Prijava
   

Jauci sa Zmijanja

Hardkor folk u vidu krajiške muzike nazvan po zbirci pripovedaka Petra Kočića.

Prvi susret sa krajiškom muzikom pamti se celog života. To je epohalni trenutak, otkrovenje, tektonsko pomeranje bića i bivstvujućeg. Naročito ako su vas u svet nostalgičnih milozvuka uveli Žare i Goci, dva glasa, dva čoveka, dva idola, dve institucije.

Pred njihovim notama pada svaka podela muzike, sve dive i krasive, starlete i kokete, bendovi i trendovi, zvezde i Zvezde Granda, a naročito Ekstra Nena. Zaboravljaš hitove Bate i Seke, sve pevačice koje su prefiks za estradno ime pozajmile iz reklama za uloške, sve patetične i hermetične tekstove, sve Farmere i šarmere, hormone i silikone, botoks i ab-tronik iz Top Šopa. Zaboravljaš Vendi, Indi i Sendi. Kartu bez povratka dobijaju i Lepa Brena i Stara Migrena, sve emisije "Grand parade" i "Sveta estrade". Odlučuješ da skineš sa zidova sve postere Saše Popovića.

Po celi dan slušaš "Radio Krajinu", deseteračke vapaje za domovinom, njivom, ognjištem i imanjem, đedom i ćaćom, toplom pivom, izdatim đeneralima, slaninom i ladovinom.

Svestan si toga da su Žare i Goci pomerili granice. Budući da je tematika njihovih pesama izuzetno širokog spektra, goni te na suze i emotivni preobražaj. Počinješ nekontrolisano da plačeš i dobijaš ponudu od industrije papirnih maramica i toalet-papira "Paloma" da postaneš njihova maskota. Plačeš jer se rađa jedan novi čovek u tebi, a svaki je porođaj bolan. I znaš: Žare i Goci su stubovi naše kulture, neohumanizam, religija u praksi, apstrakcija u formi.

Mrziš kad te pitaju da li više voliš Žareta ili Gocija. To bi bilo kao kad biste majku pitali koje joj je dete draže. Ili koji bi prst manje boleo kad biste ga odsekli. Žare i Goci ne postoje kao pojedinci: tek u njihovom sadejstvu nastaje savršenstvo. Jedan peva, drugi kuka u bekgraundu, pa onda zamene uloge. A tebi toplo oko srca i sve ti se čini da si u raju. Tamo, mesto anđela i harfe- Žare i Goci. Aleluja!

1. Elegijski motivi:
Po krčmama širom svijeta plaćao sam ceh,
zamišljo sam šator, prekrio ga snijeg.

2. Istorijski motivi:
Konobaru, brate, ostani do zore, nikada mi nije bilo gore.
O, zašto me prati sreća loša? Izdade me kao Vuk Miloša.

3. Hrišćanski motivi:
Ja sam želje ispunio svoje, evo brata - evo krvi moje
molio se, postio na vodi - nema brata dok majka ne rodi.

4. Ljubavni motivi:
Nikud, jadan, ne mogu od rugla,
Olivera, strevila te kugla!

5. Prehrambeno-tehnološki motivi:
Pijem pivu, ona pije mene. Kažu da ću pogunut zbog žene.
Ako dozna šta se sa mnom zbiva, biće meni ovo zadnja piva.

6. Lajfstajl motivi:
Nemoj, rođo, ni po živu glavu bez rakije naručiti kavu.
Sok i vodu izbjegavaj vazda - samo tako moreš biti gazda!

Komentari

то! док је жива душа Бају ће да слуша! +

хахахахаха браво :) + и *

I modni saveti: "nemoj nikad kosu začešljati ni do grla košulju kopčati".

+

Маестро! :аплауз:

Нисам из Крајине, али сам се обрео игром судбине неколико пута на крајишким слављима и имам блиских пријатеља Крајишника, и могу слободно у њихово име рећи: "Крајина аппровес".

kierkegaard
Mrzim krajinu -

ufffff

Niđe nema sira vako slanoga

" За домовином, њивом, огњиштем и имањем, ђедом и ћаћом,( топлом пивом, издатим ђенералима,) сланином и ладовином."

Ovo mi zapalo za oko! Jeste da sam svetlosnu godinu udaljen od slušanja ovakve muzike ali je činjenica da smo počeli da izvrgavamo sprdnji ono što je ne tako davno bilo najsvetije sa izuzetkom ovog što je u zagradi. Sada umesto domovine veličamo "odlazak preko grane ili bare", umesto njive dirinčimo za garsonjeru u suterenu na obodima pretonice, umesto ognjišta i imanja gledamo da imamo radijatore iz toplane kojima pominjemo kevu od 1.10. do 31.3 svaki put kad nam je u stanu temperatura od koje se zalede zubi u čaši vode na stolici ili pak skidamo i gaće i otvaramo prozore da se hladimo jer je neko ispustio pola prikolice uglja više nego što je trebalo u kotao, a umesto imanja se tešimo da nam je održavanje garsonjere mnogo isplativije jer treba samo povremeno okrečiti. Đeda i ćaće se setimo samo kroz maglu kad nam ih neki Crnogorac spomene ili ako su živi razmišljamo kako bi uvođenje Lapota bilo dobro rešenje za sve naše probleme. Slaninu doduše jedemo, ako se ona splačina iz Industrije Mesa Matijević filovana ogromnim količinama želatina zbog kilaže a od dima videla samo onaj iz E-cigarete magacionera koji je slagao može nazvati slaninom. Ladovinu imamo svaki dan po 12 sati ako nismo građevinci i drugi robovi koji kod robovlasnika radi na otvorenom i na 40 stepeni.

Zaključak: nema pametnog zaključka na ovu temu!

Za defku apsolutni plus!

Не пијем пиву, само пиво.

I divan komentar dusane c

Sjajan komentar od Dusana, baš sa inspiracijom.

Kaizene, uvedi ocenjivanje komentara, aman brate!

Goci znam šta su, volim gothic rock, ali ovaj Žare nemam pojma ko je.

Očekivao sam da je ovo Glavni odabrao. Sve u svemu, sreća pa odabrane više nisu na naslovu.

Kakva jadna prozivka.