Prijava
 1.    
 2.    

  Vrtlar

  Izraz VRTLAR se sastoji iz 6 karaktera
  što je za 2.8 manje od prosečne srpske reči.
  Sadrži 1 (16.7%) samoglasnika,
  što je za 26.1 procenata manje od proseka.

  Baštovan (ili vrtlar) je zanatlija ili čovek kome je zanimanje da urerđuje: bašte, parkove, vrtove. Ovaj posao podrazumeva: obrađivanje zemljišta, sejanje, sađenje i presađivanje biljaka, zaštitu biljaka od štetočina, podrezivanje, okopavanje, zalivanje i drugo.

  Baštovan koristi razne alatke za rad kao što su: motika, ašov, grabulja, pijuk, vinogradarske makaze, makaze za podrezivanje žbunja, testera, sekira, prskalice i drugo. U novije vreme se koriste i savremene mašine kao što su: sejalica, moto-kultivator, kosačica, motorna testera i drugo.

  Ranije je to bilo zanimanje čoveka koji kod jednog gazde uređuje i održava vrt ili (baštu) velike površine sa mnogo drveća, ukrasnog žbunja, cveća i drugih ukrasnih biljaka. Postojali su i baštovani koji su uređivali nekoliko manjih vrtova (parkova) ali na više različitih mesta (kod različitog gazde). Od tog zanimanja je baštovan živeo i izdržavao svoju porodicu.

  Danas baštovani uređuju mahom javne površine: parkove, travnjake, leje sa cvećem ili površine nekih većih institucija (fabrike, škole, univerziteti, muzeji, kulturno istorjiski spomenici...).

  Za baštovane se danas kaže da se bave hortikulturom.

  Za obavljanje ovog posla potrebno je poznavati više veština: obradu zemljišta, zaštitu bilja... Pored znanja o svakoj biljci u bašti, baštovan treba da uloži mnogo truda i ljubavi u uređivanju bašte.

  Baštovanstvo je svojevrsna umetnost i iziskuje pravi osećaj za lepo kako bi biljke što bolje uspevale a bašta bila lepo uređena i lepo izgledala.

  Ispisano morzeovom azbukom:
  ...- .-. - .-.. .- .-.

  Kung - Fu je nastao u vrtovima Šaolin manastira pod budnim okom Vrtlara.
  Zen filozofija je nastala u Zen Vrtovima učenjem Vrtlara.
  Iz Rajskog Vrta isterani su Adam i Eva što nisu slušali Vrtlara.
  I ceo ljudski rod želi povratak u Rajski Vrt.
  A to zavisi od Vrtlara.