Prijava
   

Da komšiji crkne krava

Izraz koji dobrim delom oslikava mentalitet našeg naroda, jer nije bitno da li nam je loše ili dobro, najbitnije je da je nekom gore nego nama iako mi od toga nemamo nikakve koristi. Slično kao i kod izraza "smeh je najbolji lek" i ovaj ima svoj nastavak koji glasi: "... A i da moja crkne pa da nema od koga da pozajmi mleka", a koji još bliže određuje i pokazuje mentalitet prosečnog Srbina.

- Znaš da su Dejanu zatvorili firmu i zaglavio zatvor zbog utaje poreza?
- Čuo sam. E baš mi drago, ništa bolje i nije zaslužio.
- Kako ti bre drago kad ti i žena i sin radili kod njega a sad ostadoše bez posla!?
- Lepo, on misli da gazduje i da uživa a oni da rmbače za njega.

- Bilo na vestima da Hrvatska proglasila bankrot i da se sve strane firme povlače iz zemlje.
- Joj, Bože hvala ti. Kad sam to doživeo, sad mogu i da umrem. Da Bog da pocrkali od gladi.
- Brate koji ti je kurac, pa tvoja firma ima tamo predstavništvo a naša država će sigurno izgubiti bar milijardu evra zbog toga?
- Ma jebe mi se i za državu i za firmu samo nek propadnu govna.

Komentari

A vala dobro si se setio nešto da nažvrkaš.

Ima gomiletina definicija za ovaj izraz.

Hvala. Pa rekoh, ajd da napisem nesto, nisam odavno. Videcu da cesce pisem al nesto nemam inspiracije, imam pun kurac izraza za definisanje al nesto ne mogu se nakanim da pisem a i bili ovi praznici, imao obaveza na faxu, imalo posla ovako i tako.

pošto te gotivim, neću tražiti, al' ima jedno 40 komata. :)

Video sam da ima i koristio pretragu al sam smatrao da nije plagijat jer je vecina drugacije definisana iako govore o slicnoj stvari. Cak sam razmisljao da stavim kao naslov ovo " a i da meni crkne da nema od koga da pozajmi mleka" pa da napisem da je to nastavak ovog izraza i onda bi se moglo reci da nema taj izraz definisan a u sustini bi bila ista stvar. Pa sam racunao da ce moderatori reagovati ako pomisle da ovo ne moze da prodje i da ima slicno. Jbg ima po sto defki za jednu istu rec ili ozraz.

Ako mislite da je bolje da stavim pvaj drugi naslov i da izmenim ja mogu jer sustina ostaje ista.

Dugo sam se dvoumio koju ocenu da dam, jer ima dosta sa sličnim naslovom, ali na kraju dadoh plus.

Meni dobri ovi primeri +

Дебели минус, јер не волим немаче појма и колективизаторе. Да би знао шта мисли просечан Србин, морао би да познајеш 7 милиона истих, па да извучеш просек. Овако, извлачиш нешто из свог носа, мало, зелено и гадно и то представљаш као просек. Да, јесте просек, али просек твог мишљења. Без увреде... Размисли. Као она дефиниција - просечан Американац је дебели кретен и просечан Хрват је усташоидни србомрзац.

Пс. ``Просечни`` Србин би пре могао да мисли да цркне комшија, него његова крава. А када погледаш ко су нам комшије и није нека штета, зар не? Просечан Србин, просечан Шиптар, просечан Хрват, Босанац...

pa ono, jeste da ima nešto svoje, ali mislim da je Agilni mislio i na to kako već definisan izraz često vuče i minuse, posebno tako široko rasprostranjen i već odrađen više puta. To baš mora da se odradi na neki malo jači način, neki bolestan il' tako nešto, šta znam.

Granjka, zato sam i rekao dobrim delom a ne tvrdam ja to kao neku istinu vec je moje subjektivno misljenje a ne uzimam to kao apsolutnu istinu. Ista tako bi onda i ti moraoda poznajes 7 miliona ljudi da bi rekao da nije tako. A pre svega ovo ke vukajlija tako da nista ne treba uzimati previse ozbiljno, cak sta bas ima mnogo definicija punih generalizovanja a i kad nesto generalizujes svestan si da se ne odnosi na sve. A i ovaj izraz se ne mora odnosi na Srbe vec uopsteno na sve ljude samo sto se za tu osobinu kod nas koristi ovaj izraz pa se zato u definiciji kaze slda je za Srbe, verovatno da drugi narodi imaju druge izraze za slicne osobine. A upotrebio sam izrza prosecan Srbin onako bzv ne sa nekom namerom ili porukom, mogao sam da stavim i umesto toga npr kod vecine Srbe. Ipak hvala na kritici i obrazlozenju minusa, cenim to. U pravu si dzoni al jbg sta je tu je, rekoh gore da sam mogao da napravim da bude drugi naslov i da ispadne da nije definisano al sustina je ista.a mogo sam mozda ubacit neku bolestinu u primeru, nije da nisam.

ololo slučajni uzorak :D

Pa dobro ja dadoh plus u principu, jer je fina defka, daleko od minusa svakako :)

Ma samo nek se piše :)
+

Loša osobina kod pojedinih Srba. +