Prijava
   

AC Ložana

Klub ne preterano duge ili bogate istorije koji je proveo većinu svog vremena na dnu tabele italijanske fudbalske lige, a neretko i ispadao iz nje, ali poznat po svojim navijačima, koji su među najbrojnijima i najvernijima u zemlji.

Osnovan od strane moćnog industrijalca Sere Parea za vreme njegovog izgnanstva u Švajcarskoj, klub se preselio u južnu Italiju, u rodni gradić čuvenog magnata. Kao jedan od prvih klubova bez veza sa mafijom u tom siromašnom delu zemlje, a takođe i zbog omiljenosti Parea među stanovništvom, odmah postaje veoma popularan, iako tek u četvrtoj ligi. Ipak, nošen sjajnim i bogato plaćenim igračima, klub se za pet sezona penje do prve lige i navijačka euforija dostiže vrhunac. Klub dovodi prvu zvezdu italijanskog fudbala, sjajnog ofanzivca i šmekera sa loptom Tomija Recija, i naturalizovanog reprezentativca Totija Žemku, koji su, osim što su se nadopunjavali na terenu, bili veliki prijatelji i van njega.

Nažalost, tandem Reci-Žemka nije bio dovoljan da nadomesti veliku nesreću koja je zadesila klub već sledeće sezone. Posle solidnog četvrtog mesta u ligi i u jeku priprema za prvo evropsko takmičenje u istoriji kluba, Sere Pare biva ubijen na letovanju na Floridi, od strane nasumičnih pljačkaša. Klub menja predsednika i sve kreće strmoglavce, jer u fotelju seda bogata pevačica neslavne prošlosti, Šate Gabri. Smanjuje platu svim igračima i većina napušta klub, a Reci i Žemka odlučuju da ostanu i postaju ljubimci navijača. U četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu Šampiona, Ložana gubi od Dalilud Sitija u tvrdom meču, i od tada klub nije video evropskih takmičenja.

Navijači Ložane, takozvani Paceri(gli Pazzeri) su poznati kao ekstremni nacionalisti, laki na bokseru i još lakši na nožu, i neretko dolazi do krvavih obračuna na tribinama sa protivničkim navijačima, a i među različitim frakcijama njih samih.

- Buraz, kako bilo na tekmi?
- Ubismo ih četri nula tebra, pevao ceo stadion, naš kakva Ložana brate!

Komentari

Одличне су ти све три на ову тему. Само стави у примеру да је за такмичење.

Asi dobro ovo smislio. Bravo!

Аси Мугадао