Prijava
   

Bitka kod Termopila

Ljudi ne razumeju ovaj film. Najčešće pitanje koje postavljau je : "Šta li radi ovde ova gomila nakaza". A kad bi malo bolje razmislili a pritom i kad bi otvorili knjigu iz istorije shvatili bi da ništa nije bez razloga tako kako jeste. Na primer onaj grbavi gubavac je takav jer je izdao svoj narod i predstavljen je kao ljigava nakaza zbog tog svog čina, dok su Spratanci nabildovani zato što nisu svi mogli da budu ratnici u Sparti već samo najjači ljudi. Zatim sveštenici su predstavljeni kao korumpirani, raspali stvorovi. Jer zapravo nisu verovali niušta sem u zlatnike. Dok je Persijska vojska predstavljena na takav način da bi se dočaralo sa kakvom su se silom Spartanci sukobili, jednom rečju nadprirodnom. Kserksovu abnormalnu visinu objašnjava tadašnji običaj u Persiji da nijedan čovek nije smeo da stoji iznad kralja. Dok je i sam kralj smatran za boga, što još bolje dočarava Leonidinu rečenicu : "I'll prove to you that even a God-King can bleed"

Sve u svemu mnogo dobar film :)

Komentari

Lepo si devinisao, bezvezan film.

Film je odličan, samo se zove 300, tako se zvao i strip koji je rađen. Pojam "Bitka kod Termopila" ima šire značenje od jednog filma.

E, a kad bi otvorili istoriju, kao što kažeš, videli bi da je ta Sparta postojala mnogo pre Hrista, pa Leonida nije nikako mogao da izjavi 'Tonight we dine in HELL!' :DDD

A odakle tebi da je pojam pakla doshao sa Jibusom? Razno razne religije pre hrishcanstva su imale neku verziju pakla...

Fino definisano +

Jedini razlog zbog kog jeste tako što jeste je jer je tako u stripu, a ne u istoriji.
Znači, ima smisla ukoliko i za supermena, betmena i superhika otvaraš "knjige iz istorije".