Prijava
   

Bezobrazan

Pridjev sa tri sasvim različita značenja.

1. Mangupski, frajerski bezobrazan - pozitivna konotacija - označava smjelost, provokativnost, avanturistički duh, nestašluke, sklonost ka eksperimentisanju u seksu i "velikog jebača". Ako se odnosi na žensku osobu ima izrazito negativnu konotaciju (kurva) - što je jedan od elemenata nejednakosti polova.

2. bezobrazan u smislu - kreten, idiot - negativna konotacija - neko ko voli da zloupotrebljava i maltretira druge ili ko tjera svoje, a za ostale ga baš briga, ne osvrće se, mogao bi gaziti preko leševa, egoista, pokvarenjak. Ovo je i izvorno značenje poteklo od "bez obraza" - ljudi koji zbog nedostatka obraza, ne mogu svoje ponašanje dovesti u red.

3. bezobrazan kao etiketa koju roditelji prišivaju svojoj djeci. - šta god djeca da rade, roditelji će uvijek, ali baš uvijek naći razlog da ih nazovu bezobraznima. I kad stvarno prave sranja, i kad su samo malo nestašna, i kad su ko lebac, ali treba preventivno malo da ih "trznu". Mnoga djeca imaju traume od ove riječi, naročito ako nakon njene upotrebe slijede batine, ili kakva druga kazna.