Vasa Pelagić - narodni učitelj

tryagain 2009-08-19 13:52:36 +0000

Медицина коју је Васа Пелагић спроводио пре сто година, данас звучи урнебесно смешно и готово немогуће, да би се и надрилекари постидели.

Изводи из његове књиге "Велики народни учитељ" 1898.г.

*~~~~ЗУБНЕ ЦРВЕ ИЗВАДИТИ~~~~~
У шупљим зубима има малих црвића па их због тога треба вадити, чим се опази који зуб шупаљ. За тај посао нађи стабло бунике са чауром, па онда донеси преда се пуну шерпењу вреле воде и жара. Болесник треба да се нагне над судом и прекрије каквом крпом. Тад нек сипа на жар семе од бунике и држи отворена уста наднешена над водом. Остати колико год се може истрпети.Слине из уста нека теку у шерпењу. Кад се дигне крпа могу се видети у води животињице налик на мале кончиће. Тим се спасава човек од даљег једења зуба и црвића, а самим тим и осталих болести...

*~~~~КОРЊАЧИНА КРВ~~~~

Крв од корњаче одлично лечи лупање срца. Заклати треба корњачу ма којим начином, па одма попити сву крв која из ње истече. Крв ова је слатка и веома лековита, не само за ову, него и за све унутрашње болести. Корњачи се мора уватити глава кљештима, иначе се не може заклати.
*~~~~ГОВЕЂА БАЛЕГА~~~~

За многе ће овај лек изгледати чудноват у први мах, али кад се размисли од каквих се лековитих трава састоји кравља балега, ово ће му бити разумљива ствар.
Узме се из јутра 10 кала фришке још вруће кравије балеге, и измеша је добро у 12 до 15 литара чисте бунарске воде, па се стави на тију ватру да стоји пуна 24 часа. Очистити од труња и одлити у чисте судове и добро затворити. Вода је угасите боје и пријатног мириса. Она није ни мало непријатна за пиће и лечи многе болести.

9
32 : 3
  1. Пре просветитељ него лекар, Васа је пре сто година одиграо значајну улогу у повећању културе хигијене на овим просторима, и тако спречио ширење многих зараза, а самим тим спасао много живота.
    Колика је онда била непросвећеност народа пре Васе, кад се ово сматрало за достигнућа савремене медицине?! Не смем ни да помислим... И још нешто... није искључено да ће нам се за сто година смејати тадашњи житељи каква нам је медицина била данас... Па можда и згражавати... У сваком случају, велики наклон чика Васи...

  2. jao ja sam isla u osnovnu - vasa pelagic, e ovo nam nikada nisu predavali o njemu!

  3. Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha.....ha,ha,ha.....+

  4. ja i sad, kad ustanem u sred zime, prskam se hladnom vodom ispod pazuha, a i po stomaku, zavisi kol'ko za'fati.
    po pelagicu, to je dobro za cirkulaciju

  5. + :)

    Jel' su beše po Pelagiću svi psihički poremećaji posledica preterane onanije?

  6. Čistoća je polla zdravlja...
    +

  7. haha....ima lek za ujed zmije po kom treba tu istu zmiju uhvatiti, ydrobiti joj glavu nakamenu i priviti na ujed. Najžešće je što na kraju piše:" Da li je moguće da je ovo iko ikad uradio?"
    +

Omiljeno za [2]

Najnovije definicije

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.