Prijava
   

Bugarski

Na prevaru, na mufte, na kvarno, iza leđa dok ne gledaju...

Ne kaže se za džabe na bugarski način. Ova fraza ima svoje i te kako opravdano poreklo. Naime, Bugari su, kad god su mogli, nekako pokušali da nam ga uvale dok smo bili okupirani nečim drugim. Uglavnom im se to obijalo o glavu. Tako su npr. za vreme Stefana Dečanskog i sina mu Dušana popili po pičci kod Velbužda, a da i ne spominjemo kako su se proveli na Bregalnici 600 godina kasnije.

Zato danas, kad god neko izvede nešto na kvarnjaka, kaže mu se da ne bude Bugarin.

Igra se bilijar. Mare dobija Džonija. Mare odlazi do stola da popije malo piva. Dok ne gleda, Džoni ubacuje svoju kuglu u rupu. Po povratku Mare ga provaljuje.
-Pa dobro bre kako te samo nije sramota?!
-Ma nisam ništa, šta ti je...
-E stvarno si Bugarin majku ti tvoju!

*slika iz francuskih novina izdatih tokom Prvog svetskog rata

Komentari

što je najjače Bugari kažu da smo mi njima zabili nož u leđa.

btw +

ето то први пут чујем.
и хрвати кажу да смо им украли језик и шиптари кажу да су немањићи заправо немани албанци и још небројено примера али не вреди нервирати се, него буде човеку жао што неки људи стварно помисле да је то истина.

Davide, pa i jeste istina da su Srbi zajebali Bugare.
Samo je greota što ti sad to prvi put čuješ, ali ok.

doduše i stoji da su Bugari učinili strašne zločine u prvom svetskom ratu protiv Srba, i to ne može niko da ih opere, ali stoji i to što pričam u prethodna dva komentara.

не знам на шта мислиш.

дај резиме неки како смо их то зајебали де сад да читам све

Wikipedia je merodavna u tri lepe šargarepe

Na basketu se često koristi +

Davide, ovo što kaže Vorner, mada generalno tu je izdavao ko je koga stigo.
A rezime? Pa ne razumem se toliko, osim da ću poći od činjenice da su to dva komšijska ili bratska naroda koja su morala da se razvijaju jedni na uštrb drugih.
Bugari su prvi napravili ozbiljnu državu na Balkanu, i vešto koristili Srbe u borbi protiv Vizantinaca (Grka), a i Vizantinci Sre protiv Bugara. Što nije ni čudno, jer odmah prvi put kad su Srbi postali jači, Bugari i Grci se udružuju i dobijaju Bugari po njušci, i to nekom izdajom primirja od tri dana. Dečanski broke his word. Isto su tada mnogobrojni srpski prinčevi više puta izdali Bugare ili su bili podmićeni od strane Grka da sjebu Bugare, kako ovi nikad ne bi osvojili Carigrad. Ali, opet takvo je vreme bilo. Onda su Bugari i Srbi sarađivali pod Turcima i čak se zajedno borili protiv njih (komita imamo i mi i oni). Prva moderna iskra bugarske megalomanije je ruska injekcija u okviru bugarskog egzarhata (ili kako već spelovati tu reč). Dok je egzerhat bio vidno antiturski Srbi (ovi moji na jugu) su ga zdušno podržavali, a kad je postao otvoreno bugarizatorski Srbi su se naravno okrenuli protiv njega. U isto vreme Kralju Milanu se digne patka, "kako to mogu Bugari da se ujedine?!" (to je ovo o čemu priča Vorner) i Srbi dobijaju po njušci od Bugara.
Ipak, temelj ovog izraza, a i samog tvog čuđenja oko izdaje je sigurno Drugi balkanski rat. Jeste, tada su Bugari podmuklo napali Grke i Srbe, ali onda su dobro ispušili od svih naroda na Balkanu i dobro su očerupani. I to sve zbog da kažem srpske izdaje. Srbi su izdali predratni sporazum o podeli Makedonije zato što su im/nam Englezi uskratili pravo na Albaniju koju su pošteno osvojili i na taj način Srbi da ne ostanu kusi uzimaju nešto bugarskog. To im Bugari nikad neće oprostiti. Rusi u to vreme uskraćuju Bugarima podršku i oni gube dosta teritorija iako su najveći deo turskih teritorija upravo oni osvojili, čak i Edirne uz srpsku pomoć.
Zato su nas mrzeli iz dna duše (da napomenem da su tu bili i Rumuni, i Grci i Bugari i Crnogorci i svako je svakog jebao), i okrenuli ćurak i krenuli da se biju na pogrešnoj strani za vreme WW1. I tu su učinili teške zločine.

Eto, neki rezime. Uglavnom nervira me to kad se kaže da su Bugari zabili nož u leđa, iako mi to koristimo i u slengu, pa otud sam dao plus.

Ja mislim da je to to.

прво, милан је дебил и то је кратак испад једног човека који се истриповао тренутно, а не државна политика која се спроводи на дуже.
темељ израза је и први светски рат сигурно јер је оно подмукло да горе не може бити.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/thumb/a/a7/Zurnal.jpg/390px-Zurnal.jpg
а што се тиче македоније срби на њу полажу далеко већа права од бугара јер су македонци срби, тако да присвајање тога је легитимно, али ето квари утисак што је преходно другачије договорено. али и тада ометени смо од спољњег фактора а нисмо сами свесно од почетка тако планирали.
и злочини су истина и насилна бугаризација у мак. то је све каце скупи много "бугарскије" него "српскије" :))

ma ok :)

ipak ova slika je svakako produkt Drugog balkanskog rata, i kršenja tog srpsko-bugarskog dogovora. da uzmemo to i da je korišćena i u propagandne svrhe :)

ma nasilna bugarizacija postoji, ali brate, ja nisam toliko siguran da su Makedonci Srbi i da Srbi imaju većeg prava na Makedoniju od Bugara (ako prenebregnemo tu ružnu pretpostavku da Makedonci nemaju prava na Makedoniju), uostalom Makedonija je bila naša samo 50ak godina, a bugarska mnogo više, a da smo mi polagali legitimno pravo na nju, tražili bi je celu na tom dogovoru, a i da su Bugari polagali prava na nju i oni bi je tražili celu, ne bi smo se ni mi ni oni zanosili nekim dogovorima. Nego zinulo dupe i jednima i drugima, pa ajde prvo da oteramo Turke pa da se kasnije dovatimo oko te bezlične zemlje i bezličnog naroda. (uglavnom Srbija nikad nije uspela srbizirati taj svoj narod, isto kao što Bugari nisu mogli da pobugarizuju južnu Srbiju).

Uglavnom, kad mi dođe drugar iz Sofije, ja i on se večno dovatimo oko Makedonije i toga ko je koga izdao, da sam uveren da je svako izdao svakog. :)

da budem precizniji 50ak godina se odnosi na vreme pre tog srpsko-bugarskog dogovora, a velike sile su nas samo tako zajebale za Albaniju da ponovim opet i još uvek nas jebu.

није брате пошто видиш лепо мађара и немца како нападају србина, а и лепо пише тамо да је тај број изашо 10. октобра 1915. и јесте све то пропаганда и тако то, али је истинита.
и јесте албанија је и створена 1912. искључиво и једино зато да би се србији спречио излаз на море.
капирам ја бугаре они скоро па да и немају куд осим на нас тј. у мак. а мак. јесте била код њих и код нас. најреалније је било да то поделимо, али они су ето у тој својој да немају куд позицији чешће посезали за издајом јер им је то малте не једини начин да нешто отму, ал могло је то и витешкије да се изведе. бугари једни.