Prijava
   

Amerika

Prije 30-40 godina, za srpsko stanovništvo je ova riječ značila samo SAD (Sjedinjene Američke Države). Možda zbog riječi "Američke" koja je dio imena. Ili zbog masovnih odlazaka trbuhom za kruhom. Ko će to da zna. U figurativnom značenju kod Srba je značila samo jednu državu u koju se srpsko stanovništvo masovno selilo iz raznih razloga. Pa zato nije ni čudno što u toj "Americi" živi oko 170 hiljada Srba. Amerika u tadašnjem vremenu je značila kod Srba nekakav bajan i divan život. A sada je onda kao "Dijamant Margarin" - u sve se miješa. Današnji pametni i obrazovani ljudi će za razliku od ondašnjih znati da Amerika znači velika cjelina podjeljena na dva kontinenta - Sjevernu i Južnu.

- I baka Maro, kako živite u ovakvim uslovima?
- Pa lijepo je sine. Znate, moj sin Radovan živi u Americi. Mnogo mu je ljepše nego ovde. Živi, radi, ima ženu i djecu. I tako.
- Pa zašto se i vi ne odselite tamo?
- Ne mogu. Jednom me je sin pozvao da živim tamo i odbila sam. Meni je ovdje ljepše. Nije urbani život za mene. Pričali su mi kako je tamo bajno i dobro se živi. Ali zašto bih se selila kad ni ovde nije loše?
- U pravu ste? Nego recite mi, gdje vaš sin radi? U kojoj firmi ako se smije znati?
- Kaže on u nekoj firmi....Dukers...Duresk......
- Dureks?
- Jeste, to je. Neće da mi kaže šta proizvode. Možda je neka tajna ili nešto slično. Kaže:"Majko, nećeš ti to nikad razumjeti". Ko će ti ga znati.
- Imate li još djece?
- Imam jednu kćerku dolje se udala u Banja Luci. I imam još jednog sina u Kolumbiji. Ili kako se već zove država.
- Šta oni rade?
- Ćerka radi u jednoj firmi za izvoz robe. A sin se tamo bavi kako on kaže "prašnjavim poslovima". Pitam ja "Kakvi si to poslovi?". On kaže "Ma nećeš ti to razumjeti majko". I aj tako i ostane. Ko će ti Boga ti znati te muškarce. Uvijek imaju nekih tajni.

Komentari

u ameriku muž poštuje ženu

Вала, нека чудна држава

Према процени из 2005. године, 1.023.993 Американаца се изјаснило као Срби. Само у Чикагу живи и до 500.000 Срба и то је други највећи град по броју Срба на свету, одмах после Београда. Ја кад се не би мудропоср'о, црк'о би...

ja ne mogu da zamislim babu koja izgovara "urbani zivot" i "bajno".