Prijava
   

Tužni crtani filmovi

Razlozi za histerično cmizdrenje u predškolskom uzrastu.

U srednjoj školi plačemo zbog nesrećnih ljubavi, u osnovnoj zbog četvorki (ne daj bože trojki) a u vrtiću zbog crtaća u kojima je neko umro/uginuo. Kod nekih se ovaj razlog za plakanje održava tokom celog života.

Bambi (neprikosnoveni broj jedan) : deca grcaju u suzama kada Bambiju umre majka. Paradoks je da se scena njene smrti uopšte ne vidi a klinci kreću da cmizdre tek kada im roditelji, pri desetom uzastopnom gledanju, saopšte da su lovci ubili Bambijevu mamu. Plakanje se nastavlja svaki sledeći put pri gledanju ovog crtaća, sve do adolescentskih dana (kod nekih traje ceo život).

Pas i lisica - crtani sličan Bambiju samo se, pri gledanju ovog, ne plače jer je lovac malenom liscu ubio majku već kasnije, kada ga baba koja ga odgaja, vraća u šumu a on kisne sam i nesrećan. Dovodi do toga da deca posle cmizdre čim vide pljusak i neku živuljku koja kisne.

Malo stopalo - ista varijanta kao i prethodna dva crtana, surovija utoliko što se pri prvom gledanju jasno shvata da je mama malog dinosaurusa ubijena. Klinci bi, da mogu, sekli vene kada ovo gledaju. Crtani je naročito bio popularan devedesetih a tadašnjim klincima bi zasuzile oči na sam pomen malog stopala i dinosaurusa uopšte.

Kralj lavova - Simbin otac gine u stampedu a maleni lavić beži iz čopora, ubeđen da je kriv za smrt oca. Za nijansu blaža varijanta od prethodnih jer gine otac a ne majka (koja je u tim klinačkim godinama centar sveta). Traumatično utoliko što se vidi trenutak Mufasine smrti i što klinci znaju da je Skar ubica.

Dambo - u ovom crtanom niko ne umire ali krhka dečija osećanja su pogođena scenom u kojoj Dambova mama biva zarobljena jer je bila agresivna pa ga potom ljulja gurajući surlu kroz rešetke vagona u kom je drže. Kod dece prouzrokuje gušenje u suzama, nakon čega se pet dana ne odvajaju od majke ni kada idu u WC.

Svi psi idu u raj - glavni junak umire na kraju. Pojedina deca ni ne shvate da je on uginuo i otišao u raj a oni malo promućurniji shvate pa brišu suze i tresu nos dok ide odjavna špica. Teši ih to što je prikazano da je njemu u raju ipak lepo.

Poenta je da, kada se saberu sve suze prolivene zbog crtaća, ispada da prosečna osoba u životu više rida zbog smrti roditelja Diznijevih junaka nego na dan smrti sopstvenih.

Komentari

A ''negde u zemlji snova'' da ne staviš?

Pa ima definicija o njima pa mi bilo glupo ;)

A "Maza i Lunja", scena u štenari?

Ima posebna definicija o Umočiću ali slažem se da je i taj bio posebno traumatičan, naročito kad gledaju kroz izlog u onu hranu.

i kad im majka zaplače jer nema više hrane

Nije crtani, ali ja sam redovno plakala kad sam gledala ''Badija, psa kosarkasa'', ono kad mu uzmu psa. +

+ i od mene. Ja plačem i kad gledam "Forrest Gump". Eto. Smejte mi se sad. :(

+ od mene
ja umro od plakanja kad su u ''Rendžerima'' ona čudovišta raznela Komandni Centar :(

I u "Ledenom dobu 1'' kada se završi borba između sabljastih tigrova, i Dijego ostane ranjen, a svi su mislili da je mrtav... :(

Ja sam plakao kao mali na Fajvela, ne secam se nicega, jer samo ga samo tada gledao i hteo sam sto pre da zaboravim :) Al kolko se secam Fajvel, valjda tako bese, je mis, i ostane sam na nekom brodu...

ne secam se kad sam se vise od ovoga smejala :D hahahhahaha

naravno, + i omiljeno :)

svaka cast,imas plus od mene,i to jedan golemi