Prijava
   

Surutka

Tečnost koja ostaje nakon što se mleko zgruši, ona je nusproizvod koji nastaje kod proizvodnje sira. Tako kaže Vikipedija i ostale naučne knjige, i manje više svaki seljak, koji se bavi stočarstvom i pravi sir za kuću, kao i za pijacu.

No, nisam ovde da bih pričao o nauci i što se kaže laprdao bezveze, već bih govorio o lekovitim dejstvima surutke, tj. njenom dejstvu na organizam i mitskom podmladjivanju jetre, jelte.

Kao što sam već pomenuo, verovanje da surutka podmladjuje jetru postoji još od davnina, ali niko sa sigurnošću ne zna ima li istine u svemu tome. No, da ne ulazim u tu raspravu, svoju teoriju ću postaviti kroz neku kratku priču.

Kao što i sami znate, na selima se dosta pije. Svake godine skupi se šljive kao i drugih voćki koje domaćinstvo poseduje i pravi se rakija. Okupe se stari drugari i tako provode ceo dan i celu noć oko kazana, uz priče iz mladosti. Kada se završi sa tim spravljanjem, proizvod se brižno odlaže u podrum, a kada ustreba otvori se koje bure i natoči se pokoja flaša i tako se konzumira dok se zalihe ne potroše. Jedna pred doručak, dve nakon, čašica do dve pred ručak, a tako isto i nakon njega, pa večera, pa ako dodju kakvi gosti, i tako dalje. E sad posle toliko pića, čuli ste u gradu, da masa njih pre pedesete umre od ciroze. A da li ste na selu čuli da je neki djed, koji uz to pravi svoju rakiju, umro pre osamdeset pete barem. E postavlja se pitanje pa kako sada to. Očigledno je da nešto u hrani koju jedu i u piću koje piju postoji. E sad tu surutka stupa na scenu. Pije se svaki dan umesto vode, jer može da utoli žedj, a ima i onih koji je vole.

Summa Summarum pijte surutku, jer iako vam možda ne pomogne, neće vam sigurno odmoći!

Prodajem surutku dve pune bačve. Flaša od dva litra 5 evra, 10 evra balon od 5l i bure celo 100 evra. Kontaktirajte me

Komentari

Bar neko da ostavi neki komentar :). Hvala