Prijava
   

David Coverdale

Britanski rock muzičar, poznat kao frontmen bendova Deep Purple i Whitesnake; dok mu jedni zameraju da je bio slaba zamena za Gillana, neuspešno pokušavao da bude drugi Robert Plant (što će kulminirati saradnjom sa Jimmyjem Pageom) i neinventivnost kada je reč o tekstovima ("seven seas", "don't break my heart" i druge sintagme veoma su česte u njegovim tekstovima), drugi smatraju da je gotovo sam spasao bluesy hard rock u godinama panka i kasnije N.W.O.B.H.M-a - no i jedni i drugi se slažu da je reč o pevaču izuzetnih vokalnih sposobnosti. Karijeru je započeo u bendu Deep Purple, u koji je došao kao zamena za Iana Gillana. Snimivši sa Deep Purpleom tri albuma (Burn, Stormbringer i Come Taste The Band), započinje solo karijeru. Nakon dva solo albuma osniva bend Whitesnake u kojem će se naći i dve petine najslavnije postave Deep Purplea; do današnjeg dana Coverdale će ostati jedini stalni član Whitesnakea. Nakon nekoliko relativno uspešnih blues rock/hard rock albuma, Whitesnake će se album Slide It In okrenuti nešto komercijalnijem zvuku, a planetarnu (čitaj: i u Americi) slavu doživeće album Whitesnake iz 1987, koji je u potpunosti označio zaokret ka glam metalu. Drugi album u sličnom maniru, Slip Of The Tongue je prošao nešto manje zapaženo, ali se glam metal era ionako ubrzo završila. Posle brojnih promena postava, raspuštanja i okupljanja benda, 85. najveći hard rock bend svih vremena (po VH1-u) i dalje gura predvođen svojim osnivačem, verno praćen od svojih fanovima, među kojima je, treba li reći, i zavidan broj Srba.

Od samog početka svoje karijere Coverdale je bio otelotvorenje izraza "seks simbol" poznat po svom "Do You Think I'm Sexy" stavu (koliko je samo frontmena hard rock bendova koji se trude da svakim svojim pokretom podsećaju na Davida - među njima i nekadašnji frontman Generacije 5, Đorđe David Nikolić - ovo David je Đorđe dodao svom imenu, čik pogodite zašto). Neko bi pomislio da publiku Whitesnakea čine uglavnom cure (ili da su je činile 80-ih kada je metal bio "seksi" i "kul"), no to je zabluda. U prvim redovima na koncertima benda stoje momci koji, otvorenih usta, kao hipnotisani, prate svaki Daveov pokret.

U vreme pre ADSL-a požudno smo grabili i rezali svaki koncert i spot koji bi nam dolazio do ruke - nije ih puno ni bilo; uglavnom su to bili kocerti Deep Purplea, Pink Floyda, The Doorsa, Led Zeppelina i ostalih bendova koji uživaju status najpopularnijih međ Srbljem - ne mogavši da poverujemo da će ikad doći vreme kada ćemo koncerte moći da skidamo lako i brzo a spotove da gledamo u svako doba. Tada su meni do ruku došla dva spota Whitesnake: "Is This Love" i "Here I Go Again". Pola dana sam proveo pred kompjuterskim ekranom, opčinjen najviše Coverdaleovom pojavom. Iz zanesenosti me je prenuo moj otac: "Sinko, da nisi ti malo sklon pederizmu?" "Što?!" "Pa vidim ceo dan gledaš tog..."

Komentari

Sećaš li se emisije Love you live?
Ne?
Šteta.

Ne, nažalost... Na kom je kanalu bila :)

Obično me mrzi da pročitam bilo koju definiciju dužu od par redića! Ova je bila izuzetak (:
+

Ma jok, ne sećam se. Mora da sam tad još bio mali za strani rock...

Tačno, po ovoj definiciji trećeg kanala još sam bio mali... U mom sećanju treći kanal je oduvek bio prisutan, ne sećam se vremena kad se pojavio...

Uostalom, ja sam govorio o mojoj generaciji, o situaciji od pre samo 6-7 godina - televizija se nije nešto pretrzala od emitovanja spotova stranih grupa, a i rock uopšte su počeli da lagano proteruju, kablovsku (bar u mom kraju) nismo imali, ADSL-a nije bilo... Imam gomilu diskova sa kojekakvim glupostima koje sam rezao zato što mi nije padalo na pamet da ću jednom moći da ih nabavim kad god i ako mi padne na pamet. Žao mi je što me sećanje ne služi tako dobre kao tebe, lud.

+čina

Whitesnake sam otkrio (tj, počeo intenzivnije da slušam) negde pri početku faxa i jedno vreme su mi bili omiljen bend.

Koverdejl je jedan od najboljih pevača u hard rok vodama - ima veliki raspon glasa, filing za bluz a glas mu je u isto vreme nekako "mazan" što devojke obožavaju. Devojkama koje su u rok fazonu Koverdejl je arhetip za macana za koga bi se udale (ili bar bez razmišljanja imale vruću kres kombinaciju s njim). Bog neka je u pomoći dečku koji se smuva sa devojkom koja je žešći fan Koverdejla.

Iako je izvanredan pevač, Koverdejl je, po karakteru, najobičniji egomanijak koji misli da se svet okreće oko vrha njegovog penisa. Nakon što je Vajtsnejk oko 1984. dospeo pod reflektor, Koverdejl je menjao postave benda kao čarape ne bi li našao onaj sweet spot kada u bendu ima virtuoznog gitaristu koji neće ugroziti njegovu neprikosnovenu dominaciju bendom i glavnog frajera na sceni.

Džon Sajks (John Sykes), gitarski virtuoz koji je i za pojmove 80ih bio ubica (mada je danas pomalo zaboravljen) je čovek koji je praktično lansirao Vajtsnejk. Sa njim je odrađena turneja za album "Slide it In" a u studiju je sa Koverdejlom snimio "Whitesnake 1987", možda najbolji i svakako najprodavaniji album Vajtsnejka. Sajks bio i koautor mnogih pesama na ovom albumu. Njega je Koverdejl šutnuo je odmah nakon što je završen posao u studiju kako ne bi morao da deli zaradu. Regrutovao je par tezgaroša/manekena (Adriana Vandenberga i Vivijena Kempbela) sa kojima je snimio spotove i krenuo na turneju.
Priča se da je i svoju veliku ljubav iz tog perioda, glumicu i model Tauni Kiaten (riba, ne, ribetina koja se u spotu "Heri I go Again" prevrće na haubi) šutnuo odmah nakon snimanja spotova.

I bez obzira na činjenicu što je Koverdejl egonatripovani krelac koji je tokom većeg dela karijere reciklirao sopstvene tekstove, i dalje volim da slušam Deep Purple sa njim i naravno Vajtsnejk. Što nas dovodi do toga da to kakav je neko kao osoba nema veze sa muzikom koju pravi. ;-)

U vreme ''slip of the tongue'' pričalo se da je Stiv Vai naplatio 19 miliona dolara da se priključi bendu.

Gledao sam jedan intervju sa Vajom: "Kako pamtite godine porvedene u Whitesnake-u?" "Svirkao sam pomalo, imao sam puno para i tako...".

Stavila sam u omiljene.Ako pogledaš moju sliku na profilu,biće ti jasno:)

+
@Grgoljub: Да, тешко мом дечку. :D
Не разумем само коментар твог ћалета јер је Тawny била у наведеним спотовима. :)