Prijava
   

brkovi

Trademark, zaštitni znak svakog pravog muškarca na potezu od Bombaja do Varaždina.
Brkovi su znak muževnosti i neprikosnovenog autoriteta, duhovne i telesne zrelosti. Policajci u Indiji su - po njihovom PS-u - u obavezi da ih nose, ne bi li odavali utisak moći i ozbiljnosti organa reda i mira. Dok su u Indiji brkovi po propisu obavezni, u ostatku zemalja "brkate transverzale" ovaj facijalni kuriozum se van propisa, a iz istih razloga podrazumeva na svim uniformisanim licima (vojska, policija) s tim što određene strukture imaju i dodatak brade (popovi).
Brkovi, naravno, nisu rezervisani samo za državni aparat, već su, kao što rekoh, opšta odlika muževnosti i (polne) zrelosti ("Kad neće da se napali, ja brkovima žarim"). Starije generacije naročito čuvaju tradiciju brkova, pa su se vremenom izdvojile određene vrste pravaca u njihovom negovanju:

- "Staljin" - Dva krupna brka, začešljana na razdeljak po sredini, blago ufitiljena ka krajevima usana. Ovi brkovi, popularni i pre rođenja svog kuma, naprasno su izgubili na popularnosti na ovim prostorima 1948. a 1953. i šire.
- "Hitler" - ili "četka za ćoškove" podrazumeva dlakavu zalizanu crtu između nozdrva i gornje usne. Naročito je pogodna za starije ljude koji imaju problema sa dlakama iz nosa, pa mogu jednostavno da ih prilepe uz brčni deo do gornje usne i tu ih skrate makazama, tako da se neće ni primetiti da to nisu brkovi.
- "predratni" - ili "švalerski" brkovi, negovao ih je Clark Gable, a za njegovim primerom povele su se starije generacije koje su mladovale do 1941. godine. Neki su posle pustili "Staljina", a neki su dodali i bradu. Posle su se svi obrijali.
- "mađarski brk" - ili "nevestin veo", "čaršav na vetru", "Srbijašume", "terasa za sline" nije vezan samo za Mađare već za sve one koji puštaju brke da rastu slobodno i svom svojom dužinom, ali pod uslovom da ne prelaze brčni deo, tj. malo preko krajeva usana. Nastao je u Mađarskoj, a ponosni nosilac najlepših brkova ove vrste je Pal Šandor.

Brkovi nisu bili popularni kod mlađih generacija, s obzirom na opadanje interesovanja ka muževnosti. Ipak, brkovi su pokazali svoju žilavost pa su se provukli i u ovo novo doba, gubeći vezu sa svojom nekadašnjom suštinom - muževnošću. Brkovi se neguju, peru posebnim šamponima, farbaju se - sve ono za šta je nekadašnjem muškarcu bio dovoljan sapun (ako ga je bilo, tad su bila teška vremena, ne znaju to ovi mlađi). Tako je brkove za XXI vek pripremio i postavio osnove veze brkova i ženske strane muške ličnosti Žarko Dančuo, a današnji trendseter i etalon brkova novog doba je Ognjen Amidžić.

Komentari

+ zbog Varaždina.

+ Šta je muškarac bez brkova? Pizda ko i sve ostale. One svoje kriju u gaćama.

oooooo turciiiii +++

Necemo se ni briciti brale, cure vole kad brkovi zare!

+ klap klap, sjajno

"čaršav na vetru", "Srbijašume", "terasa za sline" - genijalan si :-)

+ k'o Frenki Beleven :)

Ironije li, zna se naći i pokoja trendseterka.

njega su Neki Paori spomenuli u nekoj od svojih pjesama. sjećam se tog stiha kao i te upečatljive zakinežene face

Eh Smorka, baš si nedostajala da znaš :)
+ btw