Prijava
   

Privatni fakulteti

''Fakulteti'' na kojima je najvažnije da se uslikaš kako bacaš kapu u vis!

Komentari

da znaš da si mi izmamio jedan veliki zli kez >D +++

Drago mi je! Ako se vratiš opet dodji ponekad na čet otpozdravi staru ekipu!

Stereotipština najgora, minus kao Ajfeolova kula.
Kakva iskustva imaš sa privatnim fakultetima, jesi li pohađao nastavu na nekom od njih ili kao izvorni materijal koristis tipične srpske predrasude prema svemu novijem na ovim prostorima?

Ja sam bio na državnom dve godine, batalio, upisao i završio privatni i sa znanjem stečenom na istom (dakle, ujednačen odnos teorije i PRAKSE, da, prakse) pronašao posao u struci, bez dana iskustva. Da ne pominjem kako sam bio lišen iživljavanja mrzovoljnih komunističkih neznalica (ili iskompleksiranih manijaka) od profesora, koji gore od učmalosti.

Promisli malo, pre nego što kreneš u simplifikaciju realnosti i pokušavanju zbijanja iste u dve rečenice.

Dečko, reci zašto si napustio državni fskultat?
Posao si mogao naći jedino uz pomoć veze!
A govorim iz primjera svog komše, koji je polagao osnove elektrotehnike 18 puta, a sad je najbolji student generacije na privatnom! Takođe, moj poznanik se nije mogao upisati na medicinski fakultet u NS, pa sledeće godine nije mogao upisati pravo u BL, a onda je na privatnom pravu očistio godinu u junu! Mora da su se obojica postali genijalci zbog ''ujadnačenog odnosa teorije prakse''! Zar ti nije malo čudno?
A ti profesori o kojima ti govoriš, te komunističke neznalice, su mene lično najviše naučili!
I svaki student sa državnog fakulteta sa prosjekom iznad 9 će ti sigurno reći ovo isto, a to što ti pričaš uglavno je priča onih koji su isti kao gore pomenuti!

Stereotipšina se odnosila na definiciju, a sada se odnosi i na rezone autora.

"Posao si mogao naći jedino pomoću veze"
Ovo dovoljno govori o realnosti u kojoj ti živiš, žao mi je što ti i tvoj komšija niste odabrali zanimanje koje je deficitarno, ali to nije razlog da iznosiš, na osnovu jednog primera, najnebuloznije zaključke.

To što se u Bosni poslovi, po tvojoj tvrdnji, nalaze isključivo preko zavičajnih veza, ne znači da je tako u svakom kutku planete Zemlje.

I na kraju, izneo sam svoj primer koji opovrgava tvoje tvrdnje do detalja.
Generalizacija u najgorem mogućem obliku. Krajnje selektivan pristup

Svi ste, bre, isti, cela ta jugonostalgičarsko-komunistička generacija, nemate sluha za značaj konkurencije (osnovnog preduslova za progres), mogućnosti izbora i potrebe postojanja privatnog sektora (naročito u obrazovanju). Oslobodite nas više jugoslovenskog kompleksa, ako već niste uspeli da se emancipujete od rahmetli države, pustite "dekadentnu" omladinu da sama izbori put ka sreći, vi ste imali 50 godina i ništa niste uradili, apsolutno ništa, niste nas naučili da shvatimo šta je interes svakog pojedinca (a to su, pre svega, ekonomski interesi).
I, da, ujednačenost teorije i prakse, to je suština, samo što vi ne čitate, ne smatrate zapadnu literaturu relevantnom ( a sve na osnovu lenjosti u koju ste ogrezli kroz onaj odvratni sistem koji vam je omogućavao da neradom i kreditima bez pokrića živite uljuljkano), stoga i nista stvorili intelektualni kapacitet da biste shvatili značaj prakse, kao, ponavljam, osnovnog preduslova za razumevanje teroije.

Hajde sada, nastavi da se tešiš autističnim teorijama da sam napustio državni fakulett jer sam mediokritet koji ide linijom manjeg otpora, to su tvoji kranji dometi, tvoji i cele tvoje generacije, vi mrzite progres, želite da zarobite ceo univerzum u hermetički zatvorenu sredinu
iz koje niste smeli, hteli ili znali da isplivate.

Toliko od osobe sa diplomom privatnog fakulteta.

Edmond Dantes
У западним земљама,приватни факултети су цењени и завршавају се једнаким залагањем као и државни.
Овде само платиш и прођеш.
Ово говори човек чија сестра не може да заврши приватни факултет,јер јој траже неке паре,а дала је све испите.

А и диплома наших приватних факултета се не признаје ни на овим просторима ни у иностранству;већи је ризик да попијеш отказ из фирме ако имаш диплому приватног факса.

Jankoviću, koji državni fakultet ne možeš završiti pomoću novca danas? Na svakoj katedri imaš po 5-6 profesora, od kojih je polovina podmitljiva, bubice se masovno koriste pri polaganju ispita, asistenti redovno tolerišu prepisivanja, profesori imaju privatne firme na fakultetima, eksploatišu studente čije projekte kasnije integrišu i prodaju ne za male pare (jedan od ETF fakulteta u zemlji, državni of kors).
I kad pročitaš ovako nešto, što nije iskonstruisano, dobiješ čudovišnu sliku o državnim fakultetima. Eto rezultata selektivnog pristupa...
I zaključak je isti kao i tvoj, ali u kontekstu državnog "Овде само платиш и прођеш. ".

Ali ne, lakše je napljuvati privatni fakultet, to je oprobana metoda, još ako si stara kajla, spreman si da oberučke prihvatiš stereotip koji maže govnima sve što miriše na kapitalizam, tržišnu ekonomiju, konkurenciju, PRIVATNO. I to uz banalizaciju prve klase.

Dečko ipak mi nisi odgovorio na pitanje zašto si napustio državni fakultet i koliko si ispita položio i koji si prosjek imao!
A te gluposti o jugonostalgiji i komunističkim profesorima ne prolaze!
I ako si iz Srbije čisto sumnjam da si zaposlio sa tom diplomom na regularan način!
A da još nisi rekao koji ti je fakultet i koje je to zanimanje deficitarno!
Ja sam recimo građevinac sa prosjekom 8,8 i uopšte se ne brinem za posao!
I da sve ovo što smo ja i ti pisali pada u vodu ako si u inostranstvu, tj. na zapadu, jer se defka ne odnosi na te već isključivo na domaće fakultete!

Jankoviću, koji državni fakultet ne možeš završiti pomoću novca danas?

Више си у праву него у криву.

Едмонде,ниси све прочитао.
Да,можеш потплатити и професоре на државним факултетима. Али са дипломом НАШЕГ приватног факса нема посла,ако и за то не завучеш руку у џеп. Остајеш на улици. Виђам примере свакодневно у свом непосредном окружењу.
А колико знам,на филозофском факсу у НСу није било таквих малверзација. Или ја нисам обавештен.

Naravno da je u pravu, uglavnom! Ali da su privatni bolji od državnih... e tu će da izvini...

Živim u Srbiji, u Beogradu, bavim se informatikom, nebitno koliko sam ispita položio i koliki sam prosek imao, poenta je da sam na osnovu stečenog znanja na privatnom faxu imao razgovor sa poslodavcem, koji me je zaposlio. Suviše prosto da bi ti prihvatiо? Žao mi je, ko želi da nauči, on će naučiti, bilo privatnom ili državnom.

A to što ti čisto sumnjaš, to je isključivo tvoj problem, uopšte nemam nameru da pišem protivargumente na insinuacije, ovi komentari se odnose na tvoje (neargumentovano) obrušavanje na privatne fakultete.

I ti pokušaji diskvalifikacije na bazi generacijskog jaza (dečko), samo te još više svrstava u kategoriju jugonolstalgičnih komunista koji sve omladince nužno guraju na marginu, sve, opet, na osnovu stereotipština najgore vrste.

Али са дипломом НАШЕГ приватног факса нема посла,ако и за то не завучеш руку у џеп. Остајеш на улици.

Е ти јеси у криву.

ko želi da nauči, on će naučiti, bilo privatnom ili državnom.

Апсолутно тачно.

De de, Edmonde, razumljivo je sto branis privatne fakultete posto nisi uspeo na drzavnom, pa zavrsio na privatnom. Al nije razumljivo da za svoje neuspehe optuzujes sve oko sebe. Mnogo je nezrelo.

Ma dečko je onako, izvini nisam imao namjeru!
Jako je bitan odgovor na moje pitanje, i moje napadanje nije neargumentovano! Zašto nisi završio ETF kad si tako dobar!
I Slavko u pravu je od 50 ljudi sa privatnog fakulteta posao dobije 1!
I koga bi ti zaposlio da ne znaš ljude onog sa privatne informatike ili onog sa ETF-a ? Ja bih uvijek ovog sa ETF sa prosjekom iznad 9!

Имам једног другара на ЕТФ-у. У средњој је свом професору математике објашњавао неке ствари.:)
Дечко убија :)

I o čemu pričam ja cijelo vrijeme... Edmond nema šansu pored njega, bar u mom sistemu vrijednosti!

+ za definiciju,a ovi sa diplomama privatnim fakulteta mogu da nam pljunu pod prozor,dovoljno je videti kakav nivo matematike rade tamo,pardon "rade" smejurija

Можда не у БГу,али у новосадским фирмама људи лете са посла,јер имају диплому приватног факса,а то послодавци нје прихватају. Идите у било коју приватизовану фирму и распитајте се,ако мени не верујете.

Ево конкретан пример:осигурање ДДОР,које је купила италијанска фирма ,,Фондиариа САИ'';тамо су прошле године,због економске кризе,била масовна отпуштања оних који нису уопште завршили факс,или оних који су имали диплому БК/Мегатренда и сл.,и то од стране новог газде који је,замислите,Италијан,који не признаје НАШЕ приватне факултете.
Поента ове приче је:приватни факултети нису још увек сигурна и заживела ствар и неће бити ни за наредних 50 година,а државни факултети су увек сигурни,колико год били,што ви тврдите,,затуцани и маргинални''.
Да ли и ви желите да завршите на улици због погрешне дипломе?

Hvala doktore na podršci! U pravu si 100%!

Мада,слажем се да ти је дефиниција превише нападна. Али,опет,остајем при свом мишљењу.

Не бих мешао ПРОСЕК у целу причу. Има људи који су завршили факултете са бесним просецима, а немају појма о материји коју су студирали и не знају ништа конкретно да ураде у струци. С друге стране, има и људи који их носе у зубима, а имали су неке бедне просеке, јер их је мрзело да се чепуље асистентима и увлаче профама у буљу, а и из градива су издвајали само оно за шта су знали да је кључно за посао.

Да сам ја послодавац, не би ми било битно који је факултет мој радник завршио, нити ДА ЛИ ЈЕ завршио факултет, нити би ме просеци интересовали (просек се не би звао просек да није намењен медиокритетима који само на основу тога оцењују нечију способност) све док ефикасно обавља посао који му је поверен. Свиђа ми се што мој тренутни послодавац размишља на тај начин.

А да се приватни код нас лакше завршавају, то је факат који нико не може да оспори.

Definicija je plod šale jednog čovjeka koji se bavi sređivanjem diploma na privatnim fakultetima! Pa mi palo na pamet!

diploma mi zamenjuje talenat...

Ako na stranu stavimo to, kako se u Srbiji dobija posao i ko sve može da se zaposli i ako samo vršimo komparaciju privatnih i državnih fakulteta, sa aspekta edukacije, onda ja uvek i iznad svega prednost dajem državnim fakultetima. Bez ikakve dalje polemike, milion primera iz najbližeg okruženja, dovoljna je potvrda za to, kako se ovi fakultti završavaju.
Ja ne znam nijednog studenta koji studira privatni fakultet i uči.
A i ako postoji takav, on je debil, jer za pare koje im da, dobiće diplomu, pa taman ladio jaja cele godine. Dakle, tamo se ne ide da bi se sticalo znanje, nego da bi se dobila ta famozna diploma.
Upotrebna vrednost te diplome je ravna nuli.
Ništa veća nije upotrebna vrednost diplome na državnim fakultetima, ali opet, to je neka druga tema.To nije krivica kvaliteta studijskog programa na državnom fakultetu, već stanja u kom se zemlja nalazi.
Porediti ove dve vrste obrazovnih ustanova- držani i privatni fakultet, je kao porediti prirodno-matematičko odeljenje u gimnaziji i odeljenje za decu ometenu u razvoju u nekoj specijalnoj školi.

А да се приватни код нас лакше завршавају, то је факат који нико не може да оспори.

Објаснио си.
Мој другар једном у месец дана оде на факс,а има бесан просек. Па ти види.

@ DŽimi: Već sam pitao koga bi zaposlio prije studenta ETF sa bijesni prosjekom (smier informatika) ili studenta informatike sa privatnog fakulteta, pod uslovom da ti dođu prvi put na interviju, da ispunjavaju sve uslove konkursa i da ih ne poznaješ lično, naravno! I da li misliš da ti likovi imaju isto znanje, čak i ako zanemarimo prosjek, za koji se donekle slažem s' tobom! Gore spominjani autor ako nisi pročitao je bio dvije godine na državnom i prebacio se na privati... govori li to nešto?

I da li misliš da ti likovi imaju isto znanje, čak i ako zanemarimo prosjek, za koji se donekle slažem s' tobom!

Ако узмемо по једног студента, не знам. Може бољи да буде и ЕТФ-овац, може и онај други. Све зависи. Али ако узмемо репрезентативне узорке, рецимо по 30 студената и једног и другог факултета, ови са државног би их појели дефинитивно.

Želim da se zahvalim Katiji što se javila i stavila komentar! Mislio sam te zvati da prokomentarišeš, ali nek' si im rekla! Tvoje mišljenje o ovoj temi mi najviše znači na ovom sajtu! Ostali izvinite, ali tako je!

Ima tu jedan bitan faktor kao u svemu - pomodarstvo.
Pomodarstvo u smislu da ce poslodavac coban pre da zaposli nekog sa diplomom privatnog fakulteta zbog toga sto je cuo da je to moderno i napredno. A s obzirom da takvih poslodavaca ima sve vise, sledi da je sve lakse dobiti posao sa diplomom privatnog. E sad, stranac to ne jebe dva posto, imam nekog poznanike sa diplomom Pristinskog fakulteta, radi u Rajfajzen banci kao menadzer, primili su ga bez dana iskustva, samo sa diplomom, i onda je decko napredovao...
Sa druge strane kod zene u firmi, domacoj, drzavnoj, jedan od direktora je riba cija je jedina preporuka bila to sto je radila preko, u Kanadi, radila kao popisivac izbeglica, posao za koji treba srednja, i onda dosla ovde kao strani ekspert...a nema ni faks nego visu..

ne znam sto se stalno uzima etf kao merilo opste pameti ?:) mi sa fona ih jedemo ko malu decu.

Ma ja sam uzeo zbog informatike... svaka vama čast ali građevina je građevina :D

Ja ne bih zanemarila ni Džimijevo mišljenje. Da ne bude zabune i da neko ne protumači pogrešno, ne zato što je moderator, nego zato što je kompetentan da priča na ovu temu. Nas dvoje smo već jednom diskutovali na temu proseka i uopšte učenja, znanja, ambicija... I mogu reći da me je oduševio.
Nijednu temu ne treba generalizovati. I na privatnom fakultetu ima inteligentne dece, kao što na državnim ima neradnika. Međutim, opšti zaključak je da se ipak ozbiljnije radi na državnim fakultetima.
Činjenica je da na privatnom fakultetu oni njima dovedu poznatu profesore i obezbede lepe uslove za rad, ali šta vredi, kada im upišu na kraju semestra ocenu, a da ovi ni prstom ne mrdnu. Na taj način pljunu sebi u lice i srozaju svoj ugled.

Ne znam nisam nikad s njim radio prepisku, ali tvoje defke i neke komentare sam čitao i prije nego što sam se registrovao pa znam otprilike razmišljanje! Kad se raspravljam o ovoj temi i uslovima uvijek pitam ljude zašto nema privatnih građevina, mašinstva, ETF (osim informatike), FON-a i sl. a imamo razne menadžmente prava i slično! Moj jednostavan odgovor je da su to skupi fakulteti i da nema računa da se otvaraju! Takođe zanimljivo mi je kako ovi što se prebace sa državnog na privatni brane te fakultete, a najbolje profesore nazivaju zatucanim komunjarama!

u mojoj firmi je 98% zaposlenih sa etf-a. svi su imali prosek izmedju 8 i 10, gomila njih je na masteru, a dobar deo na doktorskim. svi su oni potpuno normalni ljudi, koji su potpuno normalno studirali i davali ispite. direktor i neki od sefova su profesori na etf-u. niko od njih nije komunjara, svi su potpuno normalni ljudi.

drzavni fakultet ne moze da zavrsi samo onaj koga mrzi da zagreje stolicu. privatni zavrsavaju oni koji hoce da lepo pljucnu pare pa da im sve bude sazvakano...

e da, buri, plukas za defku! :D

svi su oni potpuno normalni ljudi, koji su potpuno normalno studirali i davali ispite. direktor i neki od sefova su profesori na etf-u. niko od njih nije komunjara, svi su potpuno normalni ljudi.

Ово обара Едмондову тврдњу да су СВИ прокомуњаре,како он тврди. А и ако је остало комуњара,они ће у пеМзију.

ahahahaAHAHAHHHAA alaj ovdje puče situacija >D

dakle, eve gi prepis...

{a najbolji su mi tako MAGISTRI sa privatnih fakulteta koji ne znaju razliku između upravnog i neupravnog govora

"Stranka pristupi (dakle aorist) ovom organu i izjavi (isto aorist): Da je saglasna da komišija postavi objekat na metar od MOJE međe...."

ovo je odlomak iz zapisnika jednog MAGISTRA sa privatnog pravnog fakulteta...

tužno, zar ne?}

Hvala, a defku sam obrisao da me ljudi ne prozivaju i ljute se na mene! Izgleda da je svoje mišljenje najbolje zadržati za sebe!

ima jedno ino pravilo.

Uplata zadnje rate školarine - Diplomiranje na privatnom fakultetu.