Prijava
 1.    

  Vajkati se

  Kukati. Žaliti se. Lamentovati nad sopstvenom sudbinom.

  Idiomski oblik karakterističan za severna područja naše simpatične države, mada mi baš i nije najjasnije za koji kurac oni plaču kad imaju Čanka. Uostalom, verovatno će prestati kad se odvoje. Szeretnék egy szép napot.

  - Halo, baba, kako s...
  - A kako bih bila, sinko? Sama, bolesna, penzija mala a zakup grobnog mesta poskupeo...
  - Ćao, baba...

 2.    

  Vajkati se

  Neobavezno traženje pomoći. Previše dostojanstven stav da se pomoć ili rešenje nekog problema traži lično i direktno. Pustanje priče u etar, pa ako se sagovornik sam upeca da pomogne odlično, ako ne, ne bi pomogao ni da ga pitamo svakako. Lukav način da se pridobije korist u trenutku kad je najviše potrebna bez griže savesti i bilo kakve obaveze prema dobročinitelju. Dečko, nisam ti ja ništa tražio, sam si se ponudijo.

  - E tajo, dao sam Simi onu livadu pored potoka...
  - Kad bre? I što naopako?
  - Ma sinoć u kafani, počeo da se vajka da nema čime da prehrani krave, ova poplava ga kaže sjebala, njegovog pola imanja pod vodom, samo što ne zaplače i ja šta ću, sažalim se... Što, je l' si ti planirao nešto s njom? Nismo ušli deset godina...
  - Nisam planirao ništa al nisam planirao ni da robijamo!
  - Kakvo robijanje?
  - Pre par godina, Rajko mu dao neki plac, vajkao mu se da živi pod kiriju, oće da pravi kuću al nema plac. I ovaj mu da. Lola posadio marihuanu uhapsili i njega i Rajka. Al dobro, kad milicija dođe, mi će da se vajkamo, možda se sažale. Majmune!