Prijava
   

Uputstvo za vožnju Fergusona

Odeš na selo kod rodjaka da pomogneš u kupljenju sena. Pošto si isplazio jezičinu posle dvadeset minuta i oni vide da će morati da te vode u hitnu i izgube bezveze ceo dan, pitaju te da li znaš da voziš traktor, na šta ti oduševljeno odgovaraš sa DA, iako si zadnji put seo na njega kad si imao šest godina, izbacio ga iz brzine pa se on otisnuo nizbrdo i srušio kokošinjac. Da ne bi ispao glup pred seljacima, jer svi znaju kako oni vole da podjebavaju, pročitaj ovaj vodič u čijoj izradi su učestvovali eminentni ispijači piva ispred zadruge u Vitkovcu, od kojih je svaki učestvovao u najmanje dva prevrtanja.

PRVO zapali cigaru. Ne pušiš? Žao nam je traktor se ne vozi bez cigare. Takodje nemoj da sedaš ako nisi popio makar tri ljute. Cigara mora da bude iskrivljena i blago spljoštena, bez filtera naravno i puši se tako što je držiš izmedju palca i kažiprsta kao da štipaš snajku za sisu.

DRUGO proveri jel imaš potrebnu opremu. Ona se sastoji od šišeta sa rakijom, kaputanje (ono što nose Paja i Jare, stavlja se na sedište i služi da na njemu sediš i da ga obučeš u slučaju kiše) traktorskog ključa TANG 27-19 i pajsera koji ti trebaju kad ti blokira menjač.

TREĆE vidi jel ima nafte. Sa cigarom u ustima podigni poklopac i pogledaj u rezervoar. Onda kažeš "U deeete mu jebem, al ga je iscedio načisto." Nadji naftu pa sipaj, ako nema procedi neko preradjeno ulje, obično ima u štali, mažu govedima kopita sa tim.

ČETVRTO paljenje slobodnim stilom. Proveri jel postoji akumulator. Ako je traktor parkiran na nizbrdici preskoči ovaj korak, odma u drugu zaleti pa šta ti Bog da. Ako ga ima-probaj da zaverglaš. Ako hoće-dobro i jest, ako neće uzmeš pomenuti TANG i pokušavaš da spojiš dva kabla na alnaseru. Ako ne znaš šta je alnaser, to je jedno od ona dva govneta na motoru do kojih dolaze neke žice. VAŽNO! Prethodno izbaci iz brzine da se ne bi naprasno stanjio i dobio lep V dezen na majci.

PETO vožnja. Potrebna ti je i kapa šajkača. Obično postoji u svakoj kući na čiviluku iza vrata, ako je nema nadji nekog dedu pa mu je uzmi, kaži da moraš da voziš traktor, razumeće. Kad sedneš (sa cigarom normalno, nju ne vadiš iz usta), DESNOM rukom udariš kapu odozgo da ti ne spadne. Sada si spreman da ubaciš u prvu brznu. Ona ti je dole levo, ali to je najmanji od tvojih problema. Ono za šta si mislio da je ručica žmigavca je ustvari gas, a ona dva gasa desno su ti leva i desna kočnica. Jedna možda i radi, pa se trudi da gaziš obadve. Kvačilo je sa leve strane i pusta se isključivo NAGLO, jer se tako dobija zabavan efekat prevrtanja sena ili još bolje padanja onih iz prikolice. Primetićeš da se pri promeni brzina javlja neprijatno krčanje. To je zato što to nije baš isto kao na tvom Puntu, potreban je osećaj, ali pošto si ti od toga operisan, ne obraćaj pažnju. Primetićeš i da je potrebno stalno volanom raditi levo-desno da ne bi sleteo sa puta, i to nije uradjeno zabave radi nego treba da se izbiksnuje trap. Nemoj da pominješ seljacima biksnovanje trapa! Poštedi sebe te zajebancije.

ŠESTO i završno poglavlje ovog uputstva. idi pred zadrugu, popij tri piva i probaj da podigneš zadnji kraj. Nisi uspeo? Batali, nikad od tebe traktorista biti neće. Boli te stojko, makar si se spaso kupljenja sena. SENO! Zaboravili smo na rodjake koji te čekaju. Najbolje je da zapališ kući jer će ti jebati zvezdalo. Niko sa sigurnošću ne zna šta je to zvezdalo, zato bolje beži.
VAŽNO! Vodi računa da ti ne odviju gvint!.

All rights reserved
u izradi ovog uputstva pomogli su
Drljo, Muga, Šućo, Periša, Ćuruvik, Braća Tetejci & Života.

RIP Milojica (gadjao u potok kad je pošao kući)

Komentari

ekselent, samo udari po jedan enter između tačaka, malo je ćilimče ovako

Nasmejah se. +

Хахахаха, одлично, идеш у омиљене дефинитивно. :) Једино још што бих ја додао је да има исцртану шему са брзинама и да ручицу која ми је са десне стране поред сједишта нема никакву функицију важну за скупљање сијена. Још једном, одличан посао!+

Solidno. Za plus svakako.

Ono za šta si mislio da je ručica žmigavca je ustvari gas, a ona dva gasa desno su ti leva i desna kočnica.

epik

U subotu sam išao u šumu sa svojim fergusonom, a nisam ga terao ima dvije godine. Kad sam vidio naslov mislio sam da je neko serindanje. Zajebo sam se. super je.

uh uh, proradila mi nostalgija jbt, to je taj rad :) + i *

само 539 ДеЛукс! :)

ja mojega 542 neb za nista menjo :)

само 539 ДеЛукс!

dole burzoazija s kabinom. freza rulz!

e stvarno, a mogo bi ti jednu, onako kao repliku na ovu al za frezu..ja b' preporucijo goldonija ako znas sta je ;-)

kasno videh da imas za frezu, ali ipak goldoni nije samo freza, to je dvoosovinsi traktor bre :D

imo jedan deda kod mene u selu zeleni goldoni, Perisha se zvao, opaka avangarda bio. nije mnogo prico, sav je bio mistican. sam sebe shisho onom masinicom za ovce. kad bolje razmislim, zasluzio je defku :) stay tuned.

hehe, tu sma ja, samo cepaj...inace i ja sma imo jedini dosta dugo u selu goldonija, iso cale 70 i neke u Italiju da ga kupi...jos i dan danas radi uz jednu generalnu, ali samo mu je cilindar i klip zamenjen, ostalo je neraspakovano pa ti vidi kaka je to ala od masine :) 14 konjskih snaga, sila bozanska bre :)

Очекујем да се после овога посвети и нека дужа (како ја кажем- епска) дефиниција и за Трактор дуплак. Онако, нека баш емотивна да буде. :)

А кад смо већ код трактора и механизације, може и Шпедитер да се дефинише.

Haug braco traktoristi!:)

Kakva emocija i odusevljenje! Ja imam 533 engleza i ne bih ga dao nikad... Stoji sredjen u fulu i garaziran, a palim ga jednom u tri godine jebiga. Svi mi koji smo prvo naucili da vozmo traktor lolo

A jebiga, jednosed kabriolet, sta ces lepse.

U subotu sam išao u šumu sa svojim fergusonom, a nisam ga terao ima dvije godine.

Udaras mi nostalgiju, sad moram i ja. Zakacis saku, pozadi vezes na dasku Stilku ulje gorivo i alat, pusku sa strane nek se nadje i u sumu, kao pravi domacin.
Goldoni dizel je opasna freza.

Скинем врата на 539 ДеЛукс да не буде врућина, прикачим шпедитер, па у њиву по вреће пуне тек пожњевене пшенице. Посадим маторог у кабину да вози по њиви, док рођак и ја бацамо вреће на приколицу. Напунимо приколицу, и извалимо се на вреће. Отац вози до силоса, вјетар шиба око ушију и хлади усијану главу од љетњег сунца. Ноге сврбе изиритиране прашином која се дигла из сламе приликом вршаја, ферго брекће у препознатљивом стилу, а теби срце пуно. Захваљујеш Богу што је дао добар принос и добро вријеме без града па је пшеница остала у животу. Фура ферго кроз град, снаше се смију сељачићима на шпедитеру. У себи пјевушиш "Село моје, љепше од Париза", а све нека милина те испуњава. Пред силосом станеш у ред и чекаш на вагање, а ту сајам трактора у малом... Домаћини се распитују међусобно колика је била влажност, је л' добро бацило (да л' је добро родило), сви задовољни. Цијена која је одређена и није нека, али си задовољан што ниси у губитку. Предаш то и добијеш потрвду о предатој пшеници, поредиш принос са претходним годинама и прорачунаваш колико је то новца. Осмјех се развлачи сам по себи. И кад се увече послије вечере окупаш и извалиш у кревет, срце ти пуно и поносан си на себе јер си наставио да радиш оно што су претходних ко зна колико кољна радили уназад и знаш да би сигурно били поносни на тебе. Тако срећан заспиш и од умора се не окренеш у кревету.

Ето, мој најдражи доживљај са трактором :)

27-19

Toe taj ključ što sve odvrće! +++

Како је могуће да је ово гурнуто у запећак? Добра дефиниција, одистински.

Nikad se ne zna, može da mi zatreba!

Au covece, kakav propust sto sam zapostavljao tvoje definicije! Citam te vec sat vremena i uzivam, ovde sam se upalio od smejanja. Bravo frajeeru!

Torazulu bravo čoveče! Ovo je kvalitet! +++

Hej hvala ljudi, otkud vi sad ovde?:)

SEDMO gasi se na ručicu od flipera, ili kad mu nestane čorbe.

a ona dva gasa desno su ti leva i desna kočnica. Jedna možda i radi, pa se trudi da gaziš obadve.

hajlajt večeri