Prijava
   

Kupanje nedeljom uveče

Kraj još jednog vikenda, priprema za novu radnu nedelju.
Žuto svetlo sijalice od 40 vati. Dve sobe pod kiriju na kraju vagonske kuće u radničkom naselju. Kupatila nema, klozet je na samo 20-ak metara. Matorci šljakeri u industrijskom gradu. Banana-žuti kec sa talijanskim motorom. Crno-beli lampaš 'Rudi Čajevec'. Iskrin radio.
Kupaš se jednom nedeljno, jer tako si u mogućnosti. Daješ bakterijama vremena da se razviju u anti-tela. Navučeš ponekad prehladu ili bronhitis, ali to ti je od promaje. Ili ako nisi presvukao potkošulju posle fudbala.
Zauške i boginje preležiš sa pola odeljenja u isto vreme. Kolena već od srede poprimaju braonkastu teksturu. Grinje, polen, koštunjavo voće, jaja i mleko konzumiraš u enormnim količinima. Alergičan si jedino na vapaje da uđeš u kuću.

Ćale i ja stižemo iz sela. ''Vreme sporta i razonode'' se upravo završilo, piči neka džezijana. Zvezda tukla Veleža u Mostaru, Partizan uzeo bod na Kantridi, niški Radnički briljira. Keva odlaže sir i sveže povrće u Obodinov frižider.

- Ako misliš da gledaš Kalimera u 7:15, svlači se. Voda se ugrejala.

Stvarno, na Končarovom električnom šporetu se pušio lonac od 20 litara. Ćale namešta korito i uzima lonče za posipanje. Žmurim dok keva sapunja glavu.
Šampon od breze lepo miriše, ali ujeda za oči.
Evo, i sada...

Komentari

dobro je kad ima i jednom nedeljno
+

Podseti me na detinjstvo, jbt.
A kasnije sam imao i ovog keca, 77 godište.
Zvezda, Mile, premehko

Ti pišeš ubijaš, kazao sam ti to već.
I jedini si koga neću da pljunem kad krene da patetiše, mučiš se u tuđini, ne ide.
A i kumovi smo vajni neki. Dobar +++

Da ja to odaberem dok je friško.

Dasodabere, nego kako.

а па фала момцови, јесам мехкан љеб ме неебо, а овде много душевни људи... НООТ

брусе, фала на помоћи око промене ника ;) овај, нека сам ћу лоло

Ja tedo da pitam jel ovo Kruna sad al reko posle da ćutim, ispašću gluplji nego inače :)
Nek ti je sa srećom, tvoja je stvarno zarađena. Svako dobro tebi i tvojima :)

Vešto sklepano, tj. što rekoše "mehko", ali to je to. Ne nalazim neki ekstra kvalitet. Detinjstvo defka, samo bolje napisana. Dadoh minus, ali ću je staviti na Fb, jer će tamo issvršavati.

брусе, фала на помоћи око промене ника ;) овај, нека сам ћу лоло

ja dok sam nudio ti n'umeš da se organizuješ - ode sad da ti skinem štikle s'onih što sam ja odibaro kaCi nezahvalan...

Agilni, zna čovek šta masa voli jbg. Dijaspora je učinila svoje.

Bilo je nemoguće ne pogoditi čije je ovo delo. "Vreme sporta i razonode" - najbezbrižnija nedeljna popodneva... +++

Seres Agilni...em je dobro napisano em je pojam "kupanje nedeljom uvece" upravo ovo sto je napisano osim varijacija zbog godine rodjenja. Ja ozvezdio.

Алергичан си једино на вапаје да уђеш у кућу.

Ovo je inače presudilo pri odabiru.

Patetika će pretvoriti Vukajliju u Praktičnu ženu.

Seres Agilni...em je dobro napisano em je pojam "kupanje nedeljom uvece" upravo ovo sto je napisano osim varijacija zbog godine rodjenja. Ja ozvezdio.

Razumeo sam samo "Seres Agilni" i "Ja ozvezdio", ovo ostalo delimično.

Želiš reći da je Mile opisao pojam "kupanje nedeljom uveče"? Onda je prva rečenica sasvim dovoljna, ostalo je udaranje na nostalgiju na način zbog kojeg ja dajem minus, a ti plus, jer si emotivac.

E, Agilnim Agilni, vi'š šta atletika uradi od tebe...tvrd si kao kamen lololo:)

Elem, defka u stilu našeg Milenceta, i treba povremeno ovako nešto dode na naslov, ako ni zbog čega drugog onda zbog balansa. A da Mile "ume" - ume. A ja ništa ne razumedoh o čemu ti to, ja odrastah u gradu ko ratno dete trolololo:)

Ne brate, kod nas je ovo "kupanje...." pojam kao i "300gr alpske, pola leba i pola litre jogurta", "nosi politiku pod levom miskom" ili "ne da u picku al u rc se razvaljuje svaki dan". Stereotip mozda ali ta fraza kao i mnoge druge opisuje grupu ljudi a jednu od njih je ovde Mile definisao.

E sada, ako smatras nacin ili stil kojim je definisao ovaj pojam mozemo se sloziti da je patispanjisao(jer je verovatno iz subjektivnog ugla pisao) ali mislim da se mozemo sloziti i da stil i nije toliko bitan(iako sam ja autor koji nema 5 definicija bez kurtza i picke u njima)?

Malo sam izgubio koncepciju u drugom pasusu jer nabadam prsticima po ovom telefonu a to mi slabo ide ali kapiram da si razumeo.

Definicija je urodila plodom,

Spomenka Nena Smiljanic Stevanovic · Follow · Top Commenter · Bijeljina
Uh..Imala sam lepo detinjstvo ali nedelje i nedeljne večeri, iz tog doba ne volim da se setim. I danas ne volim nedelju. Ne vole je ni moja deca,iako nikada pred njima nisam ja odavala svoja osećanja na tu temu iz mog "nedeljnog detinjstva".
Da bih izbegla da nedelja bude tugaljiv dan, dve decenije na taj dan nemam ništa "po rasporedu". Puštam da svima u kući taj dan teče kako ko želi. Ali, nedelja je ostala NEDELJA!
A u vreme studiranja,odvojenosti od porodice, nastade i ova pesma. I ne znam da li volim ili ne i sada da je čujem....
( Scena: Menza "Patris Lumumba", sedim i večeram,gledam u red studenata koji drže tacne a Džej peeeeeeva a ja....HOĆU KUĆIIIII!!!)
http://www.youtube.com/watch?v=SYFw4ETFWMw

Bravo Mile, svaka ti u ubola!

Немо се завађате, трућамо мало.

Koja nostalgija? Defka razbija jer da si malo stariji i da si prošao šiš i goliš znao bi šta znači kupati se jednom nedeljno. Lično sam prošao i kroz taj period života za vreme rata. Ne ovog polu-jednostranog 99te kad je većina prisutnih završavala osnovnu školu već pravog rata 92-95. Nije čovek lupao na nostalgiju nego realno da bi opisao zašto se koji kurac neko kupa jednom nedeljno moraš i da shvatiš okruženje iz kojeg dolazi. Šta kao lenj je pa se riba oko Božića i na slavu? Mnoge porodice u izbeglištvu su ovako živele a dosta siromašnih još uvek živi ovako iako je prava sirotinja danas po gradu. Što kaže Švabo : Samo sirotinja živi u gradu!

Ma kakva zavada, normalno je da se nekome svidja a nekome ne.

Komentari valjda i sluze tome da se malo prodiskutuje a ne da se lizemo svi.

Миле Бубрег
Немо се завађате

Pseto i ja? Ma daaaaj :)

odaberite onda i babu i kajganu

Pa ono u principu, što bi veliki doajen moderne srpske misli Viki Miljković rekla: "Nako voli ovo, neko voli ono!"

Patetika će pretvoriti Vukajliju u Praktičnu ženu.

+1 zato sve češće odlazim na ana.rs, žene nikada ne patetišu kao što muškarci mogu.

Minus.

Eto vidite. I posle "sereš Agilni"...

marcipan mrs u kujnu. reko bi ti da gledas neku seriju ali SP je pa da ti ne namestam batine od strane dominantnijeg ukucana tipa muz, cale, decko, brat...

Ana.rs? То беше онај сајт с чијим сте рибама играли фуцу на ВОСу? лол
Миле, крвав, као и увек. +чина

ckavu

Patetika će pretvoriti Vukajliju u Praktičnu ženu.

Ima li boljeg šlagvorta za samoreklamu?

uuuuuu jugonostalgija, kako je nekad bilo dobro a sad nije za razliku od vremena kad je bilo, a sada nije . minus bre

Nije ni sad loše lično plaćam porez nečijeg godišnjeg dohotka tako da stfu plaćam porez na kuću koju sam sagradio na svojoj zemlji i sa materijalom kupljenim od svojih para sagrađenom sa radnom snagom koju mi, gle čuda, država nije platila

Ustvari po zakonu plaćaš višak prostora kad oćeš da se kurčiš i da staviš u isto kupatilo i kadu i veš mašinu. Pa gde to ima da se u istoj prostoriji i kupaš i sereš? Alo rođače ima to da se plati

Ne znam gde vidite da je ovo neka velika pohvala kupanja nedeljom ili uopšte nekog ranijeg vremena?
Ovo je definicija jedne pojave i to dobra definicija, jeste nostalgična u neku ruku, ali patos nije sigurno.

Ko pamti gajbu bez kupatila, skapirace. Cutimo, a ? Loli

Ja pamtim i kupanje komsinica par godina starijih kod mene u kupatilu kad su Baba i Deda bili u mogucnosti da ga naprave... Ko bi danas rekao da nasa nesreca ipak nije bila u tome sto nemamo kupatilo?
Inace imas ti tu zicu...+

Ne znam gde vidite da je ovo neka velika pohvala kupanja nedeljom ili uopšte nekog ranijeg vremena?
Ovo je definicija jedne pojave i to dobra definicija, jeste nostalgična u neku ruku, ali patos nije sigurno.

Pseto, niko ne gleda SP, a ja ne gledam TV. Dakle, isključeno mi je da se uživim u glorifikaciju siromašnog prošlo pređašnjeg vremena bez kućnih aparata i pločica oko mokrog čvora, eventualno mogu ako je sadašnje vreme, ali bez veličanja tih okolnosti, mada nije to sad tema. Ono za muškarce nisam razumela, kao i zašto je tolika muka okupati se bar nedeljom, osim ako ovo nije edukativno, da se treba kupati. Podržavam u tom slučaju.

Odlična definicija.

Kad pomenuste SP, treba sad kupanja da se usklađuju prema njemu, da se ne propušte utakmice. Ispočetka mi je bilo teško, jer sam naviko oko 10 da se kupam. Jebi ga, vrijedi se žrtvovat' za fudbal A 27. su se svi mogli kupat'.

Pseto, niko ne gleda SP, a ja ne gledam TV. Dakle, isključeno mi je da se uživim u glorifikaciju siromašnog prošlo pređašnjeg vremena bez kućnih aparata i pločica oko mokrog čvora, eventualno mogu ako je sadašnje vreme, ali bez veličanja tih okolnosti, mada nije to sad tema. Ono za muškarce nisam razumela, kao i zašto je tolika muka okupati se bar nedeljom, osim ako ovo nije edukativno, da se treba kupati. Podržavam u tom slučaju.

Jel ti to oćeš da se požališ da ti fali muška ruka u kući?

A jel ti to hoćeš da kažeš da si i dežurni psihoterapeut na komentarima, a ne samo npr komunalni inspektor, policajac, kontrolor bus plusa? Treba da definišem potkontekst svog komentara na nekoj definiciji? Ozbiljno to tražiš, ili hoćeš samo da razgovaramo i zašto?

I da li ćeš da vodiš računa da su i naredni moji komentari u saglasnosti sa tvojim mišljenjem o ispravnosti komentara? Da li mi treba i sertifikat? Toliko je pitanja, malo odgovora, ali ja bih ne bih dalje da se upuštam u ovu interesantnu diskusiju. Drugi put. Možda.

Čemu tolika potreba da se obrazloži vaš cijenjeni minus? Ne sviđa ti se definicija, dobro, minus i pičiš dalje. Al' jok. Mora ono malo - patetika, patišpanj... Mile je Tito za većinu vas.

I da... Sereš, Agilni. ;) +

jaoooonjjjj sijalca od četres vati jaonjjjjj, kako ovo podseća na detinjstvo kad moji nisu imali šilinge za 220 vati +++++