Prijava
   

Alija Sirotanović

Simbol bratstva i jedinstva, kao i bosanske gluposti: kad ga je Drug Ćopavi pitao "Druže, šta vam treba?", ovaj je k'o iz topa odgovorio "Veća lopata!"

Umro je bez prebijene banke u džepu, verovatno zatrpan kojekakvim fosilima, kamenjem i ugljem...

Inače je ovekovečen i na filmu, doduše, pod drugim imenom i titulom - ko je gledao karaulu, sigurno pamti čuveni intervju:

Novinarka: "Druže Fadile, šta je potrebno za takav podvig (poklonjenje ostacima Ćopavog) - vera u bratstvo, želja za očuvanjem državne zajednice? Recite nam, ŠTA je najvažnije?"
Fadil (obućar): "CIPELE!"

Komentari

treba obnoviti gradivo...+

Alija Sirotanović, koliko je meni poznato jeste bio učesnik u izgradnji zemlje nakon II svetskog rata, ali nije bio simbol bratstva i jedinstva, već udarništva - udarničkog rada na toj izgradnji. Nagrađen je tako što je njegov lik bio na jednoj od novčanica koje su bile u opticaju kod nas. Sećate li se one novčanice sa likom radnika sa šlemom na glavi i lopatom u ruci braon boje vrednosti 10 dinara. To je Alija.Veoma mnogo i samopožrtvovano je radio u nadi da će biti bolje svima nama. Šta se desilo - desilo se. Nikako se nebi mogao nazvati simbolom bosanske gluposti jer bi to značilo da svako ko radi misleći unapred nije ništa drugo do glupak. A on je radio u nadi da radi za dobro svih nas i to veoma mnogo.

Zabranjeno Pusenje mu je posvetilo pjesmu ,,Srce, ruka i lopata''. Svakako vrijedi poslusati. +

Yogilly, dobio si svoju definiciju. Koliko si opasan sada, http://vukajlija.com/yogilly/562076
Postao si simbol Vukajlijske pameti, kao sto je Alija Sirotanovic simbol bosanske gluposti.