Prijava
   

Amplituda

Srpska stilska figura koja služi za odstupanje od istine na najrazličitije načine, gde se suva istina menja i doteruje po potrebi, i kreće u različitim pravcima.

:situacija je tak'a da si u petak veče bio jebeno komiran, kući ni sam ne znaš kad si došao. Subota je, jedva gledaš na oči, dok te svi ispituju o sinošnjem izlasku, za svakoga je spremljena po verzija:

Verzija i dijalog sa kevom:
- Kad si došao kući?
- Paaaaaaaaaaa.... :razmišljaš, i sećaš se, naravno, nećeš reći istinu, već napraviti što veću razliku, odnosno amplitudu u odnosu na istinu, u ovom slučaju neka bude 2 sata: U 12.
- Šta si pio?
:ponovo pokušavaš da se setiš, naravno i tu praviš razliku: - Pa, jedno - dva'piva.

Verzija za ortake:
Mnogo opuštenija varijanta od one sa kevom, ni trunke napetosti kao tad, a pošto si već utvrdio teoriju, sad treba samo drugačije da je primeniš.
:zvoni telefon, naravno, ortak koji je bio prisutan sinoć, možda ne sve vreme:
- Brateeeeeeeee, jesi živ?
- Pa, evo, trudim se.
- Kad stiže sinoć kući, jebo te otac!?
:dakle, gradivo je utvrđeno u dijalogu sa kevom, i ovde se pravi razlika, međutim, u suprotnom smeru: - Negde oko 4, jebem li ga.
- Au brate... Pa koliko si ti popio?
:seti se, praviš razliku! u ovom slučaju ćeš dodati otprilike 1/3 pravog iznosa, ali nikako više:
Dakle, tajna uspeha je u ne tako velikim oscilacijama prilikom davanja informacija, čisto da bi imalo prostora za greške, ukoliko jedna strana sazna za drugu verziju, ili eventualno istinu.