Prijava
   

tetrapak

E, dugo smo živeli u zabludi da je tetrapak ambalaža, bilo koje pakovanje od neprobojnog kartona ili plastike. Došlo je vreme za istinu! Ono što se danas naziva tetrapakom (ambalaža mleka, jogurta, voćnih sokova...), to zapravo nije. Pođimo od korena reči. Tetra zanči četiri (sećate li se tetraedra, geometrijskog tela sa četiri stranice?), a pak (na engleskom pack) je pakovanje. Dakle, tetrapak je pakovanje sa četiri stranice. Sad, kad je dilema razjašnjena, pitamo se koja je to ambalaža sa četiri stranice. Da li se neko seća mleka i jogurta u trouglastom pakovanju (jedna strana dole, tri gore)...?

Komentari

ja se sećam tetraedarskog pakovanja jogurta.

Da li si sigurna?
koliko sam ja obavesten ,,tetrapak'' je IME KOMPANJE koja je razvila posao u citavoj Evropi i proizvodi kartonske ambalaze (za mleko,sok itd).
secam se tog mleka koje pominjes, ali zar nije to oblik piramide??? a

pa da trostrana piramida iliti tetraedar (ako računaš i podlogu)

devojka se rukovodi logikom

taj jogurt u tetraedru je bila prva kartonska ambalaza koja se pojavila kod nas ... tetrapak je firma koja postoji vise od 50 godina! ... secate se mlaka u onom najlovu, sto se migolji ko vruc krompir :)

Vodokotliću, to jeste oblik trougla, ali i tetraedra. Stvar je u tome što trouga može, a ne mora, da bude tetraedar (postoje i trouglovi sa više stranica od toga).

Obelixe, to jeste ime firme, ali je firma nazvana po ambalaži u obliku tetraedra - tetrapaku.

Za Liju-Vujaka: Ne rukovodim se logikom, ovo je tačna i proverena informacija. Mada, kada razmišljaš o korenu reči shvatiš da logikom možeš doći do značenja svake reči, ako malo bolje poznaješ strane jezike, a pogotovu grčki i latinski jer većina pojmova vodi poreklo od njih.

kapiram kako je firma dobila ime, ali tetrapak nije nestao sa tetraedarskim trouglom ... on postoji i danas, samo u drugim oblicima

....tetrapak+strani jezici+zapremine tetraedra+logika+grcki+latinski+jogurt....
Bas me zanima ko je pobednik....

hteo sam da kazem sa tetraedarskim jogurtom (a ne trouglom :P)
a Zli, pobednik je ... BONUX! jer je on zakon za cistocu!

Obelixe, jel mi ti to dade negativni?

iii... nereseno, nema pobednika, svi su rekli svoje ali sudije su donele krajnju odluku. bar smo se ispricali i izgubili jos koji minut nasih bednih zivota. Idemo dalje...>>>

E, dobro je, pitala sam se gde vodi ova rasprava! Čemu to, kad se zna da sam SAMO JA upravu... :P

Šalim se... :)

sta se salis,sta se salis jel se tako ponasa pred drugom titom.kukala ti majka... XD

Silvija, i ja sam dosao do slicnog zakljucka k'o mali. U potpunosti se slazem sa definicijom.