Prijava
   

Ključ

Model po kojem se između većeg broja jedinki izabiru one koje će činiti reprezentativni uzorak. Uzorak najčešće mora odražavati konfesionalnu, etničku - nacionalnu, spolnu ili dobnu strukturu društva iz kojega je potekao.

Sve bi to bilo lijepo da navedene kategorije demografske strukture najčešće nemaju ama baš nikakve veze s ulogama, zadaćama, zaslugama… za koje se uzorak bira ili koje im se dodjeljuju.

Primjer iz ne tako daleke prošlosti:
- na poslove važne za funkcioniranje države kadar se birao strogo pazeći na zastupljenost republika koje su činile dotičnu državu
- pitomci vojnih akademija (posebno eklatantan primjer), ali i studenti drugih visokoškolskih ustanova, prolazili su prijemne ispite donekle na osnovu svojih sposobnosti, ali ogromnu ulogu imao je upravo ključ. Ako je nekoj od kategorija iz ključa pripadala jedna jedina prijavljena osoba, ona je sigurno bila promovirana. Nije morala uopće biti pismena, IQ joj je mogao visjeti na granici prema težem obliku retardiranosti.

Primjer iz sadašnjosti:
- ZAKONOM je određeno da se u „političkom zboru“ jedne države mora čuti 40% ženskih glasova. Naravno da žene mogu i moraju biti ravnopravno zastupljene, ali što ako su igrom slučaja sve prijavljene „pjevačice“ bez sluha.

Zaključak: nije važan sluh, važan je ključ!

Utopija: želim društvo u kojem će jedine kategorije ključa biti znanje, sposobnost i poštenje!
Zapravo će taj ključ biti POŠTENJE! Sve ostalo je šarena laža.

Komentari

odlična definicija.