Prijava
 1.    

  Sveti Sava

  Po narodnom predanju Sveti Sava imao je tendenciju da se prerušava u prosjake i da kažnjava sve ljude koji se pokažu nedovoljno vrednim, nedovoljno dobrim za njega, ili pak ako odbiju da mu daju da jede. Toliko se izdrkavao da je imao običaj da proklinje, pretvara u pse, prasiće, magarce i slično, ali opet, sa druge strane, poznato je da je bio lako podmitljiv, te ako bi mu se udelilo malo hleba i sira, on bi bio zadovoljan i ostavljao tu porodicu na miru, odmah prelazeći na sledeću, sve u cilju ispoljavanja gneva božijeg.

  primeri su narodne pripovetke:

  - Sveti Sava, Ciganin i čobanin (večno je prokleo cigane na siromaštvo i nemaštinu zato što jedan ciganin nije hteo da mu da da jede, a posle je čobane "blagosiljao" večnim životom na livadi, zato što su bili dovoljno dobri da mu daju malo da jede)

  - Sveti Sava i žena tkalja (neka žene imala tri draga kamena da joj svetle dok tka, ali je S.S. došao, probušio joj krov da se smrzava i da joj ulaze razne životinje unutra, i uzeo drago kamenje)

  - Ne valja ležeći jesti (pretvorio čobana u psa, zato što je jeo i ležao, iz čista mira. narod kaže da su tako nastali psi)

  - Sveti Sava i tica kos (bahanališe po šumi, kos voleo da diže glavu gore pa je S.S. rešio da ga natera da je spusti tako što je pozvao mraz i sneg u šumu, ubio kosu ženu mrazom, i onda kada je konačno uspeo da skroz sjebe kosa, kao, sažalio se i ukinuo sneg, i sada je kao sve u redu)

  - Sveti Sava i slijepac(slepac muči ženu, tera je da traži krave po šumi, da radi ovo, radi ono, a on sve vreme divani sa S.S.-om i pije, a onda kada S.S. reši da ide kaže ženi da spakuje malo hrane da ima na putu te se to S.S.-u jako dopalo pa je rešio da mu vrati vid)

  - Sveti Sava uči ljude(Sveti Sava se ponaša prema ljudima kao da su svi debili. Ide po nekim umobolničkim kućama gde ih uči da prvo zakolju vola pa da ga nose na tavan, i još neke druge careve koji su bili na drogama pa volovima unosili svetlost u kuću, e njih je naučio da naprave prozore. I onda je uzeo da priča kako je produhovio narod)

  - Sveti Sava i kaluđeri (pretovrio kaluđere u magarce zato što su brinuli za njega)

  - Sveti Sava blagoslovio pčelu(Đavo rekao da S.S. pojede govno od pčele, a S.S. je to govno pretvorio u med i rekao da to govno treba svi ljudi da jedu)

  - Sveti Sava u prosjacima(prosjak dao S.S.-u neke crve a on ih pretvorio u zlato, a da mu ih prosjak nije dao pretvorio bi ga u džinovskog crva iz Dune-a)

  - Sveti Sava i neradne žene(citat:"Bila je jedna zena mnogo lenja, pa je pomalo radila, a pomalo spavala" kako je samo smela da spava... dovoljno je)

  - Sveti Savo prokleo čoveka(bacao raznu mladunčad u vazduh preko crkve i kad je uzeo bebu, majka nije dala da padne pa se zato Sava naljutio i prokleo ljude da tek sa godinu dana prohodaju. Onaj mladunac koji ne padne na noge je proklet)

  Sveti Sava i vuk (kada vuk nije hteo da prestane da kolje ovce, Sveti Sava rekao da ga umlate. Koji je on majstor metodike...)

  itd. itd.

 2.    

  Sveti Sava

  Svetac koga smo svi toliko crtali na časovima likovnog u osnovnoj da je većina nas u to vreme mogla da ga nacrta iz jednog poteza .Crteži na kojima je bio on su varirali od onih umetničkih, koje su crtali najtalentovaniji u razredu, do onih na kojima je umeo da izgleda i kao Bred Pit u "Troji".

  Sama kompozicija slike je bila prosta. Potrebno je bilo da mu se vidi glava i gornji deo odore. Bitno je bilo da se nacrta malo duža kosa sa razdeljkom na sredini i brada od koje se nije video vrat. Ispod svega toga bila je odora sa nekoliko krsta. Oni najbolji su umeli da nacrtaju i ruku kako viri sa strane.

  "Ajde deco, vadite blokove, crtamo Svetog Savu danas. Školska slava je za dve nedelje, pet najboljih radova će biti izloženi u holu škole!"

  ...

  "Petre nisam rekla da crtaš Vuka Draškovića nego Svetog Savu..."

 3.    

  Sveti Sava

  Školska slava kojoj preti da je večiti studenti prisvoje kao svoju.

  -Sinko, kol'ko ti ono godina već učiš za advokata?
  -Šesta godina baba, šesta.
  -Gledaj ti da privodiš kraju to, ne treba nam pored Đurđevdana još jedna slava.

 4.    

  Sveti Sava

  Prvi i jedini pravi hipi u Srba. Odrekao se raskoši dvora i svih privilegija vlasti kako bi mogao da promoviše mir i ljubav.

 5.    

  Sveti Sava

  Srpski svetac koga većina nas pamti po dosadnim predstavama koje smo trpeli svake godine na njegov dan - ipak oprostili smo mu jer bismo dobijali takođe slobodan dan da se dosađujemo kako mi želimo.

 6.    

  Sveti Sava

  Garancija vulkanizera da su gume identične.

  - Zdravo, Mikac! Si zamenio?
  - Jesam, brate, ganc noj!
  - Ganc noj, kurac moj. Je l' ove dve zadnje Tigar???
  - Ne bre, brate, sve ti Sava, nema kod mene vaćarenija!
  - Znam, rek'o mi pokojni Dobrica što proklizao letos pred banderu na žvaku.
  - Nije to bilo do mojih guma, imam napismeno.

 7.    

  Sveti Sava

  Čovek koji se potrudio da Srbija jednog dana dobije obrazovanje i škole. Sada ga slavimo tako što zbog njega jedan dan u godini ne idemo u školu.

  Ne znam koliko bi mu se to svidelo, al' hvala mu.

 8.    

  Sveti Sava

  Najbolje moguće vreme za posetiti osnovnu školu! Zašto? Prvenstveno, uzeleli ste se bar malo, stalo vam je da vidite matoru učiteljicu i svoju razrednu....ali najbolje od svega je to što se u osnovnim školama slavi kako valja! To znači, izobilje hrane i pića, ima svega osim alkohola, mada u hiper naprednom odeljenju može da se naleti na neko pivo....I dok vi pričate sa matorom učiteljicom, simpatična devojčica vam sipa sok.... cool, hrabri klinac vam daje kesu čipsa i vi potpuno zaboravite da matora idalje priča nešto. Napuštate taj razred idete dalje....udjete u random učionicu jer ste spazili neke primamljive kolače i tako od učionice do učionice, proslavite praznik kako valja!

 9.    

  Sveti Sava

  Najveći srpski svetac, odrekao se carstva zemaljskog ne bi li prigrlio carstvo crkveno. Inače kad nije otvarao škole išao po srbadiji i učio kako se prave prozori i vino.

  Sinonim za likove koji idu okolo i uče ljude kako da rade ono što i sami znaju. Iritantna pojava sa kojom se srećem svaki dan. Ponekad mi toliko idu na kurac da iako su u pravu radim kako ja hoću, čisto iz inata.

  - Ej sine, ko te učio tako da cepaš drva? Ne radi se to tako, daj tu sekiru da te čika Ljuba nauči.

  - Umem i sam čika Ljubo, hvala.

  - Nije ti to ni ošto sinovac, daj da to ovamo da vidiš posle kako lakše ide. E kad sam ja na radnoj akciji 72' cepao drva za druga Tita, nego drugo vreme tad bilo.

  - Ma neka čika Ljubo, idite vi kod mog ćaleta na pivo. Ja ću polako pa ću da naučim već.

  - U redu sine, ali samo da znaš grdno si se zajebao.

  -----------------------------------------------------------------------------------

  - JEBENI SVETI SAVA I MATER U PIČKU IDIOTSKO RETARDIRANO ZAOSTALU, JEBALA TE I SEKIRA I DRVA PO SRED REKTUMA.