је л' си некад размишљао зашто домороци нису заразили Европљане, него Европљани домороце?

Је л' си некад размишљао зашто домороци нису заразили Европљане, него Европљани домороце?

Pa nije da nisu. Sifilis su u Evropu doneli Kolumbovi mornari. Sa druge strane evropske bolesti su pokosilie 99% domorodaca.

Ima nešto od čega umiremo i dan danas a uvalili su nam indijanci - DUVAN.

Sa druge strane evropske bolesti su pokosilie 99% domorodaca.

Никад нисам размишљао о томе, али на хисторију су ми дали занимљив одговор. Европљани су наиме, пошто су били вековима штрокави варвари прележали разноразне болештине, куге, туберкулозе, па стекли имунитет, док га индијанци нису имали на свом континенту па им их је ударио тај биолошки шок. Мало ми је нелогично да то прави одговор на масовне смрти после доласка европљана али ај да им верујемо.