Prijava
   

48 sati svadba

Posmatranje svadbe "preko plota", prilagođeno XXI veku.

A kako je sve počelo? Naime, doseti se jednom debeli Gazda Paja, da 'mesto obora sklepa daščaru nalik na ambar. Dovede debelu Cicu, dobro poznatu konobaricu iz kafane sa autobuske. Baba Stamena, najbolja kuvarica za svadbe i sa'rane, kazan iza šatora zamenila je kuhinjom u ambaru, inače postojbinom bar tri vrste bubašvaba. Redom se tu nakupi sve sam kadar do kadra, čak i čuveni Mile podrumdžija poznat po svom talentu obrade svinja, jagnjadi, teladi i razne pernate živine. Pripoveda se već dve decenije da kad Mile naseče prase, sve ti milo k'o samo plećkicu da jedeš.

Što se posluženja tiče, princip je ostao isti. Pocrnelo predjelo, masna supa, Stamenina sarma koja izvlači celu stvar i brojne životinje od najsitnijih pa do najvećih koje se teatralno okreću ispred, ove otmene lokacije, čisto da se dočara koliko je gazdinstvo porodica koje udaju ili žene svoje potomke. Žuti i crni sok i dalje je krasio stolove.

Uspandrcaše se mlade širom sela. Što su gore od sisate kurve Živane, pa da ne mogu i one da uživaju u blagodetima ovog divnog restorana. Blato je zamenjeno itisonom, iznad glave su imale dekoraciju od krep papira, doduše u bojama srpske zastave sa tekstom "Srećan odlazak Kuretu u armiju", ali ko mari, bitno je da nema više prokišnjavanja kroz rupe u šatoru izazvane mecima, pa se svadba mogla prirediti i u sred novembra, jer je snajka u poodmakloj trudnoći.

Sve to beše lepo upakovano i nakićeno, kao mladenačka torta margarinuša, za simboličnu šaku maraka. Mlada srećna, gošće još više jer ne moraju da menjaju flekice nakon svakog odigranog kola. Jedina pogođena grupa bili su čuveni posmatrači prekoplotaši, ukras i neizbežni deo svake velike srpske domaćinske svadbe. Imali su tako brojne pogodnosti dok im Paja nije poremetio vikend izlazak. Mogao si ravnopravno da učestvuješ u svadbi bez da daš poklon. Domaćin bi uvek rekao Miletu da iznese jedan oval preko plota, gajba piva bi ubrzo pristigla, a neretko bi se i u kolo uhvatili kada se rastegne čak do ulice.

Na žalost mnogih meštana, pojaviše se pokvareni ugostitelji i uništiše ovu špijunsku idilu. Ali spas se pojavi u sokoćalu. Stigla je zamena, kojom će bakute širom Srbije biti zbrinute za nedeljnu dozu abrova. Jeste da nema Mileta da doda koji oval, ali svakako više nema ni zuba da se to žvaće. Prednost je bila ta što uvek može da se odgleda repriza, ukoliko se propusti da li je svekar u mladosti poprckavao priju i zbog čega se tast ne slaže sa tim brakom kao i enigma kako je mlada trudna šest meseci ako je mladoženja iz zatvora izašao pre tri.

-Pušti! Ček da metem naočari, ne vidim kak'a im je fasada. Uuu, fin neki svet. A ova svekrva neka ciganka krv joj jebem, muštra ovo dete, PU aspido! V'iš Joco sine, 'vaku neku k'o ovu voditeljku da nađeš, ne da je to dobro deteee. Joj samo se smeši svima, ljubi ruku i babi i dedi, straobalno poštovanje. A ne ona tvoja ukrivo ošišana!

Komentari

Da l' te ne mrzi u ovo doba da se bacaš na ovoliko pisanije? +

Jok more, ja to za svoju dušu, ne mora niko ni da čita. :)

Meni prijaju ovakve stvari tako da mi nije bilo teško.

Drago mi je to pročitati. :)

svaka tebi cas', rode, odlicno. opisao si celu jednu bezbriznu epohu kroz ovo. odakle si, ako nije tajna?
+++

Hvala Mile, iz Bg sam, ali znam sve običaje po Srbiji pa mi nije teško da pišem ovo. :)

aj sacu i ja jednu svadbarsku, insipiriso si me :)
tj, turgi nas sve navuko :)

insipiriso si me :)

Čisto da znaš, ja sam seka. :)

Mile ti promenio pol! LoL

moj duboki naklon u znak izvinjenja!
:naginje se napred i zdraka u dekolte nimalo diskretno:
:)

Ja zaista volim ovakav tip defki. Svaka čast.
+++

Uh dobro ovo. Al ovo straobalno postovanke mi vrh

Svaka čast, seko!
:+)

Браво за дефиницјиу.

Фејк торте се зову лебаре. Споља фосфоресцентан, розе фандам, а изнутра се ређају влажне кришке леба у маргарину да праве тежину. Има их и данас.