Prijava
   

Tabut

Tabut je turcizam koji predstavlja ime za sanduk ili nosila. U svakodnevnom govoru koristi se za imenovanje neke uzane, tesne, ,mračne sobe. Ako čovek bude dugo u njoj, provodeći vreme na razne načine i on postaje isti. Bezvoljan, razočaran, deprimiran. Tako da ovaj termin može da predstavi i čoveka kao tabuta ili što bi mi rekli namćor, mizantrop.

Soba,mrak i ti. Na prozoru je prevučen izbledeli zastor, na nekim mestima poderan i ispucalih šavova. Kroz te rupe, koje simbolišu prolaznost i neumitnost vremena, probijaju se stidljivi zraci sunca koje zalazi.

Zagasite tačke koje ono stvara na podu su tvoje spone, bežiš od njih, bežiš od svetlosti. Isprućen si na podu, raširenih ruku i nogu. Prikovanog pogleda za nemi plafon. Oko tebe je tišina i muk. Na mrtvim predmetima je počela već da se hvata bela, prozirna skrama.

Odavno si obrazovao obojnicu, iskovanu u cilju zaštite od ljudi i njihovog sveta. Šta god da se tamo dešava to nije tvoje. Tu si samo prolazna, drvena marioneta i ništa više. Ali ovde, ovde si ti gospodar i ovo je svet koji si ti kreirao, po svojim uverenjima, ma kakav god da je.

Zagušljiv vazduh, miris neoprane, znojave postelje, prljavi sudovi, šmek mastila na tvojim dlanovima, ti ispunjava pluća.

Odjednom ulazi ćale, srdit i besan. Razočaran u tebe, tvoj i svoj život. Mrzi te ovakvog bezvrednog. Mrzi te, jer mora svaki dan da trpi nekog ljaksea i da lomi kičmu za tebe i bolji život, koji ti olako odbacuješ.

Kroz zube, požutele i ispucale od duvana i jeftinog pića, te pita:" Šta se dešava sa tobom? Izađi već jednom iz tog tabuta. Šta čekaš? "
Ustaješ, naslanjaš se na laktove, ižuljane od ležanja i mirno mu odgovaraš: " Čekam Godoa".

Moj tabut je moj dosluk.

Komentari

Izvinjavam se zbog korišćenja turcizma,jer postoje oni sa prerasudama u odnosu na njih,ja tu jedino vidim raznovrsnost jezika i ništa više....
Za one zainteresovane koji će ovo čitati,ako ne znaju,dosluk je prijatelj.....

K'o da si opisao moju sobu u domu :)

Liči mi na odustajanje od života... Ali, svima dođe tako ponekad. :)
Odlično opisano.

aha,pa pomalo liči....hvala na komplimentu i razumevanju defke...

Bravo, bravo...Odlično pisanje. +++

Bravo, bravo...Odlično pisanje.

hvala Champy,hvala....:)

mislim da ti je ova jedna od najboljih, ako ne i najbolja.++++++

Odlicna. Dok me nose na tabutu...

hahaha,da,hvala....:)

Bravo, studentska soba opisana :D+++

"Došla vodaaa, od brijegaaa do brijeeegaaaa, odnijelaaa Mejru na tabuuutuuuuu "

"Došla vodaaa, od brijegaaa do brijeeegaaaa, odnijelaaa Mejru na tabuuutuuuuu "

e vidiš nisam znao za to.....:)

Stara sevdalinka :)

:+D, edukativno.

e,tvoj koment mi je bitniji nego lebac,hvala....:)

Dobra. +++

Hvala.....:)

a evo ga i prvi majnus...

hvala Sejo...:)

a ovi što mi dadoše minus pokvariše mi Mojo,cccc.....:)

E vidim brate...izvini stvarno...jedan si dobio prije nego što sam prokomentariso...tako da jedan nosim na duši...iskupiću se...:))

E vidim brate...izvini stvarno...jedan si dobio prije nego što sam prokomentariso...tako da jedan nosim na duši...iskupiću se...:

Glup sam,ne razumem,ponovo mi objasni...:)

Glup sam,ne razumem,ponovo mi objasni

Koji dio...parije mog + si imo 1 minus...kad sam pošo da prokomentarišem dobio si drugi i kad sam prokometariso treći...mislio sam da si na to mislio...evo pročitah jedan dio tvojih defki...ne vjerujem...strašno slabo ocjenjene...a brate sabijaš...da ti možda struka nije vezana za pisanje...turih te u pratnju pa ću pročitam sve kasnije...

Ne delim vaša iskustva ali kvlt odrađen tekst. Za to +

nije,pisanje mi je hobi...a znaš onu foru:ne vole da čitaju više redova i tako to....i ne vole kada početnici poput mene pišu malo ozbiljnije...
Ova poslednja je ocenjena dobro,upravo me je neko hejtovaoi sjebo mi skor....

Ovo je odlična definicija, daleko bolja od one smetlarke. Definitivno jedna od tvojih najboljih. Pluščina i omiljeno.

Ne delim vaša iskustva ali kvlt odrađen tekst. Za to +

Cenim kompliment od boljih,hvala....:)

Ovo je odlična definicija, daleko bolja od one smetlarke. Definitivno jedna od tvojih najboljih. Pluščina i omiljeno.

Kao i uvek,hvala Đole na podršci i plusu...:)

Uf,konacno mogu reci da sam procitao sve sto imas...iako mi je za to bilo potrebno vremena vise nego sto bih voleo da priznam. Avaj, defke su ti prava mala remek dela...nekako,depresivne su...ali vuku neku toplu nit takodje. Dosta proseravanja od mene....i samo pisi :D

Caleb,hFala....:)

Odlično! I ostale su ti ok.