Prijava
   

Rhodiola Rosea

Još jedna u nizu čudotvornih biljaka nakon aloe vere, sibirskog ginsenga, ginko bilobe, i mnogih drugih. Međutim, iako su prema Rodioli mnogi skeptični, ona se ipak dosta razlikuje od pomenutih biljaka i ima mnoge prednosti.

Naime, Rhodiola Rosea poznata i kao Arktička ruža ili Zlatni korijen spada u grupu adaptogenih biljaka. Adaptogeni su supstance koje pomažu organizmu da se adaptira na spoljne i unutrašnje uslove u kojima se nalazi, kao i na razne psihičke i fizičke stresove. U bivšem Sovjetskom Savezu su vršena ispitivanja koja su pokazala da Rodiola Rozea ima efekte:

- antidepresivne
- anksiolitičke (suzbija napetost)
- antistresne
- povećava izdržljivost i psihičku i fizičku
- popravlja memoriju
- antikancerogena
- kardioprotektivna
- produžava život
- stimulativno

Pri tome ne izaziva pospanost (kao sedativi što čine), ne izaziva tremor i agitaciju (kao što čine stimulansi poput kofeina), nema skoro nikakvih neželjenih efekata i ne izaziva zavisnost.

Naravno, sve ovo treba uzeti sa oprezom, jer osim tih ruskih i još nekoliko studija na zapadu, nisu rađena dodatna ispitivanja o rodioli i ko zna kakve će se nus pojave u budućnosti otkriti. Ipak, ja mislim da je rodiola bezbedna za uzimanje, jer se u Rusiji vjekovima koristi bez ikakvih štetnih efekata. U nekim djelovima Rusije je čak običaj da se mladencima poklanja biljka rodiole, da bi im brak bio pun živosti i energije.

Rodiola se već i kod nas može nabaviti u apoteci. To prodaje Pharmanova pod imenom "Memoaktiv". Dobiješ 30 kapsula, a uzima se 2 dnevno, jedna pola sata prije doručka, a druga pola sata prije ručka.
Uveče se ne bi trebala uzimati jer "može izazvati žive snove". Jedini problem je cijena koja iznosi oko 7-8 evra po kutiji. A kutija ti traje 15 dana, tako da kad preračunaš dođe oko pola evra dnevno, što i nije toliko strašno. Osim Pharmanove to prodaje i Calivita. Iako mnogi od vas misle da je to samo još jedan trik farmaceutske industrije i način da otmu i ono malo para od ovog jadnog naroda, ja vam preporučujem da se bar malo informišete o ovoj biljci, pa prosudite sami.

Ja sam jednom probao čisto iz radoznalosti i pio to 15 dana. Moje iskustvo je da zaista malo podigjne raspoloženje i nivo energije (možda je to i placebo efekat, ali ipak mislim da nije), a kad sam prestao uzimati nisam imao nikakvih negativnih iskustava, niti mi se tražilo da opet uzmem.

Komentari

Koliko su ti platili ovi iz "Pharmanove" da ih reklamiras?

Niko meni nije ništa platio i namjerno sam pomenuo i Calivitu iako ne podnosim način na koji Calivita prodaje svoje proizvode, tj. multi level marketing, a dosad se na Vukajliji i o mnogim drugim proizvodima otvoreno govorilo u pozitivnom svjetlu pa niko nikog nije optuživao za reklamiranje.

Nastojao sam ostati objektivan i kritičan, ne znam koliko mi je to pošlo za rukom, ali s obzirom da mnogi predviđaju da će Rhodiola biti jedna od senzacija 21. vijeka, o nečemu tako dobrom je teško govoriti u negativnom tonu.

Inače Rusi su rodiolu davali i kosmonautima i mnogim ljudima na visokim pozicijama koji se suočavaju sa stresom.

A evo sad ću citirati sam sebe gdje sam to bio kritičan da vidiš da nisi u pravu:

"nisu rađena dodatna ispitivanja o rodioli i ko zna kakve će se nus pojave u budućnosti otkriti"

"možda je to i placebo efekat"

"Iako mnogi od vas misle da je to samo još jedan trik farmaceutske industrije i način da otmu i ono malo para od ovog jadnog naroda, ja vam preporučujem da se bar malo informišete o ovoj biljci, pa prosudite sami."

"Zivi" snovi? Mene to interesuje! :)

CARSKA BILjKA - N. Mangaldžiev
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.138513796247056.26311.138137129618056

* PROIZVOD ZA IMUNITET
Carska Biljka - ZLATNA FORMULA

* PROIZVOD ZA DECU
Carska Biljka - DEČIJA FORMULA

* PROIZVOD ZA MUŠKARCE
Carska Biljka - MUŠKA FORMULA

* PROIZVOD ZA ŽENE
Carska Biljka - ŽENSKA FORMULA

* PROIZVOD ZA DISAJNE ORGANE
Carska Biljka - NEBESKA FORMULA

* PROIZVOD ZA DIJABETIČARE
Carska Biljka - BILjKOGLIKONORM

* PROIZVOD ZA KOŠTANO TKIVO
Carska Biljka - BIODINAMIK

* PROIZVOD ZA ABDOMENALNE PROBLEME (stomaka, creva, pankreasa, žuči, jetre ...)
Carska Biljka - ZALENA MAGIJA

* PROIZVOD ZA JAČANjE I ZDRAVIJI ORGANIZAM
Carska Biljka - FORMULA ŽIVOTA

* PROIZVOD ZA SRCE I NERVNI SISTEM
Carska Biljka - ŽIVA VODA

* PROIZVOD ZA NERVNI SISTEM I BOLjI SAN
Carska Biljka - RAVNOTEŽA

* PROIZVOD ZA DIJABETIČARE
Carska Biljka - PLANINSKI KRISTAL