Prijava
   

Bolonja

Žargonski izraz za studiranje po Bolonjskoj konvenciji. Oblik studiranja koji omogućava studentima da završe fakultet lakše nego osnovnu školu, a pri tome stiču zvanje mastera (nekadašnja magistratura).

A:Šta čujem da je Ivan upisao "Mašinac", kako mu ide ?
B:Razbija, sve daje iz prve.
A:Da l' je moguće, pa taj je jedva školu završio ?!
B:Jebiga batice, Bolonja je keva!

Komentari

Izvini dog, ali ti verovatno nemas iskustva sa bolonjom.To bi trebalo da bude lakse,ali gde moze da bude lakse kad je program i dalje obiman i kada jednostavno nemas vremena da sve postignes baz obzira na to sto ima kolokvijuma koji ti omogucavaju da ispit polazes iz dva puta (umesto iz jednog) a sto je jos gore, izgubice se i uslov i nece biti "vecitog studiranja" (imas pravo da ides na istu godinu samo dva puta), posle toga gubis pravo na studiranje.I sta je tu lakse?

Ovo je bilo retoricko pitanje :)

Orko iako je pitanje bilo retoričko ... teško da i ti možeš da porediš da li je ranije bilo teže ili je to danas slučaj. Primer koji sam dao je autentičan, a ne plod mašte. Uostalom još tri "bolonjca" su podržala tvoj stav, pa neka bude da ste vi u pravu. Ipak je lakše polagati parcijalno, nego spremati kompletan ispit. Meni ne smeta što je sada lakše, a jeste
:-), pogotovo ako se potencira praktično znanje. Hoću da ti kažem nisam protiv Bolonje(ako si to tako doživeo), a da jesam sigurno ne bih bio protiv zbog motiva: "Ja sam se mučio, što da vama bude lakše."

Ja sam zensko:)
pazi jeste ali ti ovako mozes sam da odlucis koji ispit ces da spremis za januar a koji za npr. april, dok u bolonji ti moras da polozis svih npr. 10 ispita u januaru. Bez obzira sto je to pola gradiva iz svakog ispita, nije uopste malo.

Polaze se isti obim, a manje imas vremena!

@Orko
Izvinjavam se , nisam namerno :-))).

Ja sam generalno protiv Bolonje, jer mi je taj "kolokvijumski" nacin polaganja degradiranje znanja.
Kembridz i Oksford ne rade po Bolonji.

Na mojoj grupi je gradivo za Bolonjce značajno smanjeno, imala sam uvid u njihov ispitni program, i sami profesori se žale kako očajno znaju a dobijaju bolje ocene. Da se razumemo, Bolonja je kod nas igranje srednje škole. Slažem se sa Don Kihotom, zaista je degradiranje obrazovnog sistema jer očajno malo ostaje u glavi. Čega se VI sećate iz osnovne ili srednje škole, kad se odgovara za svako polugodište i raducka po malo? Sve kroz maglu. E, tako će biti i sa njihovim znanjem, u većini slučajeva.

Ja ne pravim podelu na lake i teske fakultete. Svakome je dovoljno tezak fakultet koji studira, jer nikada nije studirao ni jedan drugi (postoje izuzetci koji su zavrsili vise fakulteta)
Fakultete sam, pre Bolonje, dozvljavao kao ustanove u funkciji nauke, obrazovanja i opste kulture. Sada ih dozivljavam kao instrument za nalazenje "lakseg" posla ili za lakse nalazenje posla ... kako god

@Don Quihote (vezano za tvoju def o Bolonji) ... Ne prave amerikanci FORD-ove zato sto im je sistem obrazovanja los, niti britanci lose prolaze zato sto, jadni oni, nemaju nikakvoa znanja!
Postoje mesta na kojima mozes da nastavis da se bavis naukom ili jednostavno mozes sam da istrazujes sve sto te zanima!

Fakulteti u Srbiji treba da rade po Bolonji!

nikakva*

I da dodam ... Mislim da treba da rade po Bolonji iz samo jednog razloga a to je kraci rok studiranja!
Primer: Neka prosecno vreme studiranja bude 7 godina ... Efikasnije ces obavljati neki posao ako zavrsis fakultet za 4 godine i radis jos 3, nego kad studiras 7 godina i zaposlis se.
Nadam se da se svi slazete da kad zavtsis neki fakultet jos uvek ne znas konkretno da obavljas neki posao (postoje izuzetci, ovo se uglavnom odnosi na fakultete na kojima dominiraju prirodne nauke)

Kažu da je bolje sprovedena Bolonja na prirodnim naukama.

ne znam da li ovo ozbiljno kazes, ali primecujem da ima razlike ... naime, na mom (masinskom) fakultetu je i ranije postojao sistem koji je veoma slican bolonji ... tako da su se ovi nasi lako presaltali!
jedino na sta se zale studenti je to sto mnogo placaju prenosenje ispita. svi ispiti na prvoj godini nose 4, odnosno 6 bodova, a jedan preneseni bod u narednu godinu je oko 20e.
ali u americi, kad se rodi dete, roditelji otvore racun na koji uplacuju lovu za studiranje svog deteta. svaki pocetak je tezak, ali treba na vreme misliti o svemu :)

E pa sad, kad sam se ja rodila, skolovanje je bilo besplatno, pa ti vidi. Sta su moji znali da ce da se raspadne Juga i da ce mi trebati 1000 eura za jednu godinu? Pa oni tad nisu ni znali za euro...

Ne znam za druge, znam za Filoloski i moju grupu - ne da nije smanjeno gradivo, nego je jos i vece - a kraci vremenski rok. (+ samo 3 ispitna roka za jedan predmet - ako ne polozis, slusas ponovo sl.godine)

hteo sam da kazem da cemo mi morati da osnivamo "school fond" za nasu decu :)
rekao sam da je svaki pocetak tezak, pa tako i pocetak bolonje u srbiji, ali mislim da ce svi ti problemi, koji se pojavljuju na pojedinim fakultetima, biti reseni vremenom
uz najgoru pesmu svih vremena ...

lazu, lazu me!
da vreme leci sve
mozda sidu i tumore,
al' nju nikad ne

:)))

Баш нешто гледам да дефинишем ову измишљотину и ово је слично мом размишљању... Важно је бити присутан, скупљати неке бодове...а кол`ко знаш? Ма, ко те пита....

ja nisam cuo za nekog da kaze da je Bolonja laksa, svuda je ista, isti obim, samo je veca psiha....

Bolonja je laksa samo zato sto vas tera da ucite. Onaj ko ne ide na predavanja ne moze izaci na ispit, znaci sva predavanja moraju da se slusaju, odnosno mnogo manje slobodnog vremena. Na tehnickim fakultetima 1/2 ucenja je na predavanju. Znaci odlaskom na predavanje, na sta vas primorava Bolonja, sticete vec polovinu znanja. Ranije studenti skoro nisu ni isli na predavanja, a onda sednu kuci i sami bubace, normalno tu mora dosta da se koristi vugla, jer da bi nesto shvatio iz OETa, mehanike, matematike, fizike, elektronike i td, mora dobro da se zagreje stolica, ukoliko ti neko to gradivo nije objasnio. U sustini studenti imaju mnogo vise briga, ne moze vise i da se radi i da se studira, godina studija je mnogo skuplja, odnosno novca treba vise, vremena ima mnogo manje, a mogucnost zarade je teza nego u zadnjih 60 godina. Prema tome sve je to isti...