Prijava
   

Crvena i plava

Tokom svog postojanja, sada RS dinar, a nekada SCG, SRJ, SFRJ, FNRJ, često je gubio na vrednosti zbog silnih devalvacija. Kada je skraćivan za po nekoliko nula, menjalo mu se i ime, postajao je novi dinar, a stari milioni - nove hiljade. Zbog toga su nakon par godina naši očevi i majke, babe i dede imali problema da nam objasne koliko je koštao stojadin iz '81, šporet iz '79 ili koliku su imali platu ili penziju u vreme Ante Markovića. Govorilo se o hiljadama i milionima ili opisno - crvena i plava. Česta tema rasprava na porodičnim okupljanjima, kada se stari prisećaju lepših vremena.

- I ja ti kupim tad "Ei" Niš televizor. To ti je onda bilo pedeset miliona, hiljada, ne znam više. Znam da su bile one crvene , "stoje" takozvane. E, ta stoja ,.
- Nije, "stoja" je bila plava, "konj" je bio crvena.
- E, pa dobro. Al' znam da je bilo 50 miliona starih, a to ti je bilo 50 000 novih... E, ti novi...
- Je l deda Avramovi ?
- Ma ne bre, deda Avram ti je došao posle, kad je bila ona hiperinflacija...

Komentari

1966. godine je izvršena denominacija "skidanjem" dve nule. Alija je bio 10 dinara (stara hiljadarka), konj je bio 100 (deset hiljada)... Meni je bila interesantna priča krajem osamdesetih, kada je 20000 (novih) prekršteno u "Keljmendi". Priča je vezana za ubistvo četiri vojnika u kasarni u Paraćinu (ako se dobro sećam), a na novčanici od 5000 je bio J. B. T., još bolje jbt, i zvali su je mrtvak.