Prijava
 1.    

  Kosančić Ivan i Toplica Milan

  Srednjevekovni članovi obaveštajne i kontraobaveštajne službe. Dva suprotstavljena ugla u večnoj moralnoj borbi saopštavanja istine po svaku cenu.

  Kosančić je racionalista, inženjer. Kad pogleda Monalizin portret, vidi ružnjikavu ženu koja se osmehnula ko da je videla iskenjano govance neobičnog oblika. I vidi eventualno 50 miliona dolara vrednosti po srednjem kursu za današnji dan. Ako mu daš perorez i kresivo, te ga pošalješ u savanu, on će da kolje lavove i bori se sa hijenama oko raspadnute lešine. Ali će da preživi. Sedmogodišnjem sinu će reći da zvuči kao viljuška koja škripi po tanjiru i srušiće mu snove da će jednog dana biti Pavaroti. Kevi će u oči saopštiti da boluje od leukemije i da će umreti za 2 meseca. Njegova istina boli, ali je ipak istina.

  Na prvom kontrolnom zadatku iz matematike, u prvom razredu, Toplica je rešavao zadatak: 1+1 =... i dobio je sledeće rešenje - "Ako pojedem jednu jabuku i posle pola sata još jednu jabuku, osećaću se kao da sam najgora cava jer ni sa kim nisam podelio." Kad on pogleda gorepomenutu Monalizu, videće kornjače sa Galapagosa, staramajku koja štrika pulover i scenu potonuća Terminatora u tečni metal. Eventualno će je pokloniti Kosančiću koji će je posle prodati za onih 50 miliona. Ako padne sa ivičnjaka, polomiće 11 rebara. Umreće u 67. godini od tuge jer je ubio muvu govnaru. Njegova istina prija, dok se ne sazna da nije istina.

  - Čekaj, čoveče, nećeš valjda Mikiju da kažeš da si video sinoć njegovu Pelagoniju kako se krlja s onim ćelavim u klonji. Čoveče, bila je pijana, znaš da ona voli Mikija i to sinoć je verovatno bio trenutak slabosti koji se neće ponoviti, Nemoj, jebote, Miki će odma da je šutne, a možda će da posumnja da to radiš jer se primaš na nju.
  - Brate, reći ćemo kako je bilo, pa nek on radi šta oće, nama mirna savest.

  ----------------------------

  Lazar je verovao Kosančiću a priželjkivao je da je Toplica u pravu. Da je kojim slučajem verovao Toplici, možda bi Srbija danas u nekom paralelnom univerzumu imala 200 miliona stanovnika i prostirala se na 3 kontinenta, a bdp po stanovniku bio luksemburški na kvadrat. A opet, možda ne bi ni postojala. Jedino je izvesno da bi i dalje Obilić bio označen kao heroj a Branković kao izdajnik.