Prijava
   

Uobročen

On nikada nije držao do svoje ishrane. Jeo je šta god i kad god mu serviraju. Bio je ravnodušan prema ženinom kuvanju ali ne toliko gurmanski zapušten da nije znao da uživa u reš pečenoj jagnjetini i sličnim ispadima koji su mu se retko dešavali.

Jednom ga je firma poslala u inostranstvo. Tada je prvi put osetio "cuisine" čari. Čudio se malim porcijama u velikim tanjirima, konobarima koji diskretno odnose i donose, blago nagnuti sipaju razna pića u razne čaše i uživao u toj finoći, odmerenosti, prijatnom ambijentu i nenametljivoj muzici.

Narednih godina je strpljivo i vredno je radio, bio je nenametljiv i pouzdan. Znao je da mu sleduje službeni put i potajno se nadao egzotičnoj destinaciji. Apetiti su mu porasli dok je od kolega slušao "kako je to u dalekom svetu".

Odluka o izboru zaposlenih za naredni seminar na Baliju se donosila baš tog dana. Poslednjih meseci je po prvi put je osetio da ga nadima ženin nedeljni pasulj. Nije mogao da sluša njeno nagvaždanje o potapanju i bacanju prve vode. Ona se radovala dobrim kolenicama koje je planirala za raštan ali je sve češće i češće provlačila kako samo ona brine, trči, ne spava noću i daje sve da bi njemu bilo ugodno. Nije to samo pripremanje obroka, to je pranje, peglanje, rmbanje po kući....

On je osećao da mu duša ište nešto sasvim drugo. Daleko, sočno, ugodno, opuštajuće i razoružavajuće.

Zabezeknuo se kada je čuo da je seminar otkazan.
Čudima nikad kraja i do kraja dana je dobio otkaz. Zapravo svi su otpušteni, gazde su se otarasile nerentabilnog predstavništva u siromašnoj i opusteloj zemlji.

To ga je strefilo kao udar groma. Do kuće je jedva stigao...nije ni znao kolike su gužve po gradskim busevima, niti je znao da izabere najkraću trasu.

Još kod lifta ga je zapahnuo miris kolenica. Proteklih meseci bi mu se želudac podigao. Sad su počela creva da mu krče. I glava ga je zabolela: hoće li naći novi posao ili će u prevremenu penziju?
Posao...onakvu firmu više neće naći. Njega vani niko neće, a ovde nikome ne treba.
Prevremena penzija? Hm...pa može...biće malo zakinut ali ga ni to ne brine jer oduvek bio skroman. Uskoro će poverovati da su "cuisine" čari bile samo san.

Šta će, uobročen čovek: nedeljom pasulj i glasanje!

Nadimanje je neprijatna novost, a na sranje je odavno navikao.

Komentari

Filozofsko-gastronomska. +

Odlična! I izraz i definisanje. +

ovo ti je izašlo kao i meni na početnoj od insta
intervju glogovca