Prijava
   

Ravnopravnost polova

Jedan primer ravnopravnosti polova:
Žena predsednika se zove Prva dama...
Muž predsednice se zove... muž predsednice...

Morare priznati da je ravnopravnost polova jako iskrivljen i zloupotrebljen termin... npr. zašto žene radije koriste izraz 'sekretar' kad su na takvoj funkciji, umesto gramatički i polno ispravne 'sekretarica', ili 'trener' umesto 'trenerka' ili 'trenerica'... Dalje, ne vidim razloga za postojanje funkcije 'džentlmena', bez 'džentllejdi'... Pobogu, živimo u vremenu ravnopravnosti polova, nema smisla da se neki od polova ističe, recimo ustajanjem u prevozu, plaćanjem računa u restoranu, i sličnim glupostima, kojih da je prave jednakosti polova, nebi bilo!!!

Komentari

lol. slazem se da jeste zloubotrbljen termin, ali primeri nisu realni. ''sektretar'' kao npr. ''sekretar mesne zajednice'' je nesto sasvim drugacije od onoga na sta smo mi navikli da zovemo sekretaricom. samo poslovno mesto se razlikuje i problem je u nedostatku reci u nasem jeziku da bi se oznacilo odredjeno radno mesto. a sto se tice trenerke opste prihvacen termin za deo odece, (cemu je nazalost uzrok manjak ravnopravnosti jer zapravo ne postoji rec koja bi opisala muskarca koji radi posao koji mi nazivamo poslom sekretarice, ni zenu koja radi posao sekretara, ni zenu trenera)nisam primetila ni jednog muskarca koji je ustao nekome u prevozu samo zato sto je zensko, niti mi je uvek neko placao racun tako da..
problem jesto sto ta jednakost nije dovoljno odredjena jer nazalost malo ko o tome razmislja

Interesantno, ali poenta je da je to isti posao! Sekretar, ili sekretarica! Jesi li čula za sekretara, koji ima sekretaricu!?
:) Šalu na stranu, to je samo par, na brzinu napisanih primera, a primera ima milion! A ono za prvu damu, je lično moj!

smeker-smekerka
nisam dobro,dobra sam.:D