Prijava
   

Niste mi ništa pružili

Pomisao koji se često javlja kod djece u siromašnijim porodicama, u najkritičnijim godinama odrastanja, pubertetu i adolescenciji. Osjećaj revolta izazvanog roditeljskim statusom i nedovoljnim materijalnim sredstvima. Masovna pojava nipodaštavanja roditelja, obično praćena bezrazložnim buntom i neprimjerenim socio-fizičkim ponašanjem.

Usled ogromne degradacije pojedinca, iskrenutih i nametnutih moralnih vrijednosti, ruiniranja porodice, dijete počinje da razmišlja u pravcu materijalnog obezbjeđivanja i finansijske slobode. Ukoliko mu to nije ispunjeno, počinje da krivi svoje roditelje, iskazuje žestok bunt kao odgovor, u naivnoj zamisli da će time izazvati grižu savjesti kod roditelja i promijeniti stanje. Često tako, nesvjesno, odu daleko od sigurne zone i izgube se u svom rasuđivanju granica šta je dobro a šta ne. Roditelji, s druge strane, u vihoru problema kojim ih obasipaju, i sami nezadovoljni sobom, sa premalo samopouzdanja i autoriteta a previše nesigurnosti, gledaju nemoćno, pitajući se gdje su pogriješili.

Ipak, dio se izvuče iz kolotečine i blata. Jednostavno shvati da pojedinac ne utiče mnogo na makrosvijet oko sebe i da često čovjek nije kriv za sve što mu se desi. Ustanu, nastave da se bore do zadnjih atoma snage, shvatajući da će i oni, jednoga dana, imati svoju djecu o kojoj će morati da brinu. Drugi pak, potonu duboko, i dalje kriveći roditelje za nesrećnu sudbinu i loše odluke, tješeći se onim - "Meni moji roditelji ništa nisu pružili"...

Odjekivala je soba kao da tutnji teretni voz. Nezadovoljan, sa nepunih devetnaest godina, sa životom ispred sebe ali nejasnom vizijom šta ću biti, ja se dernjam kao da mi je to obaveza. Otac sluša, nijemo odmahnjuje glavom, kao da ne vjeruje šta čuje. Nije kriv, ali se osjeća nekako krivim. Majka, u uglu, tiho jeca.

Ništa mi nisi pružio - ponavljam glasno kao da želim da ubijedim i sebe. Ništa! Drugi imaju sve, auto, pare za izlaske, idu na more. A ja, u Kosjerić na branje malina. Zašto ja moram da budem najnesrećniji? Ko mi je usudio ovakve roditelje?

To veče sam otišao u kafanu, napio se, potukao s nekim klošarima iz kraja. Samo da mu se inatim.
-------------------------------------------------------------------------------
Odraslo se, jebiga, sazrelo. I ja dobio svoju djecu, trudim se da imaju sve. Sjetim se tako ponekad tih mladalačkih, ishitrenih bubica, očevog blagog, utučenog pogleda. Znam, posle tih svađa obično nije mogao da spava. Vjerovatno se pitao gdje je pogriješio.

Nigdje ćale, nigdje nisi pogriješio. Naučio si me da budem čovjek, da se borim, da uvijek izađem kao pobijednik. Naučio si me poštenju i saznanju da sve mogu postići svojim trudom. I nije da sam imao loše djetinjstvo. Možda sam imao manje para, igračaka i lošiju odjeću, ali sam imao ljubavi da kupim čitav jedan svijet za sebe.

Nešto mi sada pade na pamet kada si onda jednom, na vašaru, sa poslednjim parama meni kupio veliku pušku. Znaš onu, na žute kuglice. Najveću u ulici. Sva djeca su gledala sa divljenjem i zavišću. Ili kada si mi donio sanke, najbrže i najveće. Posle si mi rekao da si morao da radiš tri dana kod onog majstora Mladena zbog toga. Ili kada si mi odnekud, donio prelijepu loptu. Znaš onu, zelenu, što je presvučena slojem plastike? Nije joj bilo izdera...
------------------------------------------------------------------
Na kraju, sam biraš kojim ćeš, od ova dva puta, krenuti. Ja sam svoj odabrao...

Komentari

alal vera za ovakvo pisanije
+

A neće niko ni pročitati.

Дошла таква времена, јебајига.

Poplavio si ga. Dobar tekst.
+

Браво за текст, одличан је
+++

Takvu decu treba baciti pedofilima lolo. +++

Pa gde ćeš na ovom sajtu ovakvu definiciju napisati, crni sine, pa ovde su svi neki samoproklamovani rokenrole, jebu u rč, šmrču koks i te stvari ;-)

Odabrati.
Možda se poplava i vrati...

Доста је било поплава

Lepo +

Ne odabrati, ne treba nam sadržaj za odvraćanje ljudi s naslovne (sledi - sajta).

A kao da ga sadašnji sadržaj na naslovnoj privlači? Ili generalno defke?
Čast izuzecima, svakako.

Poslednja je recimo baš kako treba :P

Baš zato sam rekao čast izuzecima ;)

Video sam da si se pametno ogradio, u suprotnom bih se naljutio i izlogovao!

Nemoj tako, pa prvo bih ja trebalo da se izlogujem. Al' mi nešto ne ide...

povračam na čmar i nos u isto vreme, ali sam dao plus na nesrećnu sudbinu

nešto poplava nešto skeč