Prijava
   

Čivija

U mom selu to je naziv za klin ili ekser koji se zakucavao blizu ulazni brata, unutar kuće ili u verandi, da bi gosti mogli da na njega kače svoje kapute. Čivija je preteča čiviliuka, po njoj su i čiviluci dobili ime.
U narodu se čivijom naziva neko ko je "prikovan visoko". Neko ko je na viskom položaju i nema nameru da sa njega silazi. To su ljudi koji dugi niz godina na neki način upravljaju sudbinom malog čoveka. U stanju su da do poslednjeg atoma snage da brane svoju fotelju. Većina ih skonča kao predsednici, direktori, ministri. Poznete čivije su Tole Karadžić, Mlađan Dinkić, pokojni Aleksandar Tijanić,Živorad Milosavljević itd.

-ČAROBNA ŽENO KOTI JEDNOM LJUBAV DA NA KOLENA BACIŠ DOVEDEŠ GA TI DO DNA.
-Nisi se valjda opet setio Maje kada si počeo to da pevaš.
- Ma kave Maje i zaboravio sam da me je ostavila, uzela mojih 200 evra i pobegla sa Bobanom. Nemaš predstavu koliko se dobro osećam. Bio sam na svadbi kod Marijane i Dragoslava. Proveo sam se ko nikad u životu.
-Znači bilo i ića i pića.
-Bilo je kako da nije ali nije to ono glavno. Pevo Rade.
-Koji Rade.
-Onaj Rade.
-Taj Rade.
-Sereš. Pa otkud on da peva Dragoslavu na svadbi. Koliko ja znam on je skup a Dragoslav radi kao konobar u ćaletovom hotelu.
-Pa zbog ćala je Rade i došao. On je čivija u hotelu "Omorika" na Tari. Rade tamo redovno dolazi na zimovanje. Pa su se Dragoslavljev ćale i Rade nogovorili da Rade peva na svadbi u zamenu za džabe zimovanje narednih deset godina. Na kraju svadbe se Rade napijo pa je sav novac koji je dobio od gostiju dao mladencima da imaju za početak.

Komentari

U tvom selu čađava mehana, iz nje viri kosa nečešljana...

Odlična 5+

Dobra. Inače, hvala ti što si razjasnio poreklo reči čiviluk, jer iako je potpuno očigledno, ja do sada nikada nisam primetio vezu. +

Хвала људи.