Prijava
   

Odbrambeni mehanizam

Po definiciji, to je bilo koje sredstvo kojim se eliminišu emocionalna bol, destruktivni impulsi, pretnje samopoštovanju, neželjene misli, sećanja itd.

U praksi, to izgleda ovako:

Poricanje ili denegacija: To je kad te šutne devojka posle poduže veze, pa kad te ljudi pitaju da li si okej, ti kažeš da jesi, a u stvari si skenjan kao nikad. Posle izvesnog vremena počneš i sam da veruješ u to da nisi skenjan.

Potiskivanje ili represija: To je kad postoji doživljaj koga si u početku bio svestan, a onda ga zaboraviš, jer je mnogo bolan za tebe. Na primer, kad potisneš kako si se sa šest godina u vrtiću usrao u gaće, pa su ti se svi smejali kad ti se ljenk pojavio na guzici, a ti si plakao. Onda te posle 15 godina ortak podseti i navru ti sećanja odjednom.

Pomeranje: To je preusmeravanje agresivnih impulsa na prihvatljiv objekat. Tako klinca maltretiraju u školi i tuku ga, a on ne sme nikom da pisne, pa onda dođe kući i iskali bes na mlađem burazeru.

Projekcija: To je kad sopstvena neprihvatljiva osećanja opažaš u drugome. Na primer, ložiš se na devojku svog najboljeg ortaka i rado bi je karao, ali ne smeš da priznaš, pa nabeđuješ nekog trećeg ortaka da bi on to radio.

Reakciona formacija ili nadkompenzacija: To je pretvaranje neprihvatljivog impulsa u suprotnost. Na primer, imaš komšiju za koga znaš da je patološki ljubomoran i da te mrzi iz dna duše i da bi te najradije zaklao, a ponaša se suprotno uvek kad te sretne, i kezi ti se kao da si mu brat najrođeniji.

Izolacija ili intelektualizacija: Može se ogledati u razdvajanju osećanja. To je kad gajiš ljubav prema devojci, voliš je i poštuješ najviše na svetu, ali nikad ne bi bio u stanju da je pojebeš. S druge strane, karao bi većinu riba koje poznaješ i trsio bi ih u sise i u čmar, ali nikad ne bi mogao da ih voliš i poštuješ.

Identifikacija sa agresorom: To je usvajanje osobina osobe koje se plašiš. Tako su neki favorizovani zatvorenici u nacističkim logorima bili mnogo više okrutni prema ostalim zatvorenicima, nego sami nacisti.

Sublimacija: Pomeranje agresivnih nagona na nešto što je društveno korisno ili prihvatljivo. Tako neki stomatolozi svoj urođeni sadizam sublimiraju kroz društveno koristan rad - lečenje zuba, a u stvari, sve vreme uživaju dok ti nanose bol.

Racionalizacija: To je kad neko svoj sumnjiv poriv prikazuje kao plemenit. Na primer, kad učitelj-sadista tuče decu, a kaže da to radi samo zato da bi ona bolje učila. Ili kad devojka ne da dečku da joj svrši po faci, a onda joj on kaže kako je to dobro za kožu lica.

Komentari

Bravo. Do kraja sam procitao, nisam se pokajao. Stavise, pronasao sam se u nekim primerima. Jos kada bih znao kako da lecim ove probleme... +

Talentovani, neću da pitam u kom si se primeru našao...
Ali ću te pitati da li ti je sada zdravija koža lica? :):):)

ha ha, piro kod tebe se javlja projekcija i pomeranje istovremeno:) :p inače, plusić, lepo definisano :)

Ma, iskače mi levo sočivo iz očiju i pomera mi se projekcija. :D

Haahahahhahahahahahah i za def i za kom.

lepo si ti to naučio :)

evo da ti kompletiram listu:
introjekcija
kompenzacija
pomeranje
regresija
idealizacija
konverzija
samokažnjavanje
pomoćna inhibicija
obrtanje

Ех... :) Не знам ти ја то толико.
Из психе сам добио само шест код проф. Љиљане Миочиновић.

ma ja sam to učila iz psihijatrije i mentalne higijene :)
al dobri su ti primeri :)

+++
rešpekt, nema šta!

"Из психе сам добио само шест код проф. Љиљане Миочиновић."

Koja ti je ta? Ja dobila 10 kod Ziropadje, a na ovo dajem 10+.

Из Жиропађине књиге смо радили. Миочиновићка била нека матора, сад је у пензији.

Хвала за десетку! :)

Odlično! Na sličan način sam ja morala drugovima iste pojmove da "prevodim" želeći da skapiraju lekciju :)
Šteta što ovo gore napisano nije u udžbenicima, olakšalo bi učeničke muke :) (doduše neki bi otežali profanima predavanje xD)

ову "пројекцију" зовем рефлексија из неког разлога и често је имам и смета ми, па имам и пројекцију о пројекцији тј. опажам кад други људи имају пројекцију.. иначе ово заиста више личи на концепт за усмено одговарање..

Чим се бавиш Џими? Психологија, медицина, шта? Омиљена.

Хаха, далеко од тога. :Д
Филологија.

Енглески језик? :)

Ja sutra imam kontrolnu iz engleskog, zaboravio sve, a prosli cas biJo najaktivniji ololo

+

Пројекција: То је кад сопствена неприхватљива осећања опажаш у другоме. На пример, ложиш се на девојку свог најбољег ортака и радо би је карао, али не смеш да признаш, па набеђујеш неког трећег ортака да би он то радио.

Колико позната ствар

Како ово јебе, свако може да се пронађе у овом тексту...+/*

Care!!! nemam sta vise reci!

Dobra organizacija definicije u primerima.

Perfektno napisano, primeri sjajni.

+++

odlična, baš baš odlična..
i da, zdravo je i da se proguta jer je puna proteina;)))

bah, sta je ovo? Udzbenik iz psihologije. -

bah, sta je ovo? Udzbenik iz psihologije. -

Ех, још да си исти некад отворио...

Kako nisam... Kad smo učili mehanizme odbrane, kako god nekoga da spustiš, uvek ima jedan "neoborivi" argument-projekcija. lolol
Ipak sam se zajeb'o. Dobra je defka, al' ja nisam bio nešto dobar kad sam ocenjivao.

+, a za sublimaciju * :D

Prava pedagoško-psihološka, ovakve slične stvari ja učim :) +++

или репресија

да није регресија?

Ако је регресија, онда си погрешио, јер је то спуштање на нижи ниво. Нпр, кад твог брата(млађег, бебу) родитељи успављују , па и ти радиш нешшто не би ли и тебе успављивали, или помажеш родитељима око мењања пелена.

Nije regresija već represija (potiskivanje, suzbijanje). :)

Maj bed, znam i za regresiju, nju je izostavio. :)