Prijava
   

Bordžije

Trovači.Meni su poznata tri "inventivno-ingeniozna izuma" porodice Bordzija (razvijena u njihovom "institutu za alternativno zdravlje").

1."Prsten s lavljom glavom" - namenjen rukovanju s određenim velikodostojnicima. Specijalno za tu priliku postavljao se na srednji prst desne šake. Prilikom rukovanja, lavlja glava s otvorenim čeljustima okretala se ka unutrašnjoj strani šake pa bi lavlji zubi, premazani otrovom ricin (dobija se iz korena biljke ricinus), neosetno "ujeli dlan" zrtve. Taj bi sutradan umro.

2."Ključ za kardinalski ormar" - Zrtva bi bila ljubazno zamoljena da otključa ormar i donese "određene dokumente". Na ključu se nalazio jedva vidljiv ali neobično oštar šiljak, koji je "majstor", prilikom izrade istog, namerno zaboravio da izravna a bio je premazan otrovom iz određene morske školjke. Pošto se brava na ormaru teško otvarala, taj jadnik bi se na onaj šiljak ubo i sutradan umro.

3."Večera kod Bordzija" - Specijalnost ove porodice. "Cezar zeli da večerate s njim." "Specijaliteti" bi u sebi sadrzavali podosta klobuka neobično otrovne gljive poznate kao AMANITA PHALLOIDES tj. zelena pupavka...Zabelezen je slučaj jednog kardinala koji je preziveo "večeru" ali mu se telo prošaralo tigrovim prugama i potpuno je oslepeo...

Inače, dosta su uspešno eksperimentisali sa kobrinim i drugim, raznoraznim zmijskim otrovima...

Komentari

Ovo je sve prepisano iz knjige "Grof od Monte Kristo". Inace taj pomenuti kardinal koji je "navodno preziveo veceru" je sam Cezar Bordzija (odnosno Vojvoda od Valentina, posto se odrekao kardinalske titule nakon ubistva rodjenog brata(. Umro je u mukama 5 godina godina kasnije nakon te kobne veceri gde su se slucajno otrovali on i njegov otac Papa Aleksandar VI. Inace njegov otac je podlegao dejstvu tog otrova posle par meseci.