Prijava
   

Bitka kod Termopila

Bitka u kojoj je mali broj Grka Spartanaca, navodno samo 300 uspeo da neko vreme zadrži mnogo više Persijanaca. Pored paradigme hrabrosti ("Prekrićemo nebo strelama"; "Nema veze, borićemo se u hladovini") bitku mnogi smatraju i sukobom u kome je odbranjena "zapadna civilizacija i demokratija". Ovo je ironično, jer većina zapadnjaka (Amerikanaca, Evropljana) bi se verovatno slobodnije osećali u Persiji, nego u Sparti. Kod Persijanaca je bilo manje kontrole nad pojedincem.
Što se tiče filma 300 kome je ova bitka u podnaslovu, a taj film je izgleda sinonim onima koji kritikuju "holivudsko predstavljanje istorije", film je odličan u svojoj kategoriji. Treba imati u vidu da je film rađen prema stripu, pa ima "obavezu" da sledi stvarnost, koliko i Betmen.
Osim toga, iako ima zapadnjačke propagande u film, fim se može posmatrati i drugačije - antiglobalistički. Jer ipak je Leonida rekao NE mnogo nadmoćnijoj sili, koja je htela svime da zavlada. Zna se ko je sada "jedina supersila" i da oni hoće svime da vladaju.

Suština globalizma:
"Surovi Leonida od vas traži da stojite usprvno, ja od vas samo tražim da kleknete"
Odgovor globalizmu
"This is madness!" "THIS IS SPARTA!" (Rekoše li da su Srbi lud narod?)

Komentari