Prijava
 1.    

  Varijacije Crnogoraca by Živko Nikolić

  Pre svega, usled manjka korisnog vremena, ova kvazidefinicija predstavlja omaž najvećem filmskog magu s ovih prostora - Živku Nikoliću. Čovek koga su Crnogorci godinama mrzeli, jer je, kako vele, predstavljao Crnogorce kao brdsku stoku, bio je najveći psiholog društva svog vremena. Kroz nekoliko prepoznatljivih likova njegovog stvaralaštva, napravljana je prava analiza jednog socijalnog sloja zarobljenog između Srednjeg i Novog veka, urbanog i ruralnog, naprednog i nazadnog.

  Pre svih, ide Crnogorac iz vica. Pandan Bosancu uz manjak radnih navika i klasičan sivonja. Mima Karadžić tip muškarca, ali ne ova moderna advanced verzija s pečevima uglađenosti, već onaj izvorni Mima iz "Lepote poroka". Rmpalija, 2 sa 2, dlakav spreda k'o i otpozadi, ne zna mnogo, ali za trojicu raditi može. Ženu bije, a ne kurva se, za kuma glavu daju, jer trostruko ih kumstvo veže. Đed mu serdar od Drobljake, baba iz poštene kuće Vasojevića, ukleti neprijatelji s porodicom Mićunovića. S visokim moralnim načelima duboko integrisanim u svest, a ne bistra uma, pogleda još mutnijeg i telećeg, nošnje đedove i krvi užarene. Iako nekad veoma česta, izvorna Mima Karadžić verzija se danas veoma teže nalazi. Po nekoliko primeraka se može naći na obroncima Lovćena, oko Cetinja i Pljevalja.

  Drugi tip predstavljaju oni uglađeniji, oni koji su se uspeli oteti čeljustima planinskog života i serdarskih korena, zarad uživanja u životu koji lepši deo Crne Gore nudi. Petar Božović kao Žoržo u životnoj ulozi. Namazan svim bojama, zajeban, unikatno duhovit, muljator par ekselans. Sve učini zarad pičke i drugih materijalnih i hedonističkih koristi. Drži noćni klub u Budvi za p'jane Ruse, svako je njegov brat/pobratim. Svetovno ime Milun, promenio je u Mili, jer, jeb'o ga ti, moramo ić' u korak sa svetom. I on je od ugledne porodice, al' se neki izrod nabasao u drugom il' trećem kolenu,što ga je verovatno donekle i obeležilo, kao i njegov dalji rod i porod. Voli mlade curice, bile il' ne bile iz poštene kuće. Svakoj će učiniti i život joj ulepšati. Danas je prodao zemlju kapitalistima s Istoka, vozi džipa, dobio je koje kilo, a noćni klub mu još uvek radi.

  Kao i svako visokomoralno društvo, tako i ovo mora imati nekoga ko će za šire mase predstavljati bastion poštenja, morala i čestitosti, čoveka kome svako veruje, bio mlad il' star, zdrav il' bolestan, rotkinja il' nerotkinja. Svaka zajednica tog tipa morala je imati svog Makarija Čudotvorca. Čovek kome je samo odora skrivala osobine prva dva tipa, bio je vrhovni sudija, mudrac, Bogotac lično. Pored svih mana, njemu se veruje, jer je čovek pred kim zrno sumnje ne niče.

  Poslednju varijaciju Živko Nikolić nije stigao opisati, ili nije želeo, jer se uveliko preselila u Beograd. Njima je sve ovo strano.