Prijava
   

Čujte Srbi, čuvajte se sebe

Delo Dr Rudolfa Arčibalda Rajsa (Rodolphe Archibald Reiss) (8. juli 1875 - 8. avgust 1929) U pitanju je posmrtno zaveštanje srpskom rodu, neobjavljen rukopis knjige "Čujte Srbi!". na francuskom jeziku, u originalu Ecoutez les Serbes!. Ova knjiga je završena 1. juna 1928. godine,a kada je čitate stičete utisak kao da je pisana danas. Jednostavno, BIBLIJA SRPSKOG NARODA.

"Nemojte dozvoliti da vaša lepa duša propadne u tom đubretu koje se na njoj nataložilo naročito posle rata. Nacija koja je, poput vaše, odolela vekovnom ropstvu, koja se povukla preko Albanije i koja je, izgnana iz svoje zemlje, ali ne i poražena, uspela da se vrati na svoja ognjišta kao pobednik – ne dopušta da je podjarmi šaka sebičnih i podmitljivih političara, gnusnih šićardžija, prezira dostojnih zabušanata i zločinskih profitera i zelenaša. "

Komentari

taj ko bude za nas pronasao recept treba mu dati pola srbije-juzni deo

Прочитао сам књигу (и једва је нашао у Краља Милана и носили су ми кола пауци) и стресао се...зар је могуће да су Срби увек били тоооолико примитивни и да су увек дозвољавали да их сви музу?!
Иначе, сјајна дефиниција и тема +

Knjiga je jedno vreme mogla naći i na trafikama, za tako smešnu cenu da se može reći "neću kusur, oću knjigu".
Jeste, moguće je... kolektivno pamćenje u Srba ne doseže duže od dve nedelje.

Pre neki dan sam dobio knjigu nazad od lika koji je dao drugu,ovaj prijatelju,a ovaj caletu,i da ne duzim mnogo,obisla pola grada za par nedelja.

E, kada bi svaki primerak te knjige dozivao takvu "avanturu" kao ta tvoja...

Одлично! + + +

Ова књига је завршена 1. јуна 1928. године,а када је читате стичете утисак као да је писана данас. Једноставно, БИБЛИЈА СРПСКОГ НАРОДА.

Тачно тако. Иначе издвојио би још пар цитата из књиге:

Био сам с вама када сте били у невољи. Делио сам с вама патње и да бих то могао, жртвовао сам сјајан живот и веома лепу каријеру која је много обећавала. Заволео сам вас, јер сам на делу видео ваше људе из народа у биткама и пресудним тренуцима, када се препознаје истински карактер неке нације.

Народ вам је храбар и његова храброст често сеже до јунаштва. Могу то с правом да кажем, јер сам гледао ваше војнике, а они су били ништа друго до сам народ, у скоро свим биткама Великог ослободилачког рата.

Видео сам вам, међутим, и мане, мане које су се ужасно исказале после рата. Неке ваше мане ће, ако их не отклоните, бити погубне по вашу нацију. Не бих вам био пријатељ ако не бих повикао "чувајте се" и ако вам не бих, уз врлине, које су истинске и лепе, указао, као у огледалу, на ваше лоше стране.

Народ вам је родољубив. Не знам ни за један народ у којем легендарни национални јунаци толико живе у народној души као код вас.

Постали сте страшно незахвални. Многи међу вама су веома богати и немилице троше да би се истакли и из забаве, али када ваља показати захвалност према онима који су се жртвовали, ништа не дају, ама баш ништа. Ваше вође нису још, за ових десет година колико је прошло од завршетка рата, свечано обележиле ни један од оних великих догађаја којима дугујете слободу и величину земље.

Тај који си навео у примеру је вероватно и најбољи.

Tek sada videh defku + i svaka čast