Prijava
   

Jen-dva-tri

Decija igra sa auticima nekada cesto upraznjavana po dvoristima Beograda, Novog Beograda i Zemuna. Na betonu se kredom nacrta put i na njemu prepreke, tipa minsko polje, mostic, govanca, kruzni tok, veliko govno, pruga ili automenski put. Svaki igrac ima prava da savijenim kaziprstom gurne autic od pozadi tri puta u jednom "krugu". Takodje, izmedju jen dva i tri mozes i da ga "zaneses", t.j. rotiras rukom u zeljnom pravcu, premda se to nekad racuna i kao "igr'o si jednom". Uvek moraju barem 2 tockica da ostanu na stazi, a ako izletis, vracas se do prvog mostica. Ako zagazis na govanca, govno ili prugu - vracas se na start. Pobednik je ko prvi stigne na cilj. Ovakve igre su znale trajati danima, sa i do dvadesetak igraca, ali postojala je uvek mogucnost da padne kisa i izbrise stazu, ili "stariji" dodju da igraju basket na terenu i izgaze je.

Klinac 1: -Vracaj se na zadnji mostic, ispala su ti tri tockica!
Klinac 2: -NIII-SUUUU! Ovaj je na liniji! I nemoj ti da se bunis, ti si zagazio u govance pre tri kruga, pa te nismo terali da se vracas na start!
Stariji lik iz kraja: -E aj klinci paljba, sa' cemo da igramo basket ovde...

Komentari

vrh, sad mi se igra :)))
a uvek neko dođe i pokvari "pistu" :)

@Che-Vu - mozda se nisi dovoljno druzio. Pre nekoliko godina radio sam za Hrvate, pa sam sa likom iz Šibenika i drugim iz Splita došao do podsećanja na ovu igru. Svi su imali slična pravila.
A ja nemam veze sa Beogradom.
Da li viđate one dečije tepihe sa ucrtanim saobraćajnicama? Ja se svaki put setim te igre, nama je tako nešto bilo neverovatno, a klinci danas i ne znaju za 1-2-3.

Jaooooooo :)

kako me pogodi sa ovom definicijom :)))
eee, uspomene

+++++++++++++++++++++++++++++++

carski, kakve smo mi staze crtali...

Haha! Mi smo to zvali reli!

Vratio sam se jedno 18 godina u nazad, na plato iza moje zgrade!

Igra se i u BiH! :D Samo, ne bih rekao da je izumrla, ja spadam u relativno novije generacije ('95), pa smo igrali.

gde me nadje.jel zna neko da li to postoji jos uvek?

Jedna stvar u vezi sa tom igrom me muci zadnjih 20-ak godina, da li su bolji matchbox ili majorette autici?
Uvek smo se oko toga svadjali kao klinci :)

Majorette. Kol'ko sam samo klikera dav'o za jedan... daleko bilo.

Aaaaaaa vratio sam se u detinjstvo.... :-/ Mislim da su Majorette bili bolji, znam da sam uvek davao četiri-pet kineza za jedan taj, i to sam dobro prošao ako bih prevario nekoga :)

E, a je l' se neko seća kako se zove ona igra sa oduzimanjem teritorija? Nacrta se ogroman krug, pa se podele teritorije, baca se neki štapić i valjda u čiju teritoriju padne taj juri i gađa loptom... pa ako pogodi oduzima ovom drugom teritoriju koliko god može da dohvati rukom?

Mi nismo bacali stapic, vec zabadali skakavce. Jebem li ga kako se zove, ali ako oces da igras kazes: "E, aj' igramo uzimanja teritorije".

Jedna stvar u vezi sa tom igrom me muci zadnjih 20-ak godina, da li su bolji matchbox ili majorette autici?

Majorette!!! Zauvek!!!

Sad mi je sve jasno, majorette pobedise..... sad mi nesto dodje zao sto sam podelio sve one autice, bila bi to sad bas fina kolekcija... :)

Kod nas se ova igra zvala "Autostrada" ili "Gur-Gur"!

Registrovao sam nalog da bih ti dao plus.
Inace u Banja Luci se ova igra zvala "autostrada" kao sto je vec rekao Kajtezzz
Ne bi me cudilo da se i danas igra, jer se secam da sam i sam ne toliko davno igrao doticnu igru.
Hvata me nostalgia, iako sam samo ''93 godiste. +

Uu, bravo za ovo! (jbg sa zakasnjenjem). +

Ovdje u Australiji volimo da karamo ostale u pojam....jedan vikend bocamo u parku....sljedeci igramo klikera (prosjek ekipe je 30 godina, a ima i starijih rokera).

A za nostalgiju +

nisam čuo ali zanimljivo zvuči +++